Agroekologia
I. Podstawowe definicje
Eko – dom, mieszkanie, otoczenie
Logos – nauka
Środowisko abiotyczne – temperatura, wilgotność, kwasowość gleby
Środowisko biotyczne – oddziaływania ze wszystkimi innymi organizmami
Ekologia to nauka o strukturze i funkcjonowaniu przyrody
Ekologia jest nauką o zależnościach decydujących o liczebności i rozmieszczeniu organizmów. Odpowiada na pytania:
Gdzie występują organizmy, w jakich liczebnościach i dlaczego właśnie tu i właśnie tyle?
Autekologia – (gr. autos – sam) dział ekologii, który zajmuje się badaniem związków pojedynczych organizmów z ich środowiskiem życia i reakcją na jego zmiany, rodzajem przystosowania.
Synekologia (ekologia ogólna) – (gr. syn – razem) zajmuje się grupami organizmów, ich wzajemnymi zależnościami, a także zależnością od warunków środowiska (ekologia populacji, biocenoz, ekosystemów, krajobrazu, biosfery), cechą ekologii ogólnej jest zainteresowanie strukturą i funkcjonowaniem układów PONAD ORGANIZMALNYCH
II. Poziomy organiczne biologiczne, układy ekologiczne
Zespół powiązanych ze sobą organizmów i elementów przyrody nieożywionej stanowiący wzajemnie współzależną całość, to układ przyrodniczy albo ekologiczny
Główną zasadą socjologii jest jedność organizmów ze środowiskiem.
Ekologia rolnicza to ekologia stosowana.
Agroekologia (agros – rola) – dział ekologii zajmujący się zjawiskami ekologicznymi zachodzącymi w obrębie agrocenoz i agroekosystemów.
Agrocenoza – (koinas – wspólny) – biocenoza wtórna stworzona przez człowieka w celu uzyskania maksymalnego plonu powstała w wyniku zniszczenia biocenozy naturalnej i utworzona na jej miejscu sztucznego, uproszczonego ekosystemu rolniczego (agroekosystemu)
Agroekosystemy – najbardziej zantropogenizowany układ ekologiczny, poddawany stałemu działaniu agrotechnicznemu człowieka. Wśród producentów – główne rośliny uprawne, głównymi konsumentami są człowiek i zwierzęta gospodarskie. Czynniki abiotyczne i biotyczne podlegają silnej ingerencji człowieka (nawożenie, stosowanie pestycydów itd.). Ekosystem niezrównoważony z otwartymi cyklami biogeochemicznymi, w których produkcja przekracza nakład.
Szybki wzrost populacji i uboczne skutki postępu cywilizacyjnego doprowadzają do degradacji środowiska.
Sozologia (ewolucja środowiskowa) – dziedzina wiedzy opisująca zmiany w środowisku przyrodniczym (np. zanieczyszczenia wód, powietrza, gleby) zachodzące zwłaszcza pod wpływem czynników postępu technicznego (antropopresja) i sposoby zapewniające trwałość jego użytkowania. Twórcą terminu w 1962 został W. Goetel.
Ochrona środowiska – jest to zespół środków i działań (prawnych, organizacyjnych, technicznych) zmierzających do utrzymania środowiska w stanie zapewniającym optymalne warunki bytowania człowieka. Respektuje zasady ekologii i jest jej podporządkowana.
Czynniki ekologiczne (czynniki środowiskowe)
I. Czynniki środowiska – elementy żywej przyrody (biotyczne czynniki) i nieożywionej, wzajemnie powiązane składające się na swoiste środowisko danego terenu, oddziałujące zespołowo na życie wszystkich organizmów i rozwój lokalnych ekosystemów.
1. Naturalne
abiotyczne – klimat, gleba, rzeźba terenu, pożary
biotyczne – organizmy żywe oraz interakcje między nimi np. bakterie, grzyby, rośliny, zwierzęta oraz oddziaływania między nimi (np. symbioza)
2. Antropogeniczne (sztuczne) – działalność człowieka
w rolnictwie np. zabiegi agrotechniczne (uprawianie roli, nawożenie)
II. Czynniki klimatyczne
1. Promieniowanie słoneczne
a. promieniowanie widzialne (światło)
- składa się z fali od długości 400 - 750 nm.
- w tej postaci do Ziemi dociera około 45% energii
b. promieniowanie niewidzialne (niewidzialne dla człowieka)
- podczerwone o długości fali powyżej 750 nm. - 48% źródła energii
- ultrafioletowe o długości fali poniżej 400 nm. - 7% źródła energii, ma korzystne lub niekorzystne działanie na organizmy
UV-A - 320 - 400 nm.
UV-B - 290 - 320 nm.
UV-C - poniżej 290 nm.
c. znaczenie energii świetlnej
- fotosynteza
podstawa życia
powstaje materia organiczna z nieorganicznej
gromadzi energię słoneczną (przekształconą w chemiczną) w biomasie
autotroficzne organizmy korzystają z energii słonecznej
w procesie fotosyntezy ma znaczenie promieniowanie czynne fotosyntetycznie (380-710 nm.)
biomasa roślin jest źródłem: energii i materii dla konsumentów, oraz surowców dla przemysłu
biomasa jest zbiornikiem, CO2 i energii odnawialnej
- źródło energii cieplnej na Ziemi
- warunkuje klimat
- fotoperiodyzm - wpływa światła (chodzi o stosunek długości dnia do nocy) na rozwój roślin oraz rozwój i zachowania zwierząt
wyróżniamy rośliny dnia długiego, które przechodzą z rozwoju wegetatywnego w rozwój generatywny przy dniu powyżej 14 godzin
rośliny dnia krótkiego, kwitną w warunkach dnia krótkiego poniżej 12 godzin (kukurydza, proso)
rośliny fotoperiodycznie obojętne nie reagują na długość dnia
w rolnictwie głównie rośliny dnia długiego
zwierzęta dzienne (pszczoła, ptaki, dziki)
zwierzęta nocne (ćmy, sowy, gryzonie)
zwierzęta całodobowe (muchówki, chrząszcze, jesiotrowate)
2. Temperatura
a. Bezpośrednie źródła ciepła na Ziemi:
- promieniowanie słońca 99%
- procesy geologiczne zachodzące we wnętrzu Ziemi (1%)
Wszystkie organizmy żywe rozwijają się w zakresie temperatury optymalnej, każdy ma inne wymagania termiczne
b. Organizmy żywe
- zmiennocieplne - czynności życiowe są ściśle uzależnione od warunków termicznych
- stałocieplne - większa tolerancja
c. Życie na Ziemi: od - 200 °C (przetrwalniki i zarodniki) do +100 °C (niektóre glony i bakterie termofilowe). Większość organizmów ma niski zakres tolerancji temperatury (od kilku do 35 °C) optymalna 25 - 30 °C, temperatury powyżej 45 °C powodują koagulację białka
d. rozróżnienie organizmów
- stenotermiczne - rośliny środowisk wodnych
- eurytermiczne - rośliny środowisk lądowych
3. Woda (opady) i wilgotność
Hydrosfera - wody na kuli ziemskiej w postaci ciekłej, stałej (lód) i gazowej-para wodna
W litosferze i atmosferze - wody atmosferyczne, powierzchniowe i podziemne
a. Warunki wodne środowiska uzależnione są głównie od:
- ilości rozkładu opadów atmosferycznych
- tempa parowania i transpiracji
Wszystkie procesy zachodzą w środowisku wodnym
b. Bilans wody
- korzystny - ilość opadów jest większy niż utraty wody
- niekorzystny - ilość opadów jest mniejsze niż utraty wody
- proces parowania jest uzależniony od temperatury
- biomy
pustynie - duże temperatury, mało wody
lasy deszczowe - niskie temperatury, dużo wody
c. w zależności od zasobów wody rośliny dzielimy na:
- hydrofity - rośliny wodne
- higrofity - rośliny częściowo zanurzone w wodzie lub rośliny terenów podmokłych
- mezofity - rośliny siedlisk średnio wilgotnych
- kserofity - rośliny siedlisk suchych
4. Wiatr
5. Składniki atmosfery (atmosfera)
a. rola w utrzymaniu bilansu termicznego całej planety
b. regulacja składy promieniowania słonecznego
c. N2O2, CO2, H2O - naturalne składniki atmosfery
d. zanieczyszczenia m. in. NO2, SO2, CH4, NH3, CFC, (O6), pyły + CO2 antropogeniczne - niszczą warstwę ozonową i powodują efekt cieplarniany
III. Porównanie środowiska lądowego i wodnego
Środowisko
Czynniki środowiska
Wodne
Lądowe
Gęstość
duża
mała
O2
3,5%
21%
CO2
1,7%
0,03%
N2
6,3%
78%
wahania temperatury
małe
duże
oświetlenie zewnętrzne
rozproszone
pełne
Skład powietrza w %
Powietrze glebowe
powietrze atmosferyczne
0,3 - 2,7
0,03
10 - 20
21
78 - 87
78
Organizm a środowisko
Organizm żywy stanowi samoregulujący się trwający w czasie mechanizm, który jest układem przepływowym, ściśle związany z otoczeniem poprzez procesy przemiany materii (Trojan).
Organizm czerpie ze środowiska materiały oraz energię, a równocześnie wydala produkty przemiany materii i zmienia w ten sposób swoje otoczenie.
I. Zmienność warunków środowiska
Dostosowanie do środowiska - miarą jest zdolność osobnika do wydania potomstwa. Najlepsze dostosowanie - największy udział w przekazywaniu swoich cech następnym pokoleniom.
Adaptacja - każda dziedziczna cecha organizmu, która korzystnie wpływa na jego przeżycie lub sukces rozrodczy
Homeostaza - utrzymywanie względnie stałych warunków wewnętrznych organizmów wobec zmieniających się warunków środowiska (zewnętrznego)
Równowaga dynamiczna - równowaga miedzy organizmem a środowiskiem oraz wewnątrz samego organizmu
Obecność i czynności życiowe organizmu uzależnione są od działania wielu czynników środowiska. Czynniki te podlegają nieustannym zmianom.
Prawo minimum Liebiga (1841): wzrost i rozwój organizmu zależy od tego składnika pokarmowego, którego jest najmniej w środowisku. Prawo to dotyczy także wszystkich innych czynników środowiska (ilościowych i jakościowych), czyli organizm może żyć tylko w pewnym określonym przedziale zmienności warunków środowiska, zmiana tych warunków może być tolerowana lub przekraczać granice tolerancji
Tolerancja - genetycznie utrwalona zdolność organizmu do kompensowania zmian środowiska
Zakres tolerancji - zakres zmienności warunków środowiska, w jakich organizm może żyć
Prawo tolerancji (Schelford) - mówi, że zarówno niedobór jak i nadmiar (tak ilościowy jak i jakościowy) któregokolwiek z czynników występujących w ilościach bliskich granicy tolerancji organizmu może wpłynąć ograniczająco na organizm
Czynnik ograniczający - czynnik ekologiczny, który zbliża się do granic tolerancji gatunku, lub je przekracza
Punkt krytyczny - wartość progowa danego czynnika, powyżej której, lub, poniżej której organizm nie może istnieć (jest dolny i górny punkt krytyczny)
Gatunki eurytopow...
sekula4