przepisy z kuchni maluszka.doc

(862 KB) Pobierz

 

bajbus.pl :: Niezbędnik :: przepisy kulinarne

Czekoladowe co-nieco

Składniki

60 g tartej półsłodkiej czekolady

50 g cukru

125 ml wody

625 ml mleka

1 łyżka kawy rozpuszczalnej

80ml koniaku

80 ml likieru Amaretto

125 ml śmietany do ubicia

35 g prażonych plasterków migdałów

Sposób przyrządzenia

Do małego rondelka wsypać czekoladę i cukier, zalać to wrzącą wodą, wymieszać i zagotować. Na małym ogniu podgrzewać przez 2 minuty, mieszając. Do tego dodać wrzące mleko, wsypać kawę, wlać koniak i likier Amaretto. Podgrzewać jeszcze przez 2 minuty. Gorący napój przelać do 4 szklanek, wierzch udekorować ubitą śmietaną. Posypać migdałami. Podawać.

Nadesłała: Babcia Stefa

 

Deser bananowy

Składniki

banan, mleko

Sposób przyrządzenia

Kawałek banana pokroić na kawałki, rozgnieść widelcem. Dodać niewielką ilość mleka modyfikowanego (tyle by wciąż całość miała konsystencję niezbyt gęstej papki). Podawać jako danie deserowe.

Jabłko zapiekane z cynamonem

Składniki

1 jabłko,

szczypta cynamonu,

cukier puder.

Sposób przyrządzenia

Starannie umyć jabłko. Następnie zapiec je w piekarniku. Po ostudzeniu obrać ze skórki, na talerzyku rozgnieść widelcem. Jeżeli jabłko jest za kwaśne dodać cukru pudru do smaku, zamieszać. Posypać cynamonem. Gotowe !

 

Łosoś po królewsku

Składniki

50 g zielonej papryki (pokrojona w kostkę)

50 g czerwonej papryki (pokrojona w kostkę)

115 g pieczarek (pokrojone w plasterki)

55 g masła

55 g mąki

1/2 łyżeczki soli

1/4 łyżeczki białego pieprzu

250 ml wywaru z kurczaka

250 ml mleka

680 g gotowanego łososia

1 żółtko

Sposób przyrządzenia

Pokrojone warzywa (pieczarki i paprykę) podsmażyć na roztopionym w dużym rondlu maśle. W trakcie smażenia podsypać mąką i dalej smażyć przez 2 minuty. Dodać wywar, mleko i przyprawy mieszając i dusić na małym ogniu tak długo, aż sos zrobi się gęsty. Następnie dodać ugotowanego i rozdrobnionego (np. w kostki) łososia i dalej dusić (jeszcze przez około 5 minut). Rondel zdjąć z ognia, wmieszać żółtko. Podawać z ryżem lub makaronem zaraz po przyrządzeniu.

 

Torcik jogurtowo-cytrynowy

Składniki

Biszkopt (jako podklad)

3 jajka
 

3 łyżki maki pszennej
 

3 łyżki cukru,
 

1 łyżeczka proszku do pieczenia
 

skórka z cytryny
 

1 łyżka wody
 

Masa:

5-6 łyżeczek żelatyny
 

75 dag jogurtu naturalnego
 

sok z 1 cytryny
 

kilka łyżek cukru (do smaku)
 

15 dag śmietany kremówki

Sposób przyrządzenia

Biszkopt
Białka ubić na sztywną pianę (dodać szczyptę soli -lepiej się ubije), następnie cukier, wodę, mąkę wymieszaną z proszkiem. Piec okolo 20-25 min w temp 180 stopni.
Masa
Namoczyć żelatynę w zimej wodzie. Jogurt wymieszać z cukrem, oraz z sokiem z cytryny. Dodać rozpuszczoną żelatynę (żelatyna będzie gęsta, więc wstawić ją do gorącej kąpieli na chwilkę) i odstawić na chwilkę do lodówki. Gdy lekko stężeje, połączyć z ubitą na sztywno śmietaną kremówką.
Wykonczenie: Biszkopt ponakłuwać i skropić likierem kokosowym (nie koniecznie) następnie cienko posmarować biszkopt galaretką owocową (ja użyłam dżemu porzeczkowego) i wylać gotową masę (jak jest mało gęsta wstawić na chwilkę jeszcze do lodówki) Tak przygotowany tort wstawić na 5 godzin do lodówki. Gdy zastygnie, usunać brzeg formy. Udekorować plasterkami limonki, chipsami owocowymi, albo zrobić na wierzch galaretkę cytrynową
M.....pychotka

Nadesłała: Anka

 

Torcik gruszkowo-jogurtowy

Składniki

ciasto:
 

4 jajka;
 

4 łyżki musu gruszkowego;
 

6 łyżek pszennej i ziemiaczanej mąki;
 

łyżeczka proszku do pieczenia.
 

Nadzienie:
 

1\2 gruszek;
 

sok z 1 cytryny;
 

4łyżki żelatyny;
 

3 małe kubki jogurtu.

Sposób przyrządzenia

Żółtka utrzeć z 4 łyżkami wody, dodać podgrzany mus. Białka ubić, połączyć z masą żółtkową, zmieszaną mąkę z proszkiem dodać do masy jajecznej. Piec 20 minut. Po ostudzeniu przekroić 2 placki nadzienie obraną gruszkę pokrojoną w kostkę, owoce zalać 6 łyżkami wody i ugotować. Owoce zmiksować, żelatynę rozpuścić w gorącym musie, gdy masa zacznie tężeć wymieszać ją z jogurtem. Ciasto przełożyć kremem, schłodzić.

Nadesłała: Agnieszka Wostal

 

 

Spaghetti z tuńczykiem

Składniki

1 puszka tuńczyka w sosie własnym

1 duża cebula

przecier pomidorowy (1/2 słoiczka koncentratu)

2 łyżki oliwy lub oleju

1 łyżka mąki

przyprawy:

-              do spaghetti (nie żałować)

-              typu vegeta (lub sól)

-              papryka ostra

-              pieprz

Wszystkie przyprawy używamy "do smaku"!

12-16 sztuk oliwek zielonych

250 g makaronu typu spaghetti

Sposób przyrządzenia

Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie na dużej patelni aż będzie miękka i szklista . Podczas smażenia można podlać cebulkę odrobiną wody i lekko posolić. Gdy cebulka jest miękka, dodajemy rozdrobnionego widelcem tuńczyka i smażymy tak długo, aż składniki będą prawie suche. Dodajemy duży kubek przecieru pomidorowego (koncentrat należy wcześniej wymieszać z wodą). Gdy dodamy przecier zbyt wcześnie (jeśli tuńczyk z cebulką nie będą dość suche), sos będzie miał zbyt jednolitą konsystencję, a lepiej, gdy kawałki tuńczyka i cebulki są wyczuwalne. Dusimy przez chwilę, aż wszystko dobrze się połączy. Następnie zgęszczamy sos - mąkę wymieszać z wodą na jednolitą masę i dodać do gotującego się sosu, energicznie mieszając, aby nie porobiły się grudki. Jeśli wyszło za gęste dolewamy odrobinę wody. Następnie przyprawiamy do smaku nie żałować przyprawy do spaghetti i papryki ostrej. Pod koniec duszenia sosu dodajemy oliwki całe lub przekrojone na pół. Uwaga, podczas przyprawiania proszę mieć na względzie, że oliwki są słone! Podawać z makaronem, który powinien być lekko twardawy. Smacznego!

Nadesłała: Małgorzata z Krakowa

 

Sernik na zimno

Składniki

3 jajka

2 opakowania twarożku homogenizowanego

1 szklanka cukru

1/2 kostki masła

1 i 1/2 szklanki mleka

2 i 1/2 łyżki żelatyny

olejek waniliowy

125 g rodzynek (lub inne bakalie)

owoce do przybrania (truskawki, maliny, ananasy, pomarańcze)

1 galaretka

Sposób przyrządzenia

Białka jaj ubić na sztywną pianę, żółtka zaś utrzeć z cukrem, masłem i twarożkiem na jednolitą masę (najlepiej mikserem). Mleko przegotować. Do pół szklanki ostudzonego mleka dodać żelatynę, rozpuścić i połączyć z pozostałym gorącym mlekiem. Ostudzić, a następnie połączyć z utartą masą serową. Delikatnie wsypać bakalie. Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Całość masy wlać do tortownicy. Galaretkę przyrządzić wg przepisu na opakowaniu, można dodać trochę mniej wody. Gęstniejącą galaretką nałożyć na masę sernikową i przybrać owocami – wg gustu. Tortownicę wstawić do lodówki. Po ochłodzeniu podawać. Życzę smacznego.

Nadesłała: Grażyna z Pionek

Sałatka owocowa

Składniki

1 puszka brzoskwiń

1 puszka ananasów
 

1 duża pomarańcza lub 3 mandarynki
 

3 owoce kiwi
 

1 duże słodkie jabłko
 

2 banany
 

mała kiść winogron (czarnych lub zielonych)
 

rodzynki
 

ewentualnie 1 opakowanie galaretki

Sposób przyrządzenia

Po prostu owoce (oprócz oczywiście rodzynek) pokroić w kostkę, zalać syropem z brzoskwiń i ananasów i dokładnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce, aby puściły sok. Można do tego dodać galaretkę należy ją przygotować w płaskim naczyniu, np. brytfance do ciasta, a stężoną pokroić w kostkę. Do sałatki można też dodać owoce sezonowe.

Nadesłała: Nadesłała Joanna z Sandomierza

 

 

 

Sałatka grecka

Składniki

4 duże pomidory

1 średnia cebula, najlepiej czerwona

1 mały ogórek

2 zielone papryki

24 średnie pieczarki

24 czarne oliwki

115 g sera feta (dla grubasków „light”)

sos:

- 125 ml oliwy

- 2 łyżki soku z cytryny

- 2 łyżki octu winnego

- 1 łyżka oregano (może być świeże)

- 1 łyżka soli

- 1/2 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu

Sposób przyrządzenia

Pomidory, ogórek i paprykę posiekać w dość duże cząstki. Wymieszać w dużej misce. Cebulę posiekać w talarki, posypać odrobiną soli, aby zmiękła, dodać do warzyw. Pieczarki sparzyć, pokroić w ćwiartki, ser pokroić w kostkę. Wmieszać. Dodać oliwki i wszystkie składniki dokładnie wymieszać. W kubku dobrze rozprowadzić składniki na sos. Sałatkę polać sosem. Podawać z pieczywem.

Nadesłała: Babcia Stefa

 

 

Naleśniki z serem

Składniki

(Porcja dla 4 osób.)

 

Ciasto na naleśniki:

0,5 litra mleka,

1 całe jajko, 1 białko,

1,5 szklanki mąki pszennej,

szczypta soli,

1 cukier waniliowy,

łyżka oliwy z oliwek lub odrobinę masła.

 

Nadzienie:

ok. 30 dag sera białego,

1 żółtko,

2 łyżki miodu,

rodzynki.

 

Ponadto:

cukier puder,

olej do smażenia.

Sposób przyrządzenia

Z podanych składników przygotuj ciasto na naleśniki. Proponuję najpierw ubić jajka ze szczyptą soli. Dodać mleko, ubijając dodawać mąkę. Pod koniec ubijania dodać roztopione masło (lub oliwę z oliwek) i cukier waniliowy. Naleśniki smażyć na patelni na złoty kolor. Nadzienie: Ser rozetrzeć na drobną masę. Dodać żółtko, rodzynki i miód do smaku. Dokładnie wymieszać. Posmaruj naleśniki nadzieniem z sera białego i zawiń. Następnie przed podaniem posyp cukrem pudrem. Gotowe ! Smacznego.

 

Mus truskawkowy

Składniki

ok. 1/2 kg truskawek,

4 świeże jajka,

100g białego sera,

7 łyżek cukru (w tym 1 waniliowego,

szczypta soli,

1 łyżka soku z cytryny.

Sposób przyrządzenia

Starannie umyj truskawki, usuń szczypułki. 1/2 porcji truskawek pokrój w drobną kostkę, włóż do naczynia. Następnie dodaj 2 łyżki cukru i sok z cytryny. Umyj jaja, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z 4 łyżkami cukru (do białosci), dodaj zmiksowany ser. Tak przygotowaną masę dodaj do truskawek w naczyniu i starannie wymieszaj. Do białek dodaj szczyptę soli i resztę cukru - ubij na sztywną pianę. Wymieszaj delikatnie z masą truskawkowo-serową. Mus przed podaniem rozdziel do salaterek i wstaw do lodówki na ok. godzinę. Tuż przed podaniem udekoruj powierzchnię musu odłozonymi truskawkami. Gotowe !

 

Krokiety warzywne

Składniki

warzywa mieszane (pietruszka, marchewka, seler, por),

1 świeże jajko,

2 plasterki startego sera żółtego,

bułka tarta,

1/2 łyżeczki majeranku lub mięty,

masło (lub oliwa z oliwek) i bułka tarta do panierowania

 

Sposób przyrządzenia

Starannie umyj i obierz warzywa. Następnie ugotuj je i drobno posiekaj. Do pokrojonych warzyw dodaj starty ser żółty, jajko, majeranek i bułkę tartą (w zależności ile przyjmie masa, aby było łatwo formować krokiety). Dokładnie wyrób łyżką - masa powinna mieć jednolitą konsystencję. Następnie formuj z masy podłużne wałeczki (ok. 5 cm długości i 2 cm grubości)i obtaczaj je w panierce. Smaż na gorącym roztopionym masełku lub oliwie z oliwek. Przewracaj delikatnie na drugą stronę - musisz uważać aby nie popękały.

 

Kotlety z ryb

Składniki

ok. 40 dag filetów z ryb,

mała cebula,

1 świeże jajko,

dwie łyżki mąki pszennej,

1 bułka pszenna,

pieprz ziołowy, cukier, koperek lub pietruszka,

olej do smażenia.

Sposób przyrządzenia

Starannie umyj filety z ryb. Namocz bułkę pszenną. Następnie namoczoną bułkę i filety zmiel w maszynce na drobną masę. Dodaj drobno posiekaną cebulę, jajko, koperek lub pietruszkę, pieprz i cukier do smaku. Całość dokładnie wymieszaj. Formuj kotleciki, obtaczaj w mące przed smażeniem na rozgrzanym oleju.

SMAKOWITE ZABAWKI

Jeśli przygotujemy wspólnie z dziećmi ich ulubione potrawy, na przyjęciu stół będzie wyglądał jak piękny, kolorowy plac zabaw.

Przepisy:

Domki z herbatników

Składniki

·         2 paczki herbatników

·         1 opakowanie polewy czekoladowej

·         1 opakowanie kremu czekoladowego

·         drobne cukierki

·         żelki

·         płatki migdałowe

Sposób przyrządzania

Przyrządzić krem według przepisu na opakowaniu, schłodzić. Posmarować kremem herbatnik, przykryć drugim, posmarować, przykryć, w ten sposób przygotować 4 podstawy domków. Kilka herbatników pokruszyć i wymieszać z pozostałym kremem, na każdą podstawę domku położyć łyżeczkę masy. 8-9 herbatników posmarować przygotowaną polewą (torebkę należy włożyć do gorącej wody, zrobić otwór i wycisnąć). Ułożyć po dwa, aby tworzyły daszek, na górę wycisnąć trochę polewy, żeby dokładnie je zlepiła .Ozdobić domek cukierkami, żelkami, płatkami migdałów. Po przygotowaniu deseru włożyć domek do lodówki.

Babeczki cudaczki

Składniki

·         15 dag mąki

·         10 dag masła

·         5 dag cukru pudru

·         1 żółtko

·         odrobina soli

do dekoracji

·         1/2 szklanki śmietanki kremówki

·         1 łyżka cukru

·         owoce: mandarynka, ciemne i jasne winogrona, lizaczki lub cukierki przedstawiające zabawne buzie

Sposób przyrządzania

Mąkę przesiać, masło schłodzić w lodówce. Posiekać mąkę i masło, dodać pozostałe składniki, szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, włożyć na 30 min do lodówki. Rozwałkować, wykleić nim posmarowane tłuszczem foremki, piec ok. 10 min w temp. 200 stopni C. Śmietankę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier, wypełnić nią przygotowane babeczki, na końcu wpiąć lizak.

Owocowe szaszłyki

Składniki

·         8 kromek pieczywa tostowego

·         8 truskawek

·         ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin