GYROS + TZATZIKI
Składniki
dla 2-4 osób
karkówka, 0,5 kgcebula, 1 dużaczosnek, główkaprzyprawa do grosa , 1 opakowanieolej (oliwa), sól, pieprz, serek twarożkowy bieluch, 1 opakowanieogórek zielony, 1 szt.
czas przygotowania: do 45 min
karkówkę tniemy na paseczki ok 0,5,-1 cm szer (jak na strogonova) Ja osobiście wykrawam tłuszczyk ale jak ktoś lubi to można razem z nim. przekładamy do pojemnika. Kroimy cebulę w nie za dużą kostkę dokładamy do mięsa. Wyciskamy czosnek -ile kto lubi-ja lubię dużo. wsypujemy przyprawę do gyrosa, dodajemy sól i pieprz. Zalewamy oliwą(olejem) tyle aby wszystko wymieszać -mięso ma być śliskie .Wkładamy do lodówki na kilka godzin.Smażyć na patelni 3-6 minut ,nie dodając już tłuszczu.Tzatziki :serek bieluch -(albo inny twarogowy naturalny bardzo dobrze zmielony) przekładamy do miski, trzemy ogórek do niego. Wyciskamy czosnek(wg upodobań) solimy i pieprzymy.Dzięki temu ,że używam serka nie muszę zlewać wody z ogórka i konsystencja jest taka bardziej jak dip niż lejąca woda.Można podawać z frytkami. ryżem, surówkami
Chrupiący kurczak zapiekany z pomidorami i ziemniakami
skrzydełka z kurczak, 8oliwa z oliwek, 70 mlząbki czosnku, 2sól i pieprz, sok z limonki , 1/2młode ziemniaczki, 400 gpomidory, 100 goregano,
czas przygotowania: do 60 min
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Na patelni rozgrzać 1 1/2 łyżek stołowych oliwy z oliwek. Położyć na patelni kurczaka, posiekany czosnek, dodać sól i pieprz i przypiec w piekarniku aż skórka kurczaka stanie się brązowa. W międzyczasie w osolonej wodzie ugotować ziemniaki, odcedzić i odstawić. Jeśli ziemniaki są duże, przeciąć na połowę tak aby powstały w miarę identyczne kawałki. Zdjąć kurczaka z ognia i skropić do sokiem z limonki, dokładnie wymieszać. Posypać kurczaka oregano. Kurczaka, ziemniaki, pokrojone pomidory przełożyć do naczynia. Całość skropić oliwą z oliwek. Całość zapiekać ok 25 minut, podawać ciepłe.
Roladki z kurczaka
dla 1 osoby
piersi z kurczaka, 2plastry boczku surowego, 4Pół papryki czerwonej, Pół papryki żółtej, Pół średniej lub cała mała papryka, średnie pieczarki, 10-12Opakowanie pomidorków koktajlowych, Kilka gałązek natki, kilka gałązek tymianku, czosnek, sól, pieprz, Kilka łyżek oliwy,
1. piersi umyć, osuszyć, przekroić w poprzek aby powstały cztery filety, przykryć folią spożywczą i lekko rozbić uważając aby nie porwać mięsa2. warzywa opłukać, osuszyć, cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pieczarki przekroić na pół, paprykę pokroić w paski, natkę posiekać3. cukinie wymieszać z natką doprawić solą pieprzem, czosnkiem - masę ułożyć na filetach z kurczaka, na masie położyć paski papryki4. mięso zwinąć w roladę i owinąć w plastry boczku spiąć wykałaczką5. Roladki ułożyć w naczyniu do zapiekania, obłożyć pomidorkami, pieczarkami, gałązkami tymianku, wszystko polać oliwą, piec około 40 min w 180 stopniach
Schab z grzybami
4 niegrube plastry schabu bez kości, 1 cebula, 30 dag grzybów leśnych np. . mrożonych, 1 duży kubek kwaśnej śmietany, sól, pieprz, majeranek, olej do smażenia,
1. Poszatkowaną cebule podsmażyć na oleju2. Dodać grzyby i plastry mięsa, doprawić i smażyć aż płyn z grzybów odparuje , mięso obracać.3. Śmietanę dodać bezpośrednio na patelnię i dusić bez przykrycia około 10 min, mięso obracać co jakiś czas.4. Powstały sos śmietanowy pysznie smakuje z ziemniakami lub makaronem
Meksykańska Fajitas z Kurczakiem
piersi z kurczaka, 0,5kgcebula duża, 1sztpapryki zielona i czerwona, 2-3sztstarty żółty ser, wg uznaniaprzyprawa do Fajitas lub własne przyprawy kuchni meksykańskiej, salsa pomidorowa, 1sloikwrapy, 1op
czas przygotowania: do 20 min
1. Piersi kurczaka pokroić w paski.2. Papryki również pokroić w średniej wielkości paski.3. Podsmażyć piersi na patelni.4. Pod koniec smażenia dodać papryki oraz przyprawy5. Wszystko razem smażyć jeszcze około 4 minut6. Wrapy(Tortille) podgrzać w mikrofali (najlepiej każdy osobno)(kilka sekund)7. Ciepłe wrapy oraz nadzienie do Fajitas położyć gotowe na stół. Pozwól aby każdy sam zawinął sobie Fajitas z nadzieniem, polanym salsą i posypanym serem! SMACZNEGO!
groobyg2