Bananowiec wg przepisu Siostry Anastazji
Składniki
Składniki masy bananowej:25 dkg masła2 łyżki cukru kryształu1/2 litra mleka2 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżki mąki pszennej3 banany2 średnie jabłka1 mała cytrynaSkładniki zalewy:2 galaretki czerwone lub zielone3- 4 bananysok z 1 cytryny
Ciasto przygotowuje się na jasnym biszkopcie. Ja upiekłam z 6 jaj.Wykonanie masy:Z mleka, cukru, mąki ziemniaczanej, mąki pszennej ugotowac budyńi przestudzic.Banany zmiksowac i połączyc z sokiem z cytryny.Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń, zmiksowane banany, a na końcu jabłka starte na grubej tarce. Ja odcisnęłam z nich sok, gdyż bałam się o konsystencję masy. Wszystko wymieszać.Wykonanie zalewy na wierzch:Galaretki przygotować wg przepisu, banany obrać, pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny.Przełożenie ciasta:Na biszkopt wyłożyć masę bananowo-jabłkową, do masy lekko wcisnąć plasterki bananów i zalać tężejącą galaretką.Polecam to ciasto. Jest o przyjemnym bananowym smaku, miękkie, mało słodkie, Dzieciom także smakowało. Nie należy obawiac się o masę. Bez żelatyn i innych zagęstników świetnie się utrzymuje.Podkreślam, że skorzystałam z przepisu zamieszczonego w książce Siostry Anastazji
sewulka