Ryz zwykly300 g ryzu2 litry wodysolWode posolona zagotowac, wrzucic ryz, zamknac szybkowar. Kiedy zaczyna wydobywac sie para, zmniejszyc ogien do minimum i gotowac 7 minut.Prosze sie nie smiac z przepisu na ryz, wcale nie jest latwo doswiadczalnie ustalic ile trzeba wody i ile sie gotuje. Ryz pilaf300 g ryzu3 lyzki oliwy3 szklanki bulionusol, pieprzGotowac jak wyzej.Warianty ryzu pilafryz madras - przed gotowaniem dodac do ryzu rodzynkirisotto piemontaise - pod koniec gotowania dodac 50g tartego parmezanurisotto z owocami morza - przed ugotowaniem dodac szczypte szafranu i 200g owocow morza (moga byc mrozone).Uzyc bulionu rybnego.ryz po indyjsku - przed ugotowaniem dodac tarte jablko i szczypte curryZiemniaki po nicejsku1 kg malych ziemniakow1 zielona papryka4 lyzki oliwy2 cebule3 zabki czosnku1 puszka pomidorow 1 filizanka wodyoriganosol, pieprzew.czarne oliwkiZiemniaki obrac. Pomidory odcedzic i grubo pokroic. Papryke i cebule pokroic w male kawalki.Posiekac czosnek.Rozgrzac tluszcz, podsmazyc na nim ziemniaki ciagle mieszajac, dorzucic cebule, poczekac az sie zazloci, i dorzucic papryke, pomidory i origano. Posolic, popieprzyc. Dodac wode i zamknac. Kiedy zacznie parowac, zmniejszyc ogien i gotowac 12 minut. Otworzyc i podawac z posiekanymi oliwkamiSchab800 g schabu bez kosci2 zabki czosnku1 cebulagalazka tymianku, lisc laurowylyzka oleju2 szklanki wodysol, pieprzSchab nadziac czosnkiem.W szybkowarze rozgrzac olej i obsmazyc na nim schab ze wszystkich stron. Posolic, popieprzyc.Dodac pokrojona na kawalki cebule, zrumienic. Dodac tymianek i lisc laurowy. Zalac woda, zamknac.Jak zacznie parowac,zmniejszyc ogien do minimum i gotowac 30 minut.
Wieprzowina w miodzie.1kg karkowki wieprzowej pokrojonej w kostke.100g boczku w kosteczke1 cebula1 lyzka maki1 lyzka oleju2 lyzki miodu1 szklanka czerwonego wina1 szklanka wodygalazka tymiankulisc laurowy4 liscie szalwisol, pieprzCebule obrac i posiekac. W szybkowarze rozgrzac tluszcz, obsmazyc na nim miesko (ma sie zarumienic) i posypac je maka. Dodac boczek, cebule i jeszcze podsmazyc. Przyprawic, dodac miod. Zalac woda i winem, zamknac.Kiedy zacznie parowac zmniejszyc ogien i gotowac 18 minut.Potrawka(?) z indyka1 kg udzca indyczego w kawalkach.1 duza cebula125 g pieczarek w plasterkach2 lyzki maki50 g masla2 filizanki bulionu z kury1 filizanka smietanysol, pieprzPosiekac cebule.Tluszcz rozpuscic w szybkowarze, podsmazyc miesko. Dodac cebule, posypac maka i wymieszac. Wlac bulion, wsypac pieczarki, dobrze wymieszac. Przyprawic. zamknac.Gotowac (po okazaniu sie pary) 15 minut na malym ogniu.Po otworzeniu szybkowaru dodac smietane, lekko podgrzac i podawac.Warianty:Mozna wymienic indyka na 800g lopatki cielecej, zalac w miare mozliwosci bulionem z cieleciny.Mozna zastapic jagniecina, i zalac czysta woda.I rzecz jasna zamiast indyka moze byc kura.Kurczak po baskijsku (moj osobisty przeboj)1 kura w kawalkach albo 4 udka1 duza puszka pomidorow bez skorki2 papryki (najlepiej czerwona, albo czerwona+zielona)3 cebule (w oryginale szalotki)2 lyski olicy5 lyzek maki1 filizanka bialego wytrawnego winasol, pieprzCebule obrac i posiekac. Papryki wypatroszyc i pokroic w paski. Przyprawic i oproszyc maka kurze udka.W szybkowarze rozgrzac oliwe, zrumienic na niej kurczaka. Dorzucic cebule i papryke ciagle mieszajac, potem pomidory wraz z ich sosem. Przyprawic, zamknac.Kiedy zacznie gwizdac, zmniejszyc ogien i gotowac 15 minut.Podawac posypane natka pietruszki.
Zalety szybkowarówPod wpływem wysokiego ciśnienia, wytwarzającego się dzięki szczelnemu zamknięciu, gotują potrawy błyskawicznie. Skracają czas gotowania o 70 proc. Żywność nie zmniejsza objętości, traci niewiele witamin i soli mineralnych. Wykonane ze stali, nie wchodzącej w reakcje chemiczne z produktami, mają równomiernie nagrzewające się i długo trzymające ciepło dna. W szybkowarze można rozmrażać mrożonki, sterylizować naczynia dla niemowląt. Specjalne wkładki umożliwiają przyrządzanie dwóch potraw jednocześnie, a także gotowanie na parze. Gotując w szybkowarze oszczędza się 70 % czasu i 30 % energii. Dzięki skróconemu okresowi przygotowania potrawy można 'zaoszczędzić' do 75 % witaminy C. W tradycyjnych garnkach pozostaje jej po ugotowaniu zaledwie od 15 do 25 %.
elizabet572