Tęcza.docx

(249 KB) Pobierz

                    Tęcza

Składniki

1 duże opakowanie okrągłych biszkoptów
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1 szkl gorącej wody
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
4 różne galaretki o kontrastowych kolorach ( u mnie truskawkowa, gruszkowa, niebieska - wieloowocowa + jabłkowo-miętowa na wierzch deserku)
owoce do dagracji ( u mnie truskawki)
ewentualnie 3-4 łyżki cukru pudru

              

 

Blaszkę wyłożyć namoczonymi w kawie biszkoptami.
3 Galaretki rozpuścić w szklance wody każdą. Ostudzić.
Mleko ubić cukrem pudrem. Ubijać tak długo, aż mleko dwukrotnie zwiększy swoją objętość, a na wierzchu zostanie wyraźny ślad po trzepaczce.
Po 1/3 masy dodać do każdej z galaretek. Dokładnie wymieszać. Wylewać na środku blaszki po 3-4 łyżki na przemian tak jak ciasto zebra się wylewa. Masa sama rozpłynie się na boki, tworząc kolorowe fale.
 

Wstawić do lodówki na 1-2 godziny.
Udekorować owocami. Zalać zimną galaretką przygotowaną według przepisu

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin