Składniki
· Biszkopt:
· 4 jajka
· pół szkl. cukru
· 1 szkl. mąki
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· szczypta soli
·
· Masa jabłkowa:
· 1 kg jabłek
· 1 galaretka pomarańczowa
· 2 łyżeczka cukru
· Masa śmietanowa:
· 1/2 litr śmietany 36%
· 2 łyżki cukru pudru
· Dodatkowo:
· polewa czekoladowa
Opis przygotowania
Białka ubić ze szczypta soli, dodać cukier i nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec 30 minut. Wystudzić.Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Oprószyć cukrem i smażyć 15 minut. Dodać do nich proszek galaretki i wymieszać, lekko ciepłe wyłożyć na biszkopt. Wystudzić.Smetanę ubić z cukrem, dodać tężejące galaretki. Wyłożyć na masę jabłkową. Na wierzch polać polewą czekoladową i schłodzić.
ireg73