Biszkopt z truskawkami i galaretką.docx

(12 KB) Pobierz

Biszkopt z truskawkami i galaretką

 

Składniki

- 5 dużych jajek
- szklanka cukru pudru
- 3 łyżki zimnej wody
- cukier waniliowy
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki mąki tortowej(może byc także pszenna)
- dwie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki dżemu truskawkowego
- dwie szklanki śmietany 18% lub 12%
- zagęstnik lub śmietan fix
- świeże truskawki w dowolnej ilości
- galaretka o smaku truskawkowym

Białka ubijamy z dodatkiem łyżeczki cukru pudru na gęstą pianę. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem, dodając w czasie ubijania po łyżce zimnej wody oraz cukier waniliowy. Masę z żółtek łączymy z przesianymi przez sito obydwoma rodzajami mąki i proszkiem do pieczenia, dodajemy pianę z białek, wyrabiamy jednolite, lekkie ciasto. Po przełożeniu na wysmarowaną tłuszczem formę, wstawiamy do nagrzanego  piekarnika i pieczemy w temp. 160oC ok 40 min. Równomiernie zrumienione wyjmujemy z piekarnika, pozostawiamy jednak w formie  do momentu, aż biszkopt ostygnie. Wierzch ciasta smarujemy truskawkowym dżemem, na dżem wylewamy połączoną z zagęstnikiem i dwiema łyżkami jeszcze nie stężałej galaretki śmietanę, w której "utykamy" truskawki bez szypułek (im owoców więcej, tym ciasto smaczniejsze). Całośc wstawiamy na godzinę do lodówki. Na wychłodzone ciasto wylewamy galaretkę, przygotowaną wedłuh przepisu na opakowaniu i ponownie wstawiamy ciasto do lodówki - możemy je przechowywac do następnego dnia w chłodnym miejscu. WAŻNE !!
białka w połączeniu z cukrem pudrem nie ubijają się na sztywną pianę. Wyłącznie na gęstą. (dlatego nie należy przejmowac się tym gdy białka nie chcą się ubic) :-)

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin