SZEF KUCHNI.doc

(39 KB) Pobierz
SZEF KUCHNI

SZEF KUCHNI

KREM CEBULOWY

Składniki: cebula, masło, śmietana, odrobina mąki, wywar z rosołu, białe wytrawne wino, sól i pieprz

 

Cebulę pokrój w Szefie Kuchni z zamontowanym nożykiem. Podsmaż rozdrobnioną cebulę na maśle

i zalej rosołem. Śmietanę roztrzep z mąką w Mix-Maxie i dolej do zupy. Na końcu dodaj wino

i przypraw solą i pieprzem do smaku. Można doprawić tymiankiem i podawać z grzanką sera

 

TATAR Z ŁOSOSIA

 

Składniki: szalotka, koperek, świeży łosoś bez ości, sól, pieprz biały, oliwa z oliwek, cytryna

 

Szalotki obierz, drobno pokrój; koperek posiekaj. Łososia drobno pokrój w Szefie Kuchni

z zamontowanym nożykiem, wymieszaj z cebulą, koperkiem, dopraw solą, pieprzem i oliwą.
Udekoruj plasterkami cytryny i koperkiem.

 

SOS OWOCOWY

 

Składniki:300g truskawek, malin lub drylowanych wiśni,2łyżki cukru pudru, ½cytryny, 2łyżki brandy38%

 

Owoce opłucz, dobrze osącz i oczyść. Owoce, startą skórkę z połowy cytryny, cukier i brandy umieść w Szefie Kuchni z zamontowanym nożykiem i zakręć korbką do uzyskania gładkiej konsystencji

 

TWAROŻEK BRZOSKWINIOWY

 

 

Składniki: 1mała puszka brzoskwiń, ½cytryny, 250g słodkiej śmietanki, 2łyżki cukru,

                  2 łyżki orzechów laskowych

 

Brzoskwinie osącz. Wyciśnij sok z cytryny. Wszystkie składniki wrzuć do Szefa Kuchni z zamontowanym nożykiem. Zamknij pojemnik i zakręć korbką do uzyskania gładkiej konsystencji

 

SOS  MEKSYKAŃSKI na ciepło

 

Składniki: pomidory, czosnek, cebula,

 

papryka

 

Pokroić na drobno wszystkie składniki w szefie kuchni (D63)  

 

SOS PIECZARKOWY

 

Składniki: 2cebule, można też dodać boczek, pieczarki, warzywko, pieprz, czosnek, pietruszka zielona

 

Wszystko zmielić w szefie kuchni . Smażyć na patelni cebulę i boczek dodać pieczarki, przyprawy

i czosnek. Gdy wystygnie włożyć do szefa kuchni   z łopatkami dodać gęstą śmietanę i ubić na koniec dołożyć pietruszkę zieloną.

 

 

 

PĄCZKI EWY

 

Składniki: 1opakowanie twarożku homogenizowanego, 1cukier waniliowy, 3jajka, ½ szkl mąki,

                  1łyżeczka proszku do pieczenia, olej lub smalec do smażenia, cukier puder do obsypania

 

W szefie kuchni utrzeć żółtka z cukrem waniliowym, dodać serek, mąkę, proszek do pieczenia,

a na koniec ubite białko  na sztywno w mix-max’ie. Rozgrzać olej. Kłaść łyżką na patelnię i smażyć na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem.

 

CEVAPCICI ČEVAPČICI

 

Składniki: 1/2kg mielonej jagnięciny lub wieprzowiny,1/2kg mielonej wołowiny, łyżka majeranku,

                 1 łyżeczka słodkiej papryki, 2ząbki czosnku, mały pęczek pietruszki, 1łyżka pieprzu,

                 łyżeczka soli

 

Na początku musimy dobrze rozgrzać grill. Wszystkie składniki łączymy ze sobą W Szefie Kuchni

i bardzo dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 15 minut. Z masy formujemy dość długie, przypominające kciuk wałeczki. Umieszczamy na grillu i pieczemy. Po około 3-5min. obracamy. Pilnujemy żeby się nie spaliły. Podajemy ciepłe razem z jogurtem, musztardą lub sosem ajvar i ze świeżymi warzywami.

 

ZUPA RYBNA

 

Składniki: 70dag ryb, 2łyżki ostrej papryki w proszku, łyżka chili w proszku, 20 dag cebuli, 2 pomidory,

                 2 czerwone papryki, 1łyżka oliwy
 

Obierz cebulę i posiekaj w Szefie Kuchni. Cebulę i oczyszczone ryby włóż do zimnej, posolonej wody. Gotuj 5 minut, nie mieszając. Umyj warzywa i posiekaj w Szefie Kuchni. W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć paprykę i pomidory i smaż 10 minut. Do bulionu rybnego dodaj podsmażoną paprykę i pomidory. Posól i popieprz, włóż ryby i gotuj razem jeszcze 10 minut. Przypraw ostrą papryką i chili, wymieszaj. Zupę podawaj bardzo gorącą.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin