ULTRA PLUS.doc

(46 KB) Pobierz
ULTRA PLUS

ULTRA PLUS

 

Składniki na 4 osoby:
4 piersi z kurczaka
4 łyżki płynnego miodu
250 ml śmietany
6 łyżek octu balsamicznego
sól, pieprz do smaku

 

 

Ppiersi z kurczaka z sosem miodowo-balsamicznym
 Sposób wykonania:
Włączyć piekarnik na 200st.C
Piersi z kurczaka pokroić w paseczki i przełożyć do Ultra Plus 2l
Przygotować sos:  wymieszać miód z octem balsamicznym. Dodaj śmietanę i wymieszaj z solą i pieprzem. Dodać sos do Ultra Plus 2l
Włożyć do piekarnika na 20 min. Po upływie połowy czasu zdjąć pokrywę. Podawać z ryżem.
UltraPlus 2l 

 

Składniki dla 6 osób:
1,2 kg polędwicy wieprzowej
50 g musztardy
50 ml koniaku
20 ml białego wina wytrawnego
tymianek
2 główki czosnku (nieobrane)
300g pomidorów pokrojonych w kostkę
15 g mąki ziemniaczanej
50 ml gorzkiej wódki
100 ml śmietanki
sól i pieprz

 

 

Polędwica po francusku
 Przygotować marynatę w Dużej Misce do ciasta 3l - wymieszać musztardę, koniak, białe wino i tymianek.
Do marynaty włożyć polędwiczki i odstawić na 1 godz. w chłodne miejsce. Następnie umieścić je w Ultra Plus owalnym 3l, dorzucić nieobrane ząbki czosnku, pokrojone pomidory, sól i pieprz.
Przykryć i piec 20 min. w temp. 180°C (termostat 6). Po tym czasie odkryć Ultra Plus i dodać wódkę, śmietankę i mąkę ziemniaczaną uprzednio wymieszane w Shakerze. Zamknąć i zapiekać jeszcze 10 min.

Przygotowanie: 15 min
Pieczenie:  30 min.  - temperatura  180°C, termostat 6
UltraPlus 3l  Duża Miska do ciasta  Shaker 

 

Składniki dla 4 osób:
4 udka kaczki
1 cebula pokrojona w kostkę
1 marchew pokrojona w kostkę
3 ząbki czosnku
300 ml czerwonego wina wytrawnego
300 ml bulionu
natka pietruszki, tymianek, liść laurowy, pieprz, czosnek
125 g słoniny,125 g pieczarek
sól i pieprz

 

 

Udka kacze w czerwonym winie
 Na dno Ultra Plus położyć pokrojone w kostkę marchewkę i cebulę. Na tej warstwie ułożyć kacze udka.  
W Dzbanku Candy 2l połączyć trzepaczką czerwone wino, bulion, polać udka, dodać zioła, ząbki czosnku, sól i pieprz. Piec 1 godz. w  temp. 210°C.
W tym czasie podsmażyć na patelni słoninę i pokroić pieczarki. Wyjąć UltraPlus z piekarnika, dodać słoninę i pieczarki.
Naczynie ponownie włożyć do piekarnika na kolejne 10 min.
Podawać ze świeżym pieczywem.

Można upiec 8 udek kaczych w Ultra Plus 5l. Należy podwoić proporcje, ale pozostawić tę samą ilość sosu. Piec 1,5 godz. w  temp. 210°C (termostat 7)
UltraPlus 3l 

 

Składniki:
500 g, ½ kostki drożdży
250 ml letniego mleka
125 g cukru, szczypta soli
1 jajko
100 g miękkiego masła
starta skórka cytryny
masło do wysmarowania formy
250 ml mleka

 

 

Pieczone pyzy
 Sposób wykonania:
Wyrobić ciasto drożdżowe z mąki, drożdży, letniego mleka, 75g cukru, soli, jajka, 50g masła i startej skórki cytryny. Uformować z niego kulę i pozostawić do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość). Następnie, na stolnicy uformować ciasto w wałek i podzielić go na 9 części. Z każdej części utworzyć kulkę i ułożyć wszystkie w wysmarowanym masłem pojemniku żaroodpornym : jedną w środku, a pozostałe dokoła niej. Podgrzać mleko z pozostałym cukrem i masłem w kuchence mikrofalowej przez 1 minutę przy mocy 600 W, zalać tym ciasto. Piec przez ok. 25-30 minut w temp. 200 °C na najniższej półce piekarnika. Podawać ciepłe, polane sosem waniliowym lub kompotem.
UltraPlus 3l  Stolnica 

 

 

Składniki dla 6 osób:
600 g mielonego mięsa wieprzowego
400 g mielonej wołowiny
2 plastry wątroby wieprzowej ugotowanej i drobno zmielonej
3 cebule
60 g posiekanej natki pietruszki
2 łyżeczki soli
2 łyżki mąki
pieprz
listki z 4-5 gałązek świeżego tymianku
cząber
4 jajka

 

 

Pasztet z wołowiny i wieprzowiny
 W Dużej Misce do ciasta wymieszać wszytskie składniki. Użyć Szefa Kuchni do rozdrobnienia cebuli i pietruszki. Całość przełożyć do pojemnika Ulta Plus i piec 1 godz. w temp. 200°C. Zdjąć pokrywę i piec jeszcze ok. 15 min., aby wierzch się zarumienił. Pasztet serwować na zimno, pokrojony na cienkie plastry.
Szef Kuchni  UltraPlus 2l 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin