PRZEPISY.rtf

(2 KB) Pobierz

ęłęó

OGÓRKI  PO  CHIŃSKU

2 kg ogórków
2 płaskie łyżki soli
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki naszej chili, albo 1 łyżeczkę zagranicznej chili
10 - 12 łyżek oleju
3/4 butelki octu
1/2 kg cukru

2 kg ogórków obrać ze skóry i pokroić w plasterki, dodać 2 płaskie łyżki soli i zostawić na 1/2 dnia. Odlać sok i dodać zmiażdżony czosnek, chili i przemieszać. Zagotować olej wlać do ogórków i wymieszać. Zagotować ocet z cukrem wlać i wymieszać. Włożyć do słoików i tylko zakręcić

  

 

 

OGÓRKI KONSERWOWE

ęłęóSkładniki:
Najważniejszym elementem jest marynata:
woda - 5 szklanek, ocet 10% - 1 szklanka, cukier - 3 łyżki czubate stołowe, ziele angielskie - 10 ziarenek, gorczyca biała - 1 łyżka, liść laurowy - 1 duży, sól - 1 łyżka stołowa płaska, wszystkie składniki zagotować i gotować około 10 min na wolnym ogniu.

Ponadto oprócz marynaty:
marchew ugotowana w łupinie i pokrojona w plastry, plastry cebulki.

Jak przyrządzić?
Stosujemy słoiki około 0,5 litra (np. po groszku z marchewką). Ogórki małe i smukłe umyć, wkroić na dno słoika cienki plasterek cebulki i ułożyć ogórki do słoików jasnym końcem do góry dodać 5-6 plasterków marchwi, na wierzch cieniutki plasterek cebulki. Zalać to zalewą tak aby ogórki były zakryte. Należy pamiętać, aby z zalewy nie wkładać do słoika ziela angielskiego ani liścia laurowego bo będzie zbyt intensywny zapach, jedynie wrzucić kilka ziarenek gorczycy może być z zalewy albo z paczki.
Aby bardziej zaostrzyć smak można dodać małą papryczkę chili.
Słoiki zakręcić i gotować od momentu wrzenia wody - DO 15 MINUT (TO WAŻNE), po dłuższym gotowaniu ogórki stają się miękkie i nieapetyczne.
Smacznego
 

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin