Ćwiczenie 4
OZNACZANIE STĘŻENIA KOFEINY W KAWIE ROZPUSZCZALNEJ METODĄ SPEKTROFOTOMETRYCZNĄ
- kawa rozpuszczalna
- kofeina (tabletki)
- 0,05 M H2SO4
- MgO(s)
- 1 % KMnO4
- 5 % Na2SO3
- 99 % CH3COOH
- 0,2 M Na2S2O3
- 1 M bufor octanu cynku [Zn(OOCCH3)2/CH3COOH]
- 0,25 M K4[Fe(CN)6]
APARATURA
- kolba miarowa: 500 ml,100 ml x 12
- zlewka: 500 ml, 5o ml, 25 ml
- pipeta; 1 ml, 2 ml, 5 ml, 10 ml x 3, 25 ml x 3
- cylinder 200 ml
- biureta automatyczna 25 ml
- czasza grzejna
- szpatułki x 2
- lejki: mały, średni
- sączki
- szkiełko zegarkowe
- kuweta
- spekrofotometr
- bagietka
- kolba stożkowa: 250 ml, 300 ml
I. CEL ĆWICZENIA
Celem ćwiczenia jest oznaczenie stężenia kofeiny w kawie rozpuszczalnej metodą spektrofotometrii UV-Vis.
Kofeina – polepsza ukrwienie skóry, przyspiesza usuwanie toksyn. Jest alkaloidem występującym w ziarnach kawy i kakao, także liściach herbaty i orzeszkach cola.
1,3,7-trimetyloksantyna lub 3,7-dihydro-1,3,7-trimetylo-1H-puryno-2,6-dion
Spektroskopia – oddziaływanie promieniowania elektromagnetycznego z materią. Energia jest pochłaniana (absorpcja) lub wysyłana (emisja). W wyniku absorpcji promieniowania przez cząsteczki, następuje wzbudzenie odpowiednich poziomów energii, a efektem mierzonym jest widmo.
Spektrofotometria UV-Vis – w zakresie nadfioletu i światła widzialnego. Pod wpływem promieniowania następuje wzbudzenie elektronów a efektem jest elektronowe widmo absorpcyjne zwane krzywą absorpcji (zależność pomiędzy absorbancją a długością fali). Wzbudzenie elektronowe występuje wtedy, gdy w wyniku absorpcji promieniowania zachodzi przeniesienie elektronu z orbitalu o niższej energii na wolny orbital o energii wyższej.
Pochłanianie światła w rozcieńczonych roztworach substancji opisuje prawo Lamberta – Beera, które wiąże osłabienie przechodzącego strumienia z drogą optyczną wiązki, stężeniem i rodzajem substancji barwnej.
Stosunek natężenia promieniowania przepuszczonego I do padającego Io dla danej częstości nazywany jest transmitancją T próbki przy tej częstości:
Natężenie promieniowania przechodzącego przez próbkę zmienia się z długością próbki, l, oraz stężeniem molowym substancji absorbującej, c, zgodnie z Prawem Lamberta – Beera:
ε – molowy współczynnik absorpcji (współczynnik ekstynkcji) .
Molowy współczynnik absorpcji zależy od częstości promieniowania padającego i przyjmuje największe wartości dla tych częstości, przy których absorpcja jest najbardziej intensywna.
Absorbancja związana jest z transmitancją zależnością:
lub
Stąd prawo Lamberta – Beera może przyjąć postać:
Ponieważ współczynnik ekstynkcji jest stały dla danego związku, i stała jest grubość próbki to absorbancja jest wprost proporcjonalna do stężenia
A=f(c)
Analiza ilościowa metodą spektrofotometrii UV-Vis jest oparta na pomiarze absorbancji A badanego roztworu przy określonej długości fali l zwanej analityczną długością fali. Najczęściej do oznaczeń ilościowych wybiera się długość fali odpowiadającą najbardziej intensywnemu pasmu absorpcji, czyli lmax.
Ilościowe oznaczenia metodą spektrofotometrii UV-Vis należą do metod porównawczych. Najczęściej stosowaną metodą oznaczania stężenia pojedynczego składnika w mieszaninie jest metoda krzywej wzorcowej. Polega ona na pomiarze absorbancji roztworów badanego składnika o znanym stężeniu i wykreśleniu krzywej zależności A od stężenia. Pomiary wykonuje się względem ślepej próby (rozpuszczalnik). Stężenia składnika w próbce odczytuje się z krzywej wzorcowej na podstawie zmierzonej wartości absorbancji.
1) Przygotować roztwór podstawowy kofeiny rozpuszczając 3 tabletki z kofeiną (40 mg kofeiny w 1 tabletce) w 100 ml wody.
2) Do 8 kolb miarowych o pojemności 100 ml odmierzyć: 0,2; 0,4; 0,6; 0,8; 1,0; 1,2; 1,4; 1,6 ml roztworu podstawowego, uzupełnić wodą do kreski i dokładnie wymieszać.
3) Obliczyć stężenia przygotowanych roztworów.
1) Odważyć 0,3 g kawy rozpuszczalnej i wsypać do kolby miarowej o pojemności 500 ml.
2) Dopełnić wodą destylowaną i wymieszać.
3) Do zlewki o pojemności 500 ml odmierzyć:
a) 25 ml przygotowanego roztworu kawy
b) 25 ml 0,05 M r-ru H2SO4
c) 200 ml wody
4) Zawartość zlewki nakryć szkiełkiem zegarkowym i gotować 20 minut.
5) Dodać 12,5 g tlenku magnezu.
6) Wymieszać bagietką i ogrzewać przez dalsze 20 minut.
7) Roztwór ochłodzić i przesączyć do kolby stożkowej o pojemności 300 ml.
8) Odmierzyć 50 ml roztworu do kolby miarowej o pojemności 100 ml.
9) Dodać 10 ml 1 % r-ru KMnO4 i odstawić na 10 minut.
10) Następnie dodać 3 ml 5 % Na2SO3 i 0,5 ml stężonego kwasu octowego.
11) Otrzymany roztwór zmiareczkować 0,2 M roztworem tiosiarczanu sodu (aż do zaniku wytrąconego osadu dwutlenku manganu).
12) Dodać 7 ml 1 M buforu octanu cynku i silnie wymieszać.
13) Wkroplić 6 ml 0,25 M K4[Fe(CN)6], wymieszać i dopełnić wodą destylowaną do pojemności 100 ml.
14) Otrzymany roztwór przesączyć do kolby miarowej o pojemności 100 ml.
15) Pierwszą porcję przesączu odrzucić a do pomiarów pobrać trzy kolejne porcje.
1) Zarejestrować widmo 4 roztworu wzorcowego kofeiny w zakresie 310-230 nm stosując wodę jako odnośnik w celu wyznaczenia analitycznej długości fali (lmax [nm]), dla maksimum pasma absorpcyjnego kofeiny.
2) Przy wyznaczonej lmax zmierzyć absorbancję A roztworów wzorcowych kofeiny.
3) Przy wyznaczonej analitycznej długości fali zmierzyć absorbancję badanej próbki .
4) Wyniki pomiarów w postaci wydruków dołączyć do sprawozdania.
8
1) Obliczyć stężenia roztworu podstawowego kofeiny [mg/cm3]:
2) Obliczyć stężenia roztworów wzorcowych:
Objętość r-ru podstawowego
V[cm3]
Stężenie
C [mg/cm3]
1
2
3
4
...
betty11