Truskawkowiec
Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 czubata szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz: 2 łyżki spirytusu 10 łyżek przegotowanej wody Krem maślany: 3 jajka 1 szklanka cukru 25 dag masła 2 łyżki spirytusu Ponadto: 50 dag truskawek
Sposób wykonania:
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy i piec ok. 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i podzielić na trzy lub dwie części. Każdą część biszkoptu nasączyć ponczem (wodę wymieszać ze spirytusem).
Jajka ubić z cukrem na parze, ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodając po trochu masę jajeczną i spirytus.
Na jedną część biszkoptu wyłożyć 1/3 część kremu, na niego 1/3 część truskawek pokrojonych w plasterki. Czynność tą należy powtórzyć jeszcze dwa razy lub jeden raz, zależy na ile części przekroimy biszkopt.
Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.
edytka1098