· 1 duży ząbek czosnku posiekany
· 1 łyżka kaparów posiekanych
· 50 g filetów anchois
· 1 łyżka rozmarynu świeżego
· 1 łyżka posiekanej pietruszki
· starta skórka z połowy cytryny (na najmniejszym oczku tarki)
· oliwa z oliwek
· 1 duży pomidor lub 2,3 średnie
· 4 steki z ryby maślanej
· 1 minikostka Bazylia KNORR
· sól i pieprz do smaku
We Francji w każdym porcie rybackim podawane jest to danie z pajdą chleba i sosem – niebo w gębie! Ryba maślana używana jest tez często do sushi. Dlatego nie musi być bardzo dobrze przysmażona, można ją podawać odrobinę surową w środku. Dla : 4 osób Czas pieczenia 8 minut
Jak to zrobić: 1. Posiekaj drobno kapary, dodaj czosnek, filety anchois, posiekany rozmaryn, skórkę z połowy cytryny i sok z cytryny, 4 łyżki oliwy z oliwek i to wszystko zmaltretuj w moździerzu. :) 2. Przelej całość do oddzielnej miseczki. 3. Obierz pomidora ze skórki i zdejmij pestki wykrajając je. Pokrój pomidora w kostkę. 4. Pomidory dodaj do sosu - salse, wymieszaj i posyp odrobiną pietruszki. 5. Stek z ryby maślanej posyp pieprzem i minikostką Bazylia KNORR. 6. Na rozgrzany grill połóż rybę bez używania tłuszczu. Smaż 8 minut. 7. Jak wolisz bardziej przysmażoną pozostaw ją na dłużej. 8. Na przysmażoną rybę dodaj sos-salse. 9. Podawaj z ryżem długoziarnistym z pomidorami prowansalskimi lub pieczonymi ziemniakami.
Tina00