krew a.DOC

(21 KB) Pobierz
KREW

KREW

I. Skład krwi i główne jej funkcje: krew- płyn ustrojowy składający się z osocza(środowisko płynne) oraz tworzących zawiesinę w osoczu elementów morfotycznych: krwinek czerwonych (erytrocyty), krwinek białych(leukocyty) i płytek krwi. Ogólna objętość krwi stanowi ok. 7% ciężaru ciała (wahania w okresie ciąży, wzrostu, podwyższonej lub obniżonej temp. otoczenia). Krwinki zajmują ok. 45%, 55% osocze. Liczba krwinek czerwonych we krwi 5000 na mm3, krwinek białych 7000mm3, płytek krwi 250tys. FUNKCJE KRWI

1.Transportowa a)transport zaopatrujący, CO2, O2 b)transport oczyszczający -nerki, skóra, kwas mlekowy z mięśni do wątroby c)transport termoregulacyjny, z mięśni do skóry d)transport scalający, np. Hormony do innych tkanek 2. Ochronna i obronna- krew uczestniczy w procesie rozpoznawania i unieczynniania szkodliwych i obcych dla ustroju czynników które mogą pochodzić ze środowiska zew. (bakterie wirusy) jak i wew. (niektóre metabolity, nieprawidłowo zbudowane komórki). 3. Homeostatyczna- krew odgrywa zasadniczą rolę w tworzeniu stałego środowiska wewnętrznego. Homeostaza- stałość fizykochemicznych właściwości środowiska wew.-podstawa prawidłowego funkcjonowania organizmu.

II właściwości fizykochemiczne krwi: Tkanka płynna, lepka, słonawa; barwa czerwona (barwnik krwi to hemoglobina); cięższa od wody; gęstość krwi od 4 do 4,7 (lepkość krwi); pH krwi 7,2 do 7,4 (lekko zasadowy); ciśnienie 7 do 9 atmosfer; krew stanowi 1/12 masy siała; ilość ok. 5l w organizmie; 40% magazynowane jest w wątrobie, śledzionie i jamie brzusznej.

III

Zgłoś jeśli naruszono regulamin