Duszona marchewka z groszkiem
Składniki
· 4-5 średniej wielkości marchewki
· 1 puszka groszku konserwowego
· odrobina wody
· sól
· cukier
· 2 łyżki masła
· niecała łyżka mąki pszennej
Marchewkę pokroić w drobną kostkę, wrzucić do garnka i wlać odrobine wody (ok 5/6 łyżek), wsypać trochę soli (niecałe pół łyżeczki) i cukru (ok 3-4 łyżeczek). Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Jak marchewka będzie miękka (tylko nie za miękka, żeby przy mieszaniu nie zrobiła się ciapa) dodajemy osaczony groszek konserwowy, a na końcu zalewamy zasmażką i jeszcze chwilkę mieszamy.Wedle własnego gustu można jeszcze bardziej doprawić cukrem.Marchewkę można odgrzewać, należy cały czas mieszać bo łatwo ją przypalić.Przepis na zasmażkę:Roztopić na małym ogniu masło, następnie dodać mąkę pszenną i dokładnie wymieszać.Marchewka najlepiej smakuje na ciepło, ale na zimno też jest dobra.U mnie się to jada jako dodatek do mięs, ziemniaków, frytek.
ireg73