placuszki_z_warzywami.pdf

(317 KB) Pobierz
Przepisy
Placuszki z warzywami
P R Z E P I S Y
SKŁADNIKI
200 ml ciepłego mleka
7 gr suchych drożdży instant
2 łyżki cukru
450 g mąki
200 g masła
1 łyżeczka soli
DODATKI
warzywa, np.: dynia, kabaczek, cukinia
1 cebulka
sól i ewentualnie pieprz
WYKONANIE
Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem oraz cukrem, odstawić na 10 minut.
Przesiać mąkę, dodać pokrojone na kawałeczki masło oraz sól. Ręką rozcierać masło z mąką aż
powstanie drobna kruszonka.
Wlać mleko z drożdżami i zagnieść ciasto. Uformować kulę z ciasta, przykryć i wstawić do lodówki
na 30 minut.
W międzyczasie na tarce o dużych oczkach zetrzeć warzywa. Cebulkę drobno posiekać lub zetrzeć
na tarce i wymieszać z warzywami. Farsz doprawić solą oraz ewentualnie pieprzem.
Ciasto rozwałkować na niezbyt gruby placek, szklanką wyciąć krążki. Na jednym krążku ułożyć
ciasno farsz, przykryć drugim krążkiem i zlepić brzegi. Więcej farszu zmieści się w placuszkach,
jeśli zlepionego do połowy placka weźmiemy do ręki i przez otwór wciśniemy do niego więcej
startych warzyw.
Placuszki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić. Piekarnik nagrzać do 200
stopni. Placuszki włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 25 minut na złoty kolor.
NOTATKI
347581194.008.png 347581194.009.png 347581194.010.png 347581194.011.png 347581194.001.png 347581194.002.png 347581194.003.png 347581194.004.png 347581194.005.png 347581194.006.png 347581194.007.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin