przepisy kulinarne - zbierane.doc

(418 KB) Pobierz

v         

½ kostki margaryny

v          1 szkl. cukru

v          5 łyżek mleka                                                                     

v          aromat

v          kilka łyżek kakao (jak kto lubi)

v          orzechy, bakalie, wiórki kokosowe,

 

Wszystko włożyć i wymieszać na wolnym ogniu tak, aby rozpuścił się cukier.

Do gotowej masy dodawać stopniowo rozcierając mleko w proszku.

              Gotową czekoladę można uformować w (zwiększając składniki):

                            -  lilianie

                            -  mufinkach

                            -  elegancji płaskiej 1,5 l

                            -  elegancji salaterce

                            -  maluszki

Przepis z Piły  Elizy

 

 



do mix-maxa (D11)                           

Ø     5 jajek

Ø     1 kostka margaryny (roztopiona)

Ø     1 ½ szkl. cukru

Ø     1 cukier waniliowy



 

Do miski (B11)

Ø     1 szkl. mąki ziemniaczanej

Ø     1 ½ szkl. mąki pszennej                           

Ø     łyżeczki proszku

 

Do miski wsypać produkty sypkie połączyć z płynnymi z mix-maxa.

Zamknąć miskę , odpowietrzyć i dokładnie wymieszać.

Piec w formie silikonowej około 45 min. W temperaturze  200 0C.

 

 



 

 

Do Candy  (D37)

Ø     2 jaja

Ø     2 szkl. maki

Ø     ½  szkl. oleju, margaryny lub rozpuszczonego masła

Ø     1 i ¾ szkl. mleka

Ø     1 łyżka granulowanego lub brązowego cukru

Ø     4 łyżeczki proszku do pieczenia

Ø     ¼ łyżeczki soli
 

Wymieszać i smażyć w gofrownicy 5 minut albo dłużej jeśli chce się mieć gofry rumiane. Gofry można przechowywać w zamrażalniku długo.

 

Przepis z  Krajenki  Marysi

 

 

 

                           

                                         



ü     1 kg filetów rybnych

ü     1 ½ bułki namoczonej

ü     vegeta, pieprz, sól, gałka

ü     ½ paczki włoszczyzny np. „Hortex”

ü     2 jaja

ü     2 cebule

ü     2-4 łyżek kaszki manny

 

Wszystko zmielić w szefie kuchni (D63). Formować kuleczki i włożyć do kuchmistrza (C17) lub cudu kuchennego (C37). Można dodać makaron.

Ugotowane podawać z sosem (smak wg uznania).

 

Przepis z Piły  Ewy

 



ü        2 cebule

ü        można też dodać boczek

ü        pieczarki

ü        warzywko, pieprz

ü        czosnek

ü        pietruszka zielona

ü         

 

Wszystko zmielić w szefie kuchni (D63). Smażyć na patelni cebulę i boczek dodać pieczarki, przyprawy i czosnek. Gdy wystygnie włożyć do szefa kuchni             z łopatkami dodać gęstą śmietanę i ubić na koniec dołożyć pietruszkę zieloną.

 

Przepis z Piły  Agnieszki

 

 

ü     kawałki karpia

ü     przyprawy

ü     2 cebule

ü     ½ śmietany 30% lub kremówki

 

Karpia bez panierki włożyć do ultra plusa (I33) zasmażyć 10-15 minut, dołożyć drobno pokrojoną cebulę też około 10-15 minut tak aż będzie rumiane wtedy zalać śmietaną i jeszcze smażyć około 20 minut.

 

 



 

 

 

 

 

 

Przepis ze Starej Łubianki  Joli

 

 

ü    

filety z kurczaka lub karkówka

ü     2 cebule

ü     ogórek konserwowy

ü     puszka kukurydzy

ü     kapusta pekińska

ü     wedeta

ü     1 łyżka przyprawy gyros

 

Mięso w kostkę pokroić, podsmażyć na patelni na koniec dołożyć 1 łyżkę przyprawy gros,

Kapustę pokrojoną przyprawić wedetą,

Ułożyć na samo dno zimne mięso najlepiej do przeźroczystej miski, i resztę układać warstwowo (można po kolei albo rozdzielić wszystko na podwójne warstwy)

Przepis z Piły  Maryli

 

 

 

ü    

1 szkl. oleju (może być ½ wg uznania)

ü     2 szkl. mąki

ü     2 szkl. marchwi

ü     4 jaja

ü     2 szkl. cukru

ü     2 łyżeczki proszku do pieczenia

ü     2 łyżeczki sody

ü     1 łyżka cynamonu

ü     1 szkl. orzechów włoskich zmielonych

 

Marchew zmielić w szefie kuchni (D63).

Jaja z cukrem roztrzepać w mix-maxie (D11).

Wszystkie składniki włożyć do miski do ciasta (B11) oraz wlać z mix-maxa                      i wszystko wymieszać. Piec około 50-60 minut w temperaturze 200o C.

 

Przepis z Krajenki Ani

 

 



  • 1 opakowanie twarożku homogenizowanego
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 jajka
  • ½  szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej lub smalec do smażenia
  • cukier puder do obsypania

 

W szefie kuchni (D63)  utrzeć żółtka z cukrem waniliowym, dodać serek,

mąkę, proszek do pieczenia,

a na koniec ubite białko  na sztywno w mix-maxie (D11)

Rozgrzać olej. Kłaść łyżką na patelnię i smażyć na złoty kolor.

Posypać cukrem pudrem.

Przepis z Szamotuł Ewy

 

 

Ö          1 kg ogorków  na godzinę do zimnej wody przed włożeniem

do wiadra Jumbo  (można też w misce z Nowej Fali  J03)

Ö          2 l wody letniej wody

Ö          2,5 łyżki stołowe soli pełne

Ö          koper

Ö       korzeń chrzanu wraz z liściem chrzanu

Ö       lub ½ mieszanki do kiszenia

Ö      

¾ główki czosnku

Ö       liść wiśni albo liść winogron

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Do shakera  (D10) lub mix-maxa (D11) można też w szefie kuchni (D63) 

 

SOS  CZOSNKOWY:



  • 1 mały jogurt naturalny( np.Bakoma)
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • 1\2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka posiekanego koperku

Wszystko zmieszać mocno, podawać schłodzone.

Pyszny do drobiu i warzyw z wody oraz pieczonych mięs podawanych na zimno.

 

SOS  RÓŻOWY:

  • 5 łyżek majonezu
  • 3 łyżki ketchupu (pikantnego)
  • 2 ogórki konserwowe( starte na wiórki )
  • 1\2 łyżeczki granulowanego czosnku

Wszystkie składniki wymieszać. Do piersi z drobiu oraz wędlin.

 

SOS  NORWESKI:

  • 2-3 ogórki konserwowe
  • 1 mała cebulka
  • 1\2 słoiczka grzybków w occie

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin