v ½ kostki margaryny
v 1 szkl. cukru
v 5 łyżek mleka
v aromat
v kilka łyżek kakao (jak kto lubi)
v orzechy, bakalie, wiórki kokosowe,
Wszystko włożyć i wymieszać na wolnym ogniu tak, aby rozpuścił się cukier.
Do gotowej masy dodawać stopniowo rozcierając mleko w proszku.
Gotową czekoladę można uformować w (zwiększając składniki):
- lilianie
- mufinkach
- elegancji płaskiej 1,5 l
- elegancji salaterce
- maluszki
Ø 5 jajek
Ø 1 kostka margaryny (roztopiona)
Ø 1 ½ szkl. cukru
Ø 1 cukier waniliowy
Do miski (B11)
Ø 1 szkl. mąki ziemniaczanej
Ø 1 ½ szkl. mąki pszennej
Ø łyżeczki proszku
Do miski wsypać produkty sypkie połączyć z płynnymi z mix-maxa.
Zamknąć miskę , odpowietrzyć i dokładnie wymieszać.
Piec w formie silikonowej około 45 min. W temperaturze 200 0C.
Do Candy (D37)
Ø 2 jaja
Ø 2 szkl. maki
Ø ½ szkl. oleju, margaryny lub rozpuszczonego masła
Ø 1 i ¾ szkl. mleka
Ø 1 łyżka granulowanego lub brązowego cukru
Ø 4 łyżeczki proszku do pieczenia
Ø ¼ łyżeczki soli
Wymieszać i smażyć w gofrownicy 5 minut albo dłużej jeśli chce się mieć gofry rumiane. Gofry można przechowywać w zamrażalniku długo.
ü 1 kg filetów rybnych
ü 1 ½ bułki namoczonej
ü vegeta, pieprz, sól, gałka
ü ½ paczki włoszczyzny np. „Hortex”
ü 2 jaja
ü 2 cebule
ü 2-4 łyżek kaszki manny
Wszystko zmielić w szefie kuchni (D63). Formować kuleczki i włożyć do kuchmistrza (C17) lub cudu kuchennego (C37). Można dodać makaron.
Ugotowane podawać z sosem (smak wg uznania).
ü można też dodać boczek
ü pieczarki
ü warzywko, pieprz
ü czosnek
ü pietruszka zielona
ü
Wszystko zmielić w szefie kuchni (D63). Smażyć na patelni cebulę i boczek dodać pieczarki, przyprawy i czosnek. Gdy wystygnie włożyć do szefa kuchni z łopatkami dodać gęstą śmietanę i ubić na koniec dołożyć pietruszkę zieloną.
ü kawałki karpia
ü przyprawy
ü ½ śmietany 30% lub kremówki
Karpia bez panierki włożyć do ultra plusa (I33) zasmażyć 10-15 minut, dołożyć drobno pokrojoną cebulę też około 10-15 minut tak aż będzie rumiane wtedy zalać śmietaną i jeszcze smażyć około 20 minut.
ü filety z kurczaka lub karkówka
ü ogórek konserwowy
ü puszka kukurydzy
ü kapusta pekińska
ü wedeta
ü 1 łyżka przyprawy gyros
Mięso w kostkę pokroić, podsmażyć na patelni na koniec dołożyć 1 łyżkę przyprawy gros,
Kapustę pokrojoną przyprawić wedetą,
Ułożyć na samo dno zimne mięso najlepiej do przeźroczystej miski, i resztę układać warstwowo (można po kolei albo rozdzielić wszystko na podwójne warstwy)
ü 1 szkl. oleju (może być ½ wg uznania)
ü 2 szkl. mąki
ü 2 szkl. marchwi
ü 4 jaja
ü 2 szkl. cukru
ü 2 łyżeczki proszku do pieczenia
ü 2 łyżeczki sody
ü 1 łyżka cynamonu
ü 1 szkl. orzechów włoskich zmielonych
Marchew zmielić w szefie kuchni (D63).
Jaja z cukrem roztrzepać w mix-maxie (D11).
Wszystkie składniki włożyć do miski do ciasta (B11) oraz wlać z mix-maxa i wszystko wymieszać. Piec około 50-60 minut w temperaturze 200o C.
W szefie kuchni (D63) utrzeć żółtka z cukrem waniliowym, dodać serek,
mąkę, proszek do pieczenia,
a na koniec ubite białko na sztywno w mix-maxie (D11)
Rozgrzać olej. Kłaść łyżką na patelnię i smażyć na złoty kolor.
Posypać cukrem pudrem.
Ö 1 kg ogorków na godzinę do zimnej wody przed włożeniem
do wiadra Jumbo (można też w misce z Nowej Fali J03)
Ö 2 l wody letniej wody
Ö 2,5 łyżki stołowe soli pełne
Ö koper
Ö korzeń chrzanu wraz z liściem chrzanu
Ö lub ½ mieszanki do kiszenia
Ö ¾ główki czosnku
Ö liść wiśni albo liść winogron
Do shakera (D10) lub mix-maxa (D11) można też w szefie kuchni (D63)
SOS CZOSNKOWY:
Wszystko zmieszać mocno, podawać schłodzone.
Pyszny do drobiu i warzyw z wody oraz pieczonych mięs podawanych na zimno.
SOS RÓŻOWY:
Wszystkie składniki wymieszać. Do piersi z drobiu oraz wędlin.
SOS NORWESKI:
...
igla111