Proponowane pranie we wiaderku JUMBO 2.doc

(32 KB) Pobierz
Proponowane pranie we wiaderku JUMBO

Przykładowe pranie we wiaderku JUMBO

 

Wsypujemy na dno  wiaderka proszek lub wlewamy płyn do prania , następnie  wlewamy ok.1/2 wiaderka wody i ręką mieszamy wodę

z proszkiem, aby na pewno się rozpuścił i żeby wytworzyła się piana . Następnie wkładamy brudne rzeczy,  tyle aby poziom wody  podniósł się do  ok. ¾ wiaderka,  zamykamy pokrywę i odpowietrzamy

Kilka razy potrząsamy wiaderkiem i odstawiamy

Na 15minut-to bardzo ważne!!! Nie  wolno dłużej!!!!

Przez ten czas następuje bowiem bąbelkowe rozpuszczanie brudu z tkaniny do wody, jeśli tkanina będzie w wodzie dłużej niż 20minut proces zacznie się odwracać i tkanina zacznie z powrotem wchłaniać brud.

Po wyciągnięciu tkaniny z wiaderka płuczemy i wieszamy do wyschnięcia  .

Najczęściej prane tkaniny to:

DELIKATNE WEŁNIANE  ORAZ  BIAŁE  TKANINY, NP.   SWETRY Z MOCHERKU, JEDWABNE BLUZECZKI, DELIKATNA BIELIZNA OSOBISTA ,SKARPETY, RAJSTOPY , itp.

WSZYSTKO  TO  CZEGO  NIEMOŻEMY PRAĆ W PRALKACH   AUTOMATYCZNYCH. ***

 

 

Proponowany przepis na kiszoną kapustę

we wiaderku JUMBO

 

SKŁADNIKI

1)       Trzy, cztery średnie główki kapusty

2)       Trzy , cztery  marchewki

3)       Dwie łyżeczki  kminku

4)       1 dkg soli na każdy kilogram kapusty

5)       Kilka liści laurowych

 

Poszatkowaną kapustę wymieszać z wszystkimi składnikami w dużym naczyniu  pozostawić dwadzieścia minut .

Po upływie tego czasu przekładać warstwami do JUMBO stale ubijając . Nadmiar wydzielanego soku odlewać ,tak aby na końcu kapusta przykryta była niewielką jego ilością .

Całość przykryć na przykład talerzykiem ,obciążając go dodatkowo czymś ciężkim. Na zakończenie całość zamknąć i wstawić w  ciepłe miejsce

(około 20*C)

Po około pięciu dniach przebić kapustę długą drewnianą łyżką do samego dna tak aby umożliwić ujście tworzącym się gazom i dolać osolonej wody Następnie zamykając odstawić w chłodne miejsce, po upływie dziesięciu czternastu dni kapusta  jest gotowa .

UWAGA!

W szczelnie zamkniętym wiaderku JUMBO nie tworzy się pleśń.

Dlatego tak ukiszoną kapustę możemy zgodnie z bieżącymi potrzebami długo przechowywać w chłodnym miejscu jako dodatek do dań lub jako składnik potraw nie ryzykując  że nam się przedwcześnie zepsuje .

 

Papryki Faszerowane

 

Papryki różnokolorowe umyć, wydrążyć i wysuszyć.

Kapustę poszatkować "jak na kiszoną", osolić i dołożyć jak kto lubi kminek i marchew.

Po paru godzinach, jak zmięknie, nafaszerować papryki i ułożyć w JUMBO

Zalewa: (na 1 litr wody)

-          płaska łyżka soli

-          2 łyżki oleju

-          2 łyżki octu

-          cukier

-          gorczyca

-          ziele angielskie

Wszystkie składniki zagotować. Gorącą zalewą zalać ułożone w JUMBO papryki.

Odczekać 2 tygodnie. Najlepiej smakują po 3-4 tygodniach.Gotowe papryki można przechowywać całą jesień.

 

 

Przepis na ogórki kiszone:

 

1 kg ogórków namoczyć  na godzinę do zimnej wody przed włożeniem do Jumbo

2 l  letniej wody

2,5 łyżki stołowe soli pełne

Koper korzeń chrzanu wraz z liściem chrzanu lub 1/2mieszanki do kiszenia 3/4 główki czosnku liść wiśni albo liść winogron

 

Wszystkie składniki umieszczamy we wiaderku JUMBO, zalewamy wodą zamykamy pokrywę i odpowietrzamy, długość kiszenia trwa w zależności od indywidualnego smaku. Porcję można podwoić

 

Życzymy smacznego !!

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin