NALEŚNIKI
Składniki:
1 szklanka mąki
1 szkalnka mleka
1 jajko
1/3 szklanki wody
1 cukier waniliowy (jeśli naleśniki mają być na słodko
lub
gałka muszkatołowa (jeśli naleśniki mają być pikantne)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wszystko wymieszać w mix-maxie lub shakerze. Smażyć na dobrze rozgrzanej i lekko natłuszczonej patelni.
OMLET
SKŁADNIKI:
2 jajka
2 łyżki mąki
4 łyżki mleka
szczypta soli
Wszystko wymieszać w mix-maxie lub shakerze. Wlać na rozgrzaną patelnię. Smażyc 2-3 minuty. Nałożyć farsz: dżem, konfitura, serek, groszek konserwowy, szpinak, pieczarki – do wyboru. Złożyć omlet na pół i zmażyć jeszcze 2-3 minuty. Na talerzu polać sokiem lub sosem.
MEKSYKAŃSKIE DELICJE Z MICRO PLUSA
2 piersi kurczaka
4 ząbki czosnku
2 cebulki
1 papryka żółta,1 czerwona, 1 zielona
pomidory z puszki lub 4 sparzone i obrane ze skórki
PRZYPRAWY:
Marynata korzenna Kamic
Bazylia
Majeranek
Oliwa z oliwek
Pieprz
Sól
Cukier
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:
Zamarynowane wcześniej filety, wstawić do mikrofali na 4-6 min. ( w zależnośc od grubości filetów) na 600 w pojemniku MicroPlus z kratką. Przekrojone na pół papryki posypujemy solą, następnie opłukujemy pod zimną wodą. Paprykę, czosnek czosnek cebulę kroimy na drobne kawałeczki. Po wyciągnięciu kratki z filetami do tłuszczu pozostawionego przez filety dolewamy pół łyżeczki oliwy i dodajemy przygotowane składniki. Przyprawiamy do smaku majerankiem, bazylią, pieprzem i cukrem. Całość dokładnie mieszamy. Wstawiamy do mikrofali na 600V na 6-8 minut.
CHLEB WIELOZIARNISTY
25 dag mąki pszennej
25 dag mąki razowej żytniej
3 łyżki ziaren słonecznika(pestki dyni, łatki owsiane)
5 dag drożdży
15 dag jogurtu naturalnego
łyżeczka soli
½ szklanki letniej wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mąki wymieszać ze sobą, dodać słonecznik, jogurt i sól. Drożdże wymieszać z wodą. Wszystkie składniki razem połączyć w misce B11. Miskę włożyć do ciepłej wody. Po trzykrotnym puknięciu ciasto przełożyć do silikonowego króla. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, potem temperaturę zmniejszyć do 1700 i piec kolejne 20-30 mnut.
CHLEB CZONKOWO-CEBULOWY
SKŁĄDNIKI
50 dag mąk
4 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
150ml ciepłego mleka
150 g cebuli
2-3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
Cebule i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na oleju, uważając żeby się nie przypaliły, doprawić solą i pieprzem. Wystudzić. Wszystkie składniki włożyć do miski, drożdże wymieszać z mlekiem i dodać do miski. Miskę włożyć do cieplej wody. Po trzykrotnym puknięciu ciasto przełożyć do silikonowego króla, piec 30-40 minut w temp. 180’C
PTASIE MLECZKO PRIMA SORT.
SKŁADNIKI
4-5 jajek
6-8 łyżek cukru
½ cytryny
1 łyżka kakao
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 łyżki żelatyny
troszeczkę soli
Jajka sparzyć jak do majonezu, oddzielić białka i umieścić je w Candy, dodać szczyptę soli, przy pomocy miksera ubić na sztywno dodać 4-5 łyżek cukru ciągle miksując doprowadzić do gładkiej, jednolitej masy, tę podzielić na pół. Rozpuścić łyżkę żelatyny, ostudzić i dodać do połowy białek, dodać kakao kakao wlać do Liliany. Drugą połowę piany umieścić w umytej Candy dodać cukier waniliowy i zmiksować a sztywno, rozpuścić łyżkę żelatyny, ostudzić i zmiksować z masą z białek, wylać do Liliany, tę wstawić do lodówki. W Candy ubić żółtka z 2-3 łyżkami cukru na jednolitą masę, rozpuścić łyżkę żelatyny, żółtka skłócić z sokiem z cytryny dodać żelatynę. Chwilę miksować i wylać do Liliany. Po ½ godziny gotowe do jedzenia.
NAJLEPSZE CIASTO NA PIEROGI
Ok. 70 dag mąki
½ łyżeczki soli
ok. 1,5 szklanki wrzątku
Mąkę, jajko, sól, olej i wrzątek zamknąć w sużej misce do ciasta i energicznie zamieszać. Otworzyć miskę, łyżką do ciasta oddzielić ciasto od mąki, powtórnie energicznie zamieszać. Niestety dalej trzeba wyrobić ciasto rękoma, ale kto łatwiej zrobi ciasto zaparzane??? Jest doprawdy doskonałe.
BUŁECZKI Z TŁUSZCZEM
500G mąki
¼ litra ciepłego mleka
1 łyżka soli
szczypta cukru
250 g pokrojonej w kostki wysuszonej słoniny i boczku
1 drobno pokrojona cebula
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
W składniki wymieszać mleko z drożdżami. Całą zawartość wlać do przygotowanej w dużej misce do ciasta mąki. Dodać pozostałe składniki. Przykrywamy pokrywką i mieszamy sposobem Tupper. Wstawić zamkniętą miskę do ciepłej wody. Po minimum 3 krotnym odskoczeniu pokrywki formujemy z ciasta małe bułeczki i kładziemy je na posmarowaną blachę. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut.
KLKUSKI DROŻDŻOWE GOTOWANE NA PARZE
250 ml Mleka
600g mąki
50g drożdży
¼ kostki tłuszczu
1 łyżka cukru
Mleko, tłuszcz i sól rozgrzać a następnie ostudzić i wlać do dużej Miski Do Ciasta.Wsypać mąkę, dodać roztrzepane w shakerze jajka, i rozmieszane z cukrm drożdże. Zamknąć miskę i wyrobić ciasto sposobem Topper. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia aż do 3krotmego otwarcia się pokrywki. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i delikatnie rozwałkować na grubość 2 cm. Wykrawać krążki kieliszkiem od wina. Garnek zakryć podwójnie złożoną gazą i przymocować ją do garnka tak, aby ułożone na niej kluski gotowały się nad wodą. Przykryć kluski miską i gotować parę minut. Podawać na gorąco.
BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z PIECZARKAMI
½ kg mąki (3 szklanki)
1 szklanka mleka
½ cukru
1 -2 żółtka ( białko do posmarowania bułeczek)
½ kostki masła ( może być pół szklanki oleju)
30 dag pieczarek
1 cebula
sól, pieprz, kminek, oregano
SPOSÓB PRZYZĄDZENIA
Z mleka, cukru, drożdży i żółtek w shakerze roztrzepujemy rozczyn. Pieczarki z cebulą dusimy na tłuszczu przeznaczonym do ciasta, solimy i pieprzymy do smaku. Odstawimy do studzenia. Przygotowany rozczyn przelewamy do mąki w Dużej Misce Do Ciasta, kilkoma ruchami ŁYŻKĄ DO CIASTA mieszamy składniki w Misce, Miskę odpowietrzamy i zamykamy. Zawartość miski mieszamy ruchami okrężnymi, lub potrząsając miską. Następnie dokładamy do ciasta uduszone z cebulką pieczarki wraz z tłuszczem. Całość mieszamy Łyżka A następnie, po zamknięciu, Całą Miską. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejsce. Ciasto jest wyrośnięte Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejsce. Ciasto jest wyrośnięte po trzykrotnym otwarciu się miski. Ciasto wykładamy na stolnicę, formujemy z niego ok. 15 bułeczek, posypujemy je wg własnych upodobań: żółtym serem, oregano lub kminkiem. Pieczemy w temperaturze 180 C przez 15-20 minut.
igla111