Wino z białej porzeczki.doc

(26 KB) Pobierz

WINO Z PORZECZEK BIAŁYCH LUB CZERWONYCH

 

 

Białe i czerwone porzeczki są najlepszym surowcem do wyrobu win, gdyż łatwo oddają sok, moszcz dobrze fermentuje, a wino szybko i samoczynnie się klaruje. Można z nich sporządzać wina wszelkich typów, a więc wytrawne, półsłodkie i słodkie, lekkie i mocne, jednoowocowe i mieszane.

Błędem popełnianym przy wyrobie win z porzeczek jest zbytnie rozcieńczenie moszczów. Co prawda są one kwaśne, ale dodatek wody nie może być zbyt duży, gdyż wywołuje skłonność do chorób oraz zbyt wielkie obniżenie się ekstraktu w winie.

 

Dodatek roztworu cukrowego nie może przekraczać 2 l na litr moszczu.

 

Przygotowanie nastawu polega zwykle na dodaniu do moszczu roztworu cukrowego. Można jednak, szczególnie przy wyrobie aromatycznych win deserowych, stosować fermentację porzeczek w miazdze w ciągu 2-3 dni. Po zmiażdżeniu owoców dodaje się do miazgi około 2 g pirosiarczynu potasowego na 10 kg owoców oraz niezwłocznie również matkę drożdżową.

Moszcz odciska się po 3-4 dniach.

 

Wino porzeczkowe lekkie o mocy 9%

moszcz porzeczkowy - 10,0 l

cukier - 4000 g, czyli 2,5 l

woda - 17,5 l

Razem doprawiony moszcz 30,0 l

 

Wino z porzeczek lekkie o mocy 10%

moszcz porzeczkowy - 10,0 l

cukier - 4500 g, czyli 2,81

woda - 17,19

Razem doprawiony moszcz 30,0 l

 

Wino z porzeczek lekkie o mocy 11%

moszcz porzeczkowy - 10,0 l

cukier - 5000 g, czyli 3,15

woda - 16,85

Razem doprawiony moszcz 30,0 l

 

Wino z czerwonych lub białych porzeczek stołowe o mocy 12%

moszcz z porzeczek - 10,0 l

cukier - 5500 g, czyli 3,44 l

woda - 16,56 l

Razem doprawiony moszcz 30,0 l

 

Wino z porzeczek czerwonych lub białych stołowe o mocy 13%

moszcz z porzeczek - 10,0 l

cukier - 6050 g, czyli 3,78 l

woda - 16,22 l

Razem doprawiony moszcz 30,0 l

 

Wino z czerwonych lub białych porzeczek stołowe o mocy 14%

moszcz z porzeczek - 10,0 l

cukier - 6550 g, czyli 4,1 l

woda - 15,99 l

Razem doprawiony moszcz 30,0 l

 

Wino z czerwonych porzeczek o mocy 15%

moszcz z porzeczek - 10,0 l

cukier - 5500 g, czyli 3,44 l

woda - 10,56 l

Razem doprawiony moszcz 24,0 l

 

Wino z czerwonych lub białych porzeczek o mocy 16%

moszcz z porzeczek - 10,0 l

cukier - 5950 g, czyli 3,71 l

woda - 10,29 l

Razem doprawiony moszcz 24,0 l

 

Wino z czerwonych lub białych porzeczek o mocy 17%

moszcz z porzeczek - 10,0 l

cukier - 6350 g, czyli 3,97 l

woda - 10,03 l

Razem doprawiony moszcz 24,0 l

 

Uwaga! Jeżeli porzeczki są mniej kwaśne, należy zmniejszyć rozcieńczenie moszczu np. przy winie stołowym ogranicza się dodatek roztworu cukrowego do 1,75 lub 1,5 na 11 moszczu, a przy winie mocnym do 1 l roztworu cukrowego na 1 l moszczu porzeczkowego.

 

Wino z porzeczek mieszanych

Z powodzeniem można robić wino mieszane, biorąc po 1/3 każdego rodzaju porzeczek lub po połowie białych i czerwonych z niewielkim dodatkiem czarnych w celu poprawienia barwy wina.

Dodatek wody i cukru na 1 l nie rozcieńczonego wina:

 

Zawartość alkoholu

w winie w %

12

14

16

18              Dodatek cukru

w gr

600 g

660 g

770 g

850 g              Dodatek wody

w l

1,80

1,60

1,55

1,30

 

 

 

Jak już wspomnieliśmy, do moszczu porzeczkowego dodajemy 5 g fosforanu amonu na 10 l doprawionego moszczu.

 

Wino porzeczkowe mieszane stołowe o mocy 13%

moszcz z porzeczek - 6 l

moszcz z agrestu - 2 l

moszcz z jabłek - 2 l

cukier - 4825 g, czyli 3,01

woda - 11,99

Razem doprawiony moszcz 25,0 l

 

Wino porzeczkowe mieszane mocne (15%)

moszcz z porzeczek - 5,0 l

moszcz z agrestu - 3,5 l

moszcz z jabłek - 1,0 l

moszcz z truskawek - 0,5 l

cukier - 4420 g, czyli 2,76 l

woda - 7,24 l

Razem doprawiony moszcz 20,0 l

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin