ZADANIE justyna.docx

(14 KB) Pobierz

ZADANIE – JUSTYNA DĄBROWSKA

Nr zadania 3

 

1.       Odczyn Molischa z α-naftolem

a.       Wykonanie

Do probówki zawierającej 1 cm3 badanego roztworu dodać dwie krople α-naftolu i wymieszać. Następnie, po ściance przechylonej probówki, dodać 1 cm3 stężonego kwasu siarkowego.

b.       Obserwacje

W wyniku reakcji na granicy faz wytworzyła się fioletowa obrączka.

c.       Wnioski

Reakcja z α-naftolem pozwala na wykrycie w próbie obecności sacharydów. Wytworzenie fioletowego pierścienia na granicy faz, w wyniku odczynu Molischa świadczy o tym, że próba zawiera sacharydy.

 

2.       Próba Barfoeda

a.       Wykonanie

Do probówki dodać po 2,5 cm3 odczynnika Barfoeda, następnie dodać 0,5 cm3 badanego roztworu. Próbę wstawić do wrzącej łaźni wodnej na kilka minut.

b.       Obserwacje

W próbie zawierającej badany roztwór i odczynnik Barfoeda, po 2 minutach inkubacji we wrzącej łaźni wodnej wydzielił się czerwony osad.

c.       Wnioski

Próba Barfoeda pozwala na odróżnienie monosacharydów od disacharydów. W wyniku ogrzewania we wrzącej łaźni wodnej próby zawierającej odczynnik Barfoeda i monosacharyd, czerwony osad tlenku miedzi (I) Cu2O pojawia się bardzo szybko. W przypadku disacharydów reakcja przebiega dużo wolniej.

Stosunkowo szybkie pojawienie się osadu tlenku miedzi (I), świadczy o tym, że w badanej próbie znajduje się monosacharyd.

 

3.       Próba Seliwanowa

a.       Wykonanie

Do probówki zawierającej 1 cm3 badanego roztworu dodać 2 cm3 roztworu kwasu solnego (rozc.1:1) i jedną kroplę 2% roztworu rezorcyny. Wstawić na kilka minut do wrzącej łaźni wodnej.

b.       Obserwacje

W wyniku przeprowadzenia próby Seliwanowa zawartość próbówki zabarwiła się na kolor lekko czerwonawy, po dość długim ogrzewaniu we wrzącej łaźni wodnej.

c.       Wnioski

Próba Seliwanowa pozwala na odróżnienie ketoz od aldoz. Ketozy ulegają reakcji znaczenie szybciej niż aldozy. Odczynem dodatnim reakcji jest powstanie czerwonego zabarwienia.

Pojawienie się lekko czerwonego zabarwienia badanej próby po długim ogrzewaniu we wrzącej łaźni wodnej świadczy o tym, że w badanej próbie znajduje się aldoza.

 

4.       Reakcja Biala

a.       Wykonanie

Do probówki wlać 0,5 cm3 badanego roztworu i dodać 2 cm3 0,2% roztworu orcyny i kroplę 1% roztworu chlorku żelaza (III) FeCl3. Próbę wstawić do wrzącej łaźni wodnej.

b.       Obserwacje

W wyniku przeprowadzonej reakcji Biala próba po inkubacji we wrzącej łaźni wodnej zabarwiła się na kolor zielony.

c.       Wnioski

Reakcja Biala pozwala na wykrycie  pentoz w roztworze. Dodatnim odczynem reakcji jest powstanie zielonego osadu, ponieważ furfural powstający w wyniku odwodnienia pentoz w środowisku kwasu solnego, tworzy z orcyną, w obecności jonów żelaza (III), kompleks o zielonym zabarwieniu.

Zielone zabarwienie roztworu w wyniku przeprowadzenia reakcji Biala świadczy o tym, że w badanym roztworze znajduje się pentoza.

 

Badany sacharyd to monocukier, aldoza, pentoza. Jest to arabinoza.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin