Grzybowski P. P. - Edukacja europejska - od wielokulturowości ku międzykulturowości (2005).pdf

(1092 KB) Pobierz
36651899 UNPDF
Jak propagować sprawiedliwy handel?
Poradnik dla aktywistów
36651899.004.png 36651899.005.png 36651899.006.png
Spis treści
Sprawiedliwy handel 2
Rola konsumentów 8
Działania w grupie 9
Edukacja 16
Bądźcie widoczni 18
Przykładowa informacja prasowa 20
Przykładowy scenariusz warsztatu 21
Ważne linki 23
Materiały 24
36651899.007.png
Sprawiedliwy handel
Czym jest sprawiedliwy handel?
Sprawiedliwy handel to partnerstwo w handlu,
opierające się na dialogu, przejrzystości oraz
szacunku, które dąży do większej równości
w handlu międzynarodowym. Przyczynia się
do zrównoważonego rozwoju krajów Glo-
balnego Południa przez oferowanie lepszych
warunków handlowych rolnikom, utrzymują-
cym się z uprawy kawy, herbaty, kakao i in-
nych produktów rolnych, które potem traiają
na zachodnie rynki.
Konsumentom w krajach wysoko rozwiniętych,
także w Polsce, sprawiedliwy handel pozwala
kupować produkty, które gwarantują, że lu-
dzie, którzy pracowali przy ich powstawaniu,
byli uczciwie traktowani i wynagradzani.
w stanie utrzymać z tego ani siebie ani swo-
jej rodziny. Nie stać ich na posyłanie dzieci
do szkoły ani na godne życie – np.: produ-
cenci bananów w Ameryce Środkowej dostają
średnio tylko 1-2% ceny, jaką my płacimy za
banany w sklepie, a ok. 50% to zysk zachod-
niego dystrybutora. Przeciętny rolnik upra-
wiający kawę otrzymuje obecnie mniej niż 1%
ceny iliżanki kawy w kawiarni i około 6% ceny
paczki kawy w supermarkecie! Większość
tego, co płacimy, traia do kieszeni czterech
największych koncernów spożywczych (Ne-
stle, Procter&Gamble, Sara Lee i Kraft) lub
międzynarodowych sieci kawowych, które
notują rekordowe zyski, podczas gdy rolnicy
często zmuszeni są sprzedawać swoje plony
poniżej kosztów produkcji.
Nieuczciwe zasady międzynarodowego han-
dlu mogą stanowić przeszkodę dla rozwoju
krajów Globalnego Południa, ale jednocze-
śnie to właśnie handel może wydźwignąć
wiele społeczności z ubóstwa. Szacuje się,
że wzrost udziału Afryki, Azji Południowo-
Wschodniej i Południowej oraz Ameryki Ła-
cińskiej w światowym eksporcie tylko o 1%,
pomógłby wyjść z ubóstwa 128 mln ludzi.
W samej Afryce wygenerowałoby to dodatko-
we 70 mld dolarów, czyli prawie 3 razy wię-
cej niż cała międzynarodowa pomoc dla tego
kontynentu.
Dlaczego potrzebny jest sprawiedliwy
handel?
Świat pełen jest nierówności, które ciągle się
pogłębiają. Mieszkając w dostatniej (napraw-
dę!) Polsce, często nie wiemy lub nie pamię-
tamy, że w wielu krajach Globalnego Południa
– Afryki, Azji, Ameryki Środkowej i Południo-
wej – miliardy ludzi żyją w ubóstwie. Szacuje
się, że na świecie 2,7 mld ludzi żyje za mniej
niż 2 dolary (ok. 5 zł) dziennie, a ponad 120
mln dzieci nie chodzi do szkoły.
Problem ten jest pogłębiany przez świato-
wy handel nastawiony na maksymalizację
zysków, która często oznacza nieuczciwe
traktowanie i wykorzystywanie pracy ludzi
w krajach Globalnego Południa. Dotyczy to
zwłaszcza produkcji kawy, herbaty, kakao,
bananów i innych produktów, które upra-
wiane są przez drobnych rolników w krajach
Globalnego Południa i kupowane na wielką
skalę przez zachodnie irmy. Drobnym pro-
ducentom trudno jest wynegocjować dobre
warunki z wielkimi, międzynarodowymi ir-
mami, więc zdani są na ich dobrą wolę.
Często kończy się to tak, że rolnicy dostają
tak niską cenę za swoje produkty, że nie są
Od czego się zaczęło
Próby stworzenia alternatywy dla tradycyjne-
go handlu pojawiały się w Europie Zachod-
niej już w latach 40-tych XX wieku. Idea ta na
większą skalę zaczęła funkcjonować w latach
60-tych, w okresie pojawienia się słynnego
hasła „Trade not Aid”, wzywającego do rozwi-
jania relacji handlowych z Ameryką Łacińską
i Afryką, jako najlepszej recepty na rozwój tej
części świata. Pierwsze takie inicjatywy poja-
wiały się przede wszystkim w Wielkiej Brytanii
i Holandii. Początkowo sprowadzano głównie
STRONA 2 Sprawiedliwy handel
36651899.001.png
rękodzieło, rozprowadzane często przez or-
ganizacje kościelne.
Począwszy od lat 80-tych, coraz większe
znaczenie zyskiwały produkty spożywcze
(m.in. gwałtownie taniejąca wówczas kawa),
które były podstawowym źródłem docho-
dów dla krajów Południa. Prawdziwym prze-
łomem w historii ruchu było jednak opraco-
wanie systemu certyikacji, który pozwolił na
wprowadzenie produktów wyprodukowanych
w ramach sprawiedliwego handlu do maso-
wej dystrybucji. Dzięki stworzeniu jasnego
zestawu standardów, których spełnienie było
warunkiem umieszczenia na produkcie od-
powiedniego znaku graicznego, konsumenci
mogli mieć gwarancję, że to, co kupują, rze-
czywiście zostało wyprodukowane w sposób
etyczny.
Pierwsza wersja znaku certyikującego kawę
sprzedawaną na zasadach sprawiedliwego
handlu została stworzona przez Maxa Ha-
velaara w Holandii w 1988 r. Od tego czasu
rozwijane były standardy dla innych produk-
tów i ujednolicany system różnych organiza-
cji zajmujących się sprawiedliwym handlem.
W 1997 r. powstało FLO (Fairtrade Labelling
Organizations International) – platforma sku-
piająca organizacje zajmujące się certyikacją
w ramach sprawiedliwego handlu. Dzięki FLO
udało się ujednolicić standardy, którymi po-
sługiwały się różne organizacje i wprowadzić
wspólną wersję graiczną znaku.
Obecnie nadal istnieje wiele różnych or-
ganizacji zajmujących się szeroko pojętym
sprawiedliwym handlem, ale najbardziej roz-
poznawalnym znakiem stał się niewątpliwie
znak Fairtrade wprowadzony przez FLO. Poza
kawą, opracowane zostały standardy dla kil-
kunastu innych produktów, a ich lista stale
rośnie.
Jak działa system sprawiedliwego handlu?
Produkty takie jak kawa, herbata, kakao
etc. mogą uzyskać certyikat, jeśli spełniają
szczegółowe kryteria, które są wyznaczane
i kontrolowane przez organizacje zrzeszone
w międzynarodowym stowarzyszeniu Fair-
trade Labelling Organizations International
(FLO) oraz związaną z nim, ale niezależną
w swoich działaniach, irmę FLO-Cert. Ta
druga instytucja zajmuje się przyznawaniem
certyikatów producentom i importerom FT.
FLO jest stowarzyszeniem i działa na zasa-
dzie non-proit. Jest otwarte dla inicjatyw
certyikujących sprawiedliwy handel (Fairtra-
de Labelling Initiatives) i sieci producentów
(Producer Networks). Obecnie zrzesza 20
inicjatyw certyikujących i 3 sieci producenc-
kie. Znak Fairtrade jest własnością FLO i jest
chroniony przez 20 inicjatyw certyikacyj-
nych, wchodzących w skład organizacji.
Inicjatywy certyikujące (Labelling Initiati-
ves) to krajowe organizacje, które przyznają
irmom licencję na używanie znaku Fairtrade
W ramach Fairtrade
dostępne są obecnie takie
produkty jak: banany,
cukier, herbata, kakao,
kawa, komosa ryżowa
(quinoa), miód, owoce
suszone, owoce i warzywa
świeże, soki, orzechy/ziarna
oleiste, przyprawy, ryż,
wino, kwiaty cięte, rośliny
ozdobne, bawełna, piłki
sportowe.
STRONA 3 Sprawiedliwy handel
36651899.002.png
na konkretnych produktach i promują ideę
sprawiedliwego handlu w swoim kraju.
Sieci producenckie (Producer Networks)
zrzeszają przedstawicieli spółdzielni i unii
zajmujących się produkcją towarów sprze-
dawanych w ramach sprawiedliwego handlu.
Obecnie istnieją trzy sieci producenckie re-
prezentujące trzy regiony: Afrykę, Amerykę
Łacińską oraz Azję Południową i Południo-
wo-Wschodnią.
wyższa, ale nie niższa od tej kwoty. Dzięki
temu rolnicy są pewni, że cena pokryje kosz-
ty produkcji i wystarczy na godne życie.
• premia na rzecz społeczności lokalnej
(Fairtrade Premium)
Spółdzielniom co roku wypłacana jest spe-
cjalna premia. Rolnicy zrzeszeni w spółdziel-
ni demokratycznie podejmują decyzję, co
zrobić z premią. Często za premię budowane
są szkoły, wyposażane przychodnie etc.
• możliwość preinansowania
Spółdzielnie mogą dostać zapłatę lub jej
część z góry, jeśli zgłoszą taką potrzebę.
Ułatwia im to utrzymanie ciągłości produkcji,
zwłaszcza w okresach mniejszych zbiorów.
Do ruchu sprawiedliwego handlu należy też
inna ważna organizacja – IFAT (International
Fair Trade Association). IFAT nie należy bez-
pośrednio do struktur Fairtrade, ale związany
jest szerszym pojęciem sprawiedliwego han-
dlu (fair trade, w odróżnieniu od Fairtrade,
która to nazwa jest zarezerwowana dla sys-
temu stworzonego w kręgu FLO). IFAT zrze-
sza producentów i dystrybutorów sprawiedli-
wego handlu, przyznając im znak FTO (Fair
Trade Organization). Organizacje należące
do IFAT sprzedają nie tylko produkty rolne,
ale też rękodzieło, ubrania etc.
• umowy długoterminowe
Pomiędzy rolnikami a kupcami kawy podpi-
sywane są długoterminowe umowy, dzięki
którym rolnicy są w stanie zaplanować inwe-
stycje i przedsięwzięcia na przyszłość.
• produkcja odpowiedzialna społecznie
i ekologicznie
Sprawiedliwy handel kieruje się wysokimi
standardami, jeśli chodzi o społeczną od-
powiedzialność producentów i importerów.
Wykluczona jest praca dzieci i praca niewol-
nicza, promowane są równouprawnienie oraz
ochrona grup zagrożonych wykluczeniem
społecznym. Obowiązują również wysokie
standardy ekologiczne, związane m.in. z za-
Podstawowe standardy sprawiedliwego han-
dlu to:
• cena minimalna Fairtrade (Fairtrade Mini-
mal Price)
To ustalona z góry minimalna cena, jaką rol-
nik dostanie za swoje plony. Cena może być
STRONA 4 Sprawiedliwy handel
36651899.003.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin