Zrazy rybne po bengalsku - bengal muchlee.txt

(1 KB) Pobierz
4 filety rybne - z dorsza, halibuta lub karpia
1 i 1/2 �y�eczki soli
1/2 �y�eczki pieprzu
1/2 szklanki wody
1 roztarty z�bek czosnku
1 cebula drobno posiekana
1 du�y pomidor sparzony, obrany, posiekany
1/4 �y�eczki cynamonu
1/4 �y�eczki imbiru.
szczypta zmielonego kardamonu lub kminku
1 jajo
m�ka
tarta bu�ka
olej do g��bokiego sma�enia

1. Wod� wla� do garnka, w�o�y� jeden filet doprawi� �y�eczk� soli i 1/4 �y�eczki pieprzu, gotowa� na ma�ym ogniu przez 10 min.

2. Ryb� odcedzi�, posieka�, doda� czosnek, cebul�, os�czone pomidory, cynamon, imbir,

 kardamon lub kminek, 1/2 �y�eczki soli i reszt� pieprzu, wszystko dok�adnie wymiesza�.

3. Tym farszem posmarowa� filety, zwin�� w rulon, zwi�za� nitk� lub spi�� wyka�aczkami.

4. Zrazy obtoczy� w m�ce ze wszystkich stron, 

nast�pnie zanurzy� w roztrzepanym jaju z dodatkiem soli, ponownie w tartej bu�ce, sp�aszczaj�c Iekko no�em.

5. Olej rozgrza� (jak na frytki) w rondlu. Ostro�nie wk�ada� zrazy, sma�y� do zrumienienia oko�o 10 min., os�czy� z oleju.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin