Nan - pieczywo indyjskie.txt

(0 KB) Pobierz
0,5 kg m�ki pszennej
0,5 fili�anki gor?cej wody
15 g dro�d�y
150 ml jogurtu
0,5 �y�ki soli
1 �y�eczka cukru
2 �y�ki mas�a
czosnek poci�ty w drobne paseczki
czarnuszki

Wsypa� m�k� do miski, zrobi� w niej do�ek i wla� goraca wod�. Do wody

wkruszy� dro�d�e opr�szy� mak� i cukrem. Przykry� i odstawi� ca�o�� w

ciep�e miejsce na 15 min. Gdy dro�d�e zaczn� rosn�� doda� jogurt, s�l i

wszystko razem wymiesza�. Ciasto powinno mie� lu�n� konsystencj� (gdy

jest zbyt ?cis�e nale�y doda� troszk� ciep�ej wody). Tak wyrobione ciasto

Po tym czasie z ciasta formujemy 4 pod�u�ne, p�askie placki, kt�re

posypujemy czosnkiem, ziarnami cebuli (nale�y je lekko wgnie��) i

wi�rkami mas�a. Piec w nagrzanym do temp.200 C piekarniku na jasno z�oty

kolor. 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin