- Specle albo Spätzle (jak kto woli) to fajny dodatek do obiadu. Można je podawać z sosami zamiast ziemniaków czy makaronu. Jeśli zostanie Ci trochę specli na później to wyborne będą podsmażone na patelni z masłem. A jeśli chodzi o przechowywanie to warto posmarować je olejem rzepakowym, żeby się nie skleiły. Dla 4 osób Czas przygotowania: 20 min.
Jak to zrobić: 1. Wymieszaj mąkę z jajkami, odrobiną wody i solą w miseczce. 2. Otrzymasz lekkie ciasto, podobne do ciasta na lane kluski. 3. Rozłóż ciasto na desce lub płaskim talerzu. Placek powinien mieć grubość ok. 1 cm. 4. Zagotuj w garnku 4 l wody. 5. Zamocz nóż w gorącej wodzie i krój długie paseczki, wrzucając je do gotującego wrzątku. 6. Wyjmuj specle od razu po wypłynięciu na powierzchnię. 7. Połóż je na papierze absorbującym wilgoć. 8. Polej masłem i udekoruj małymi grzaneczkami. Bon appetit!
· 3 jajka
· 300 g mąki
· spora szczypta soli
· 4 litry wody
dimitrif