Specle alzackie.doc

(22 KB) Pobierz
Specle alzackie

Specle alzackie

- Specle albo Spätzle (jak kto woli) to fajny dodatek do obiadu. Można je podawać z sosami zamiast ziemniaków czy makaronu. Jeśli zostanie Ci trochę specli na później to wyborne będą podsmażone na patelni z masłem. A jeśli chodzi o przechowywanie to warto posmarować je olejem rzepakowym, żeby się nie skleiły.

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 20 min.

Jak to zrobić:
1. Wymieszaj mąkę z jajkami, odrobiną wody i solą w miseczce.
2. Otrzymasz lekkie ciasto, podobne do ciasta na lane kluski.
3. Rozłóż ciasto na desce lub płaskim talerzu. Placek powinien mieć grubość ok. 1 cm.
4. Zagotuj w garnku 4 l wody.
5. Zamocz nóż w gorącej wodzie i krój długie paseczki, wrzucając je do gotującego wrzątku.
6. Wyjmuj specle od razu po wypłynięciu na powierzchnię.
7. Połóż je na papierze absorbującym wilgoć.
8. Polej masłem i udekoruj małymi grzaneczkami.

Bon appetit!

Produkty potrzebne do przepisu

·         3 jajka

·         300 g mąki

·         spora szczypta soli

·         4 litry wody

 


 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin