Baba piaskowa
Składniki:
· 1 szklanka mąki pszennej;
· 1 szklanka mąki ziemniaczanej;
· 1 szklanka cukru pudru;
· 15 dag masła (margaryny);
· 2 jajka;
· ½ szklanki mleka;
· ½ opakowania proszku do pieczenia;
· Sól
· Cukier wanilinowy;
· Tarta bułka;
· Tłuszcz do wysmarowania formy
Etapy przygotowania
1.
Masło ucierać w makutrze na krem. Ucierając dodawać na zmianę cukier puder i jajka. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym, oraz dolewać mleko, cały czas ucierając. Dodać szczyptę soli.
2.
Wysmarować formę do pieczenia masłem (margaryną) i wysypać tartą bułką.
3.
Formę napełnić ciastem i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika (180-200 stopni) na 50-60 minut.
4.
Po wyjęciu z pieca-pozostawić do przestygnięcia. Lekko przestudzoną-wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem lub oblać polewa.
P.S Do ciasta można też dodać aromatu cytrynowego lub pomarańczowego.
Smacznego!
sara18