ściąga zarządzanie jakością.doc

(160 KB) Pobierz
OBSERWACJA – polega na świadomym, planowym, i celowym spostrzeganiu zachowania się człowieka i rej

JAKOŚĆ-ogół właść.obiektu(produktu,syst.zarzą)

wiążących się z jego zdolnością do zaspokajania potrzeb stwierdz.

i oczekiwanych.

SĄ 2 ASPEKTY JAKOŚCI:

*jakość projektu czyli typu- jest to zgodność projektu w porównaniu z wymaganiami (badania market. umowy handlowe, przepisy prawne)

*jakość wykonania czyli zgodność wyrobu gotowego z projektem aby nie było odchyleń.

ZGODNOŚĆ- to spełnianie określonych wymagań.

 

 

 

 

 

 

NIEZGODNOŚĆ- jest to niepełnienie określonych wymagań.

JAKOŚĆ- stopień w jakim zbiór właściw. spełnia wymagania.

WŁAŚCIWOŚCI- to inaczej „cecha” np.: skład chemiczny, właściw. fizyczne, mechaniczne,

mikrobiologiczne, cechy organoleptyczne badane przy pomocy zmysłów (analiza sensoryczna), cechy estetyczne, funkcjonalność itp.

WYMAGANIA- to potrzeba lub oczekiwanie, które:

1)zostało ustalone np.:w umowie handlowej.

 

2)jest przyjęte zwyczajowo, powszechna praktyka.

3)są obowiązkowe-przepisy praw.

OCENY JAKOŚCI- dokonuje się przez inspekcję (kontrola)- polega ona na obserwacji, badaniu, pomiarze (badanie laboratoryjne)

**cechy są mierzalne czyli wynik przedstawiony jest liczbowo.

**cechy niemierzalne, organoleptyczne, sensoryczne za pomocą zmysłów.

KLASYFIKACJA TOWARÓW

1)przemysłowe 2) konsumpcyjne

*żywnościowe, środki spożywcze,

art.spożywcze.

*nieżywnościowe.

SYSTEM NORMALIZACJI

NORMA jest to dokument do powszechnego stosowania, ustala zasady i charakterystyki różnych dziłalności lub ich wyników.

Może podawać podstawowe określenia dotyczące danych towarów (wymagania mierzalne, sposoby pakowania, czystość) Normy są nieobowiązkowe, chyba że producent zadeklaruje, że jego wyrób jest zgodny z normą.

POL. KOMITET NORMALIZ

opracowuje normy, powstają nowe normy, niektóre się nowelizuje. Przy wejściu do UNI musieliśmy dostosować w treści

do unijnych. PKN co roku wydaje

katalog norm.

SYMBOL NORMY

PN (pol norma) A-5698 (numer)

2006 (rok)……tytuł normy.

Każde państwo ma swój zbiór norm i symbol:

DIN- niemiecka, BS- wiel.brytan.

W UE organizacją jest CEN- Europejski Komitet Normalizac.

Normy w UE mają symbol EN.

Normy EN muszą być wprowadzone do krajowych zbiorów norm. Symbol normy PN-EN…..

EN-y mają taki sam numer i taką

samą treśę we wszystkich krajach

ułatwia to handel.

ISO- to międzynar.organizacja normalizacyjna wydaje normy o symbolu ISO. Jeżeli ISO jest przyjęta w UE to będzie: PN-EN-ISO……

*wszystkie normy są dobrowolne

w ISO i CEN pracują przedstawiciele komitetów organ.

różnych państw.

HARMONIZACJA  NORM

w UE od 85r. wydawane są dyrektywy nowego podejścia DPN podające zasadnicze wymagania dla niektórych wyrobów nieżywnościowych.

Wymagania te są obowiązkowe

dla producentów. Szczegółowe rozwiązania techn. podane są w nie obowiazkowych normach.

Z daną DPN może być zharmoniz

kilka, kilkadziesiąt czy kilkaset norm EN. Stosując wymagania podane szczegółowo w nieobowi.

normach producent ma pewność że przestrzega obowiązkowych wymagań zawartych w DPN.

OBOWIĄZKOWE WYMAG.

JAKOŚCIO. DLA WYROBÓW

Większość wymagań dot. wyrobó.

opakowań, oznakowania lub dokumentacji np.: instr.użycia, a także częściowo reklamy. Dotycz

przedewszystkim bezpieczeństwa

tych wyrobów oraz realizacji praw

konsumentów.

Produkty muszą być bezpieczne.

PRZEPISY DOTYCZĄCE
WYROBÓW I PRODUKTÓW:

1)ust.o ogólnym bezpieczeństwie produktów dot.tych wyrobów, które są nieobjęte innymi wymaganiami związ. z bezpieczeń

2)przepisy sektorowe lub dla pewnych grup wyrobów podające

wymagania: dot.żywności lub dot.

pewnych grup np.: produkty poch. Zwierzęcego.

ad1)produkt bezpieczny – to, który w zwykłych warunkach użytkowania nie

produkt który w zwykłych warunkach nie stwarza zagrożenia dla konsumentów, lub stwarza znikome zagrożenie.

Co bierze się pod uwagę oceniając bezpieczeństwo:

cechy produktu, opakowanie, oznakowanie i instrukcje, reklama

instrukcje montażu, wygląd produktu, kategorie konsumentów

(dzieci,ludzi starszych,diabetycy)

Wymagania te nakładają obowiązki na producentów ,dystrybutorów,importerów.Nadzór

nad bezp.prowadzi UOKiK dokonuje tego poprzez 9 organów kontrolnych m.innymi:

 

*inspekcji handlowej, organy inspekcji ochrony środowiska, główny insp.transp.drogowego.

Jeżeli wyrób jest niebezpieczny to decyzje: *zakaz wprowadzenia do obrotu, eliminowanie zagrożeń, wycofanie produktu z rynku, skup od konsumentów.

towary niebezpieczne (sankcje)

przepisy prawne, grzywna, pozbawienie wolności.

UOKiK – prowadzi:

*krajowy system informacji o produktach niebezpiecznych czyli rejestr. Ministerstwo Zdrowia prowadzi *krajowy system monitorow. wypadków konsumen

 

WYMAGANIA OBOWIĄZK.

dla ARTYK.NIEŻYWNOŚCIO.

1)wymagania dla określonych grup produktów np.: *ustawa o kosmetykach z 2001r.(sposób znakowania, składniki, sposób pakowania) *rozporządzenie dot.

bezpieczeństwa i oznakowania wyrobów włókienniczych.

2)do 85r. w UE wydawano szczegółowe w treści dyrektywy usiłując ujednolicić wszystkie wymagania dla wyrobów. Podają wymagania zasadnicze związane z bezpieczeństwem wyrobu. W Polsce DNP wydane są jako rozporządzenia i ustawy, jest ich

ponad 30 co roku powstają nowe , tak więc wyroby wprowadzone do obrotu podlegają ocenie zgodności

dokonywanej przez producenta lub importera z : *zasadniczymi wymaganiami (DNP- nasze ustawy i rozporzadzenia)

*szczegółowymi wymaganiami, które są podane w innych przepisach (patrz pkt:1) w dyrektywach starego podejścia itp.: przykładowo DNP:maszyny,zabawki, proste zbiorniki ciśnieniowe, wyr.budow.

postępowanie producenta wyrobów objętych DNP:

1)ustalenie czy jego wyrób

podlega jednej lub kilku DNP.

2)sporządzić wykaz zasadniczych wymagań dla wyrobu.

3)ustalić, które normy zharmonizowane są podporządk. dla danej DNP. PKN 2 razy w roku publikuje wykaz norm zharmonizowanych.

4)przygotować dokumentację wymaganą przez DNP.

5)w DNP podaje się jaką procedurę oceny zgodności może zastosować producent dla towarów podlegających tej DNP, w praktyce są to 2 możliwości:

*wew.kontrola lub badanie w jakimkolwiek laboratorium -

producent bierze pełną odpowiedz za bezpieczeństwo wyrobu.

*oddanie wyrobu do badania i uzyskanie certyfikatu z jednostki certyfikującej (syst.oceny zgodno)

6)zgodnie z DNP sporządza deklaracje zgodności (dokument potw.zgodność wyrobu z zasadniczymi wymaganiami i umieszcza na wyrobie oznakowanie zgodności CE.

# dokumentację producent przechowuje 10 lat od zakończenia produkcji danego wyrobu. # w przypadku importu za powyższe odpowiada importer.

UOKiK – prowadzi rejestr, listę towarów nie spełniających zasadniczych wymagań.

SYSTEMY OCENY ZGODNO.

ocena zgodności może być:

a)obowiązkowa, w przypadku niektórych wyrobów na CE.

b)dobrowolną np.:znak Q – wyższa jakość, zgodność z normą.

W Polsce istnieje system oceny zgodności – ustawa.

Podmioty niezależne od producen.

biorące udział w systemie:

1)laboratoria badawcze- badanie wyrobów.2)jednostki kontrolujące oceniające zgodność wyników badań z wymaganiami.

3)jednostki certyfikujące na podst.

powyższego wydają dokument -certyfikat zgodności.

powyższe podmioty uzyskują:

1)akredytacje- czyli uznanie kompetencji techn. podane są wymagania dotyczące sprzętu, procedur itp. Dokonuje PCA – (polskie centrum akredytacji) prowadzi wykaz i nadzór nad jednostkami. 2)autoryzacja- określenie przez ministra zakresu działalności. 3)notyfikacje- zgłoszenie do komisji europejskiej

wyniki uznane w UE.

Producenci sami decydują które jednostki wybrać.

PRAWO ŻYWIENIOW.  W UE

Są to przepisy regulujące sprawy żywności a w szczególności ich bezpieczeństwa. Obejmija wszystkie etapy:

*produkcji, przetwarzania, dystrybucji.

Na świecie żywność zawsze była źródłem przepisów prawnych.

W 1962r. opracowano przy  ONZ

„kodeks żywnościowy” który zawiera wytyczne dla produktów .

Nie jest on obowiązkowy ale wpływa na prawodawstwo.

Instrumenty: zasady GMP/GHP

system HACCP.

od lat harmonizuje się wymagania

dla żywności, co kilka lat się je weryfikuje. Ostatnie przepisy to rozporządzenie z 2002r.określa podstaw. zasady prawa żywnościo

Powołano Europejski urząd do spraw bezpieczeństwa żywności, oraz system RASFF. System ma na celu przepływ informacji w UE

i podejmowanie wspólnych działań na rzecz bezp. Żywności.

W Polsce z syst.RASFF wspólpracuje Gł.Insp.Sanitarny.

Wymagania dotyczące żywności

1)Bezpiecz. żywności(wszystkie wymagania i działania aby żywn.była bezpieczna dla zdrowia i życia ludzi)

Przepisy w tym zakresie dotyczą ogólnie żywności a część przepis.

dotyczy określonych grup (grzyby

wody miner.) Podstawowe akty prawne to ustawa z dn. 25.08.06r.

o bezp.żywności i żywienia.

Dla grupy wyrobów obowiązuje inna ustawa  tj: 16.12.2005r. o produktach  poch. zwierzęcego.

W przypadku produkcji  przetwó.

i handlu rozporządzenie WE w sprawie higieny śr.spożywczych

852/2004 oraz 853/2004 dotyczy higieny prod.poch.zwierzęcego są

związane z GMP/GHP, HACCP.

2)Jakość handlowa- są to wymag. pozostałę nie związane z bezpiecz.

*m.in. przepisy o jakości handlo.

*zgodn.faktycznych cech produkt.

z tym co producent podał na opakowaniu.

KONTROLA JAKOŚCI HANDLOWEJ:

1. Inspekcja Handlowa

2. I J HARS

Bezp. w pzredsiębiorstwie kontroluje: Inspekcja sanitarna, Inspekcja weterynaryjna.

Wymagania i kontrola we wszystkich przypadkach dotyczy:

organoleptyki, składu żywności. opakowania, oznakowania, warunków transportu, produkcji, magazynowania itp.

 

 

IS-IW w wiekszym stopniu kontrolują czystość sanitarna, mikrobiologiczną, skład składników które znajdują się na opakowaniu. IM-IJ MAS kontr.

pod kątem jakości handlowej.

Z 2 ustaw- wymag. zdrowotne...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin