Sałatka z matiasów z ananasem
matiasy 4 filety
ananas z puszki 3 krążki - plastry
sok ananasowy 4 łyżki
seler 10 dag
ziemniaki gotowane 20 dag
jabłko kwaśne 1 szt
cebula 1 szt
ogórki z zalewy słodko-kwaśnej 2 szt
orzeszki ziemne 5 dag
ocet winny 2 łyżki
majonez 5 dag
śmietana kwaśna 125 ml
musztarda ostra 1 łyżeczka
Opłukane matiasy osuszyć, pokroić w paski o szerokości 1 cm i dodać sok ananasowy.
Seler pokrojony w drobną kostkę 5 minut dusić w niewielkiej ilości wody i posolić.
Dodać pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i ananasa.
Jabłko pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki.
Cebulę i ogórki pokroić w kostkę, a orzeszki grubo posiekać.
Całość (wraz z matiasami) wymieszać z octem i marynować.
Majonez wymieszać ze śmietaną oraz musztardą i dodać do sałatki.
Sałatkę wymieszać, doprawić do smaku i podawać.
natama