Krwotoczny zespół jelitowy u świń.pdf

(461 KB) Pobierz
002_sprawy_prawo_pogladowe_kliniczne_leki 368-418.indd
Prace poglądowe
Haemorrhagic bowel syndrome in pigs.
Krwotoczny zespół jelitowy u świń
Pejsak Z, National Veterinary Research
Institute, Puławy.
Zygmunt Pejsak
The aim of this article was to present haemorrhagic
bowel syndrome (HBS) in pigs. Increased frequency
of HBS cases in pigs and also in dairy cattle is di-
rectly bound to the very high productivity of these
animals. Etiology of HBS is multifactorial. The most
important role plays Clostridium perfringens type A,
which produces toxins damaging intestinal mucosa.
Feeding animals with the diet rich in proteins and
exposing them to mycotoxins has the direct infl u-
ence on pathogenesis of HBS. Therapeutic indica-
tions are included.
z Państwowego Instytutu Weterynaryjnego-Państwowego Instytutu Badawczego
w Puławach
wel syndrome – HBS). Mimo stwierdzania
w naszym kraju coraz częstszych klinicz-
nych przypadków o charakterystycznym
przebiegu oraz z objawami klinicznymi
i zmianami sekcyjnymi typowymi dla tej
choroby, w polskim piśmiennictwie brak
jakichkolwiek danych na temat tej jednost-
ki chorobowej. Na świecie krwotoczny ze-
spół jelitowy uznawany jest za nową, co-
raz częściej uwidaczniającą się chorobę
świń i bydła mlecznego. U trzody chlewnej
krwotoczny zespół jelitowy opisano po raz
pierwszy już w latach pięćdziesiątych ubie-
głego stulecia. Ze względu na sporadyczne
przypadki tej choroby w ówczesnym czasie,
zarówno praktycy, jak i naukowcy nie po-
święcali jej uwagi. Jak wynika z badań au-
torów amerykańskich w okresie ostatnich
5 lat obserwuje się istotny wzrost liczby
przypadków krwotocznego zespołu jelito-
wego zarówno u świń, jak i u bydła.
obecność Cl. perfringens nie może deter-
minować ujawnienia się choroby. Warto
pamiętać, że beztlenowce uznawane są za
jeden z fi zjologicznych składników fl ory
bakteryjnej jelit większości ssaków. Pośred-
nim dowodem ma udział Cl. perfringens
typu A w etiologii choroby jest stwierdza-
nie obecności tych bakterii w zmienionych
patologicznie odcinkach jelit świń padłych
z objawami krwotocznego zespołu jelito-
wego. Autorzy szwajcarscy i amerykańscy
zwracają uwagę na udział grzybów w etio-
logii omawianej choroby; najczęściej wy-
mienia się pleśnie – Aspergillus fumigatus .
Grzyby te mogą być pierwotną przyczy-
ną objawów chorobowych w jelitach lub
też poprzez produkcję mykotoksyn mogą
osłabiać sprawność układu immunologicz-
nego. Ważną rolę w rozwoju krwotoczne-
go zespołu jelitowego odgrywa podawa-
nie świniom dużych ilości płynnej karmy,
przede wszystkim gdy karmi się je tylko raz
dziennie. Ujawnianiu się choroby sprzyja
karmienie serwatką. Według niektórych
autorów występowanie choroby wyzwala
żywienie świń paszą wysokoenergetyczną.
Wykazano, że choroba ujawnia się przede
wszystkim w okresie lata.
Nie jest, jak dotychczas, jasne czy tok-
syny Cl. perfringens są jednym z pierwot-
nych czynników procesu chorobotwór-
czego, czy też namnożenie beztlenowców
i produkcja toksyn jest procesem wtórnym
mającym miejsce tylko w przypadku zabu-
rzeń w funkcjonowaniu przewodu pokar-
mowego, wyzwolonych czynnikami natury
niezakaźnej. Większość autorów jest zda-
nia, że pierwotne tło choroby ma charak-
ter niezakaźny.
Keywords: haemorrhagic bowel syndrome, pigs.
ciała świń oraz ich optymalną mięsność
przyczyniają się do tego, że nowe linie ge-
netyczne świń w coraz większym stopniu
spełniają oczekiwania hodowców, produ-
centów świń i technologów z zakładów
mięsnych, a ponadto są zdecydowanie bar-
dziej wrażliwe na wszelkiego rodzaju błę-
dy czy niedoskonałości w zakresie żywienia
czy postępowania. W wyniku tego docho-
dzi do pojawiania się zaburzeń zdrowot-
nych w postaci technopatii lub też ujaw-
niania się nowych chorób, których przy-
czyną bywają drobnoustroje warunkowo
chorobotwórcze. Cechą charakterystycz-
ną tego rodzaju chorób jest po pierwsze
zazwyczaj trudna do ustalenia etiologia,
po drugie wieloczynnikowy charakter i po
trzecie trudności w zakresie skutecznego
zapobiegania.
Jedną z tego rodzaju chorób jest krwo-
toczny zespół jelitowy (haemorrhagic bo-
Czynnik etiologiczny
Jak wskazują na to niepełne, jak na razie,
wyniki badań, etiologia krwotocznego ze-
społu jelitowego jest złożona. Za potencjal-
ne przyczyny tej choroby, zarówno u świń,
jak i u bydła, uznaje się szczepy Cl. perfrin-
gens – przede wszystkim typu A, wytwa-
rzające toksyny α, ε i β2. Należy podkreślić,
iż zdaniem większości specjalistów sama
Występowanie
Ryc. 1. Charakterystyczne dla krwotocznego zespołu jelitowego, szybkie, tuż po padnięciu wzdęcie powłók brzusznych
Krwotoczny zespół jelitowy stwierdza się
przede wszystkim u tuczników o masie
ciała powyżej 80 kg oraz u loch i loszek
w okresie ciąży, a niekiedy także w czasie
laktacji. Na chorobę narażone są przede
wszystkim świnie ras szybko rosnących.
Chorobę rejestruje się głównie w chlew-
niach średnio- i wielkotowarowych. Wystę-
powanie krwotocznego zespołu jelitowego
w chlewniach wielkotowarowych charakte-
ryzuje się „falowością”; co 7–10 dni docho-
dzi do nagłych sięgających 1–4% padnięć
tuczników lub loch. W fermach dotknię-
398
Życie Weterynaryjne • 2007 • 83(5)
S tarania o coraz większe przyrosty masy
617007982.008.png 617007982.009.png 617007982.010.png 617007982.011.png
Prace poglądowe
ność układu odpornościowego mykotok-
syny czy też wirus PRRS, sprzyjają rozwo-
jowi choroby. Nagłe padnięcia zwierząt
związane są najprawdopodobniej z ostrym
wstrząsem septycznym.
Objawy kliniczne
Zwierzęta padają nagle, bez jakichkolwiek
objawów zwiastunowych. W stadach śred-
nio- i wielkotowarowych charakterystycz-
ne są nagłe, w tym samym czasie, padnięcia
kilku osobników, z reguły loch lub tuczni-
ków. Do padnięć dochodzi zazwyczaj w dni
poświąteczne (poniedziałki), co związa-
ne jest prawdopodobnie z tym, że w wielu
obiektach w niedziele świnie są karmione
tylko jeden raz.
Zmiany anatomopatologiczne
Ryc. 2. Po otwarciu jamy brzusznej przekrwione, wzdęte jelita wydostają się na zewnątrz
Padłe zwierzęta są w normalnej kondycji.
Po śmierci szybko ulegają wzdęciu (ryc. 1) .
Po otwarciu jamy brzusznej obserwuje się
przede wszystkim rozdęte pętle jelit (ryc. 2)
o cieńszych niż normalnie ścianach kolo-
ru ciemnoczerwonego, wypełnione kar-
mą i gazem. Po otwarciu jelit obserwuje się
obecność ograniczonych odcinków jelit ze
zmianami zapalenia krwotocznego (ryc. 3) ,
podczas gdy inne fragmenty jelit cienkich są
prawidłowe. W wypełnionym karmą żołąd-
ku nie stwierdza się owrzodzeń. Pod toreb-
ką wątroby, szeleszczącą przy ucisku, wy-
stępują jamiste wgłębienia. Niekiedy uwagę
zwraca wielokrotnie powiększona śledzio-
na. Często pojawia się wodobrzusze.
Pobieranie i przesyłanie materiału do
badań oraz diagnostyka laboratoryjna
Ryc. 3. Krwotoczne zapalenie jelit cienkich (przede wszystkim jelita czczego), charakterystyczna zmiana w prze-
biegu krwotocznego zespołu jelitowego
Biorąc pod uwagę raczej niezakaźny cha-
rakter choroby oraz wieloczynnikową jej
etiologię, można stwierdzić, że badania la-
boratoryjne odgrywają drugorzędną rolę
w rozpoznawaniu krwotocznego zespo-
łu jelitowego.
Do badań laboratoryjnych należy prze-
słać w warunkach beztlenowych (szczelnie
zamknięty worek foliowy lub słoik) pobra-
ny natychmiast po padnięciu zwierzęcia,
podwiązany z dwóch stron, zmieniony od-
cinek jelita cienkiego. Wyizolowanie Cl.
perfringens nie jest wystarczające dla po-
stawienia podejrzenia choroby. Pomoc-
ne może być dopiero wykazanie obecno-
ści w organizmie świni letalnych toksyn
(α, β2 i/lub ε).
tych występowaniem zespołu rozrodczo-
oddechowego (PRRS) sezonowy charak-
ter choroby ulega zaburzeniu, czego wy-
nikiem jest jej pojawianie się niezależnie
od pory roku.
terii i związaną z tym produkcję toksyn α,
ε i β2. Wytworzone w określonych odcin-
kach jelit cienkich (przede wszystkim w je-
licie czczym) toksyny prowadzą do ostrego
krwotocznego zapalenia jelit. Rozwojowi
procesu chorobowego sprzyjać może okre-
sowa atonia jelit, spowodowana np. pobra-
niem jednorazowo dużych ilości pokarmu,
szczególnie płynnego (karmienie serwatką).
Ewentualne uszkodzenia błony śluzowej je-
lit cienkich ułatwiają wnikanie beztlenow-
ców i ich toksyn do krwi. Ewidentny jest też
wpływ toksyn beztlenowcowych na prze-
puszczalność naczyń włosowatych.
Jak wspomniano, przy omawianiu czyn-
ników etiologicznych, osłabiające spraw-
Patogeneza
Nie jest jednoznacznie ustalona. Uważa się,
że rozwój choroby związany być może z błę-
dami w żywieniu, w tym przede wszystkim
w diecie wysoko węglowodanowej. W okre-
ślonych okolicznościach może to sprzy-
jać gwałtownemu namnożeniu się Cl. per-
fringens . Nakładające się na to przypadki
zaparć powodują intensywny wzrost bak-
Zwalczanie
Profi laktyka ogólna
W chlewniach, w których stwierdza się
przypadki krwotocznego zespołu jelito-
Życie Weterynaryjne • 2007 • 83(5)
399
617007982.001.png
Prace poglądowe
wego, a jednocześnie w żywieniu świń wy-
korzystuje się serwatkę, w zapobieganiu
chorobie bardzo dobre efekty daje wyco-
fanie serwatki lub stosowanie jej w ogra-
niczonym stopniu w rozcieńczeniu z wodą
w stosunku 1:1. Korzystne efekty dać może
zwiększenie ilości – do 6–8% włókna po-
karmowego w paszy dla loch. W przypadku
loch prośnych uzasadnione jest zmniejsze-
nie wartości energetycznej paszy do około
12 MJEM/kg paszy.
Dobre efekty w ograniczaniu strat
związanych z omawianą chorobą daje
wypierające (konkurencyjne) stosowa-
nie niektórych probiotyków. Mecha-
nizm działania polega w tym przypadku
na konkurencyjnym wypieraniu z prze-
wodu pokarmowego patogennej flory
bakteryjnej – w omawianym przypad-
ku Cl. perfringens – przez odpowiednie
bakterie probiotyczne. Zdaniem wielu
praktyków zaskakująco korzystne efek-
ty, w omawianym zakresie, daje stoso-
wanie w zagrożonych grupach wieko-
wych lub technologicznych świń przez
co najmniej kolejne 4 tygodnie, odpo-
wiednich dawek (2 kg/tonę paszy) prepa-
ratu BioPlus 2B. Dostępny jest również
dodatek do pasz o nazwie Cloperstop,
którego skład (probiotyki, zakwasza-
cze, sztuczne włókno) działa bardzo
korzystnie w zakresie stabilizacji flory
bakteryjnej przewodu pokarmowego
– w aspekcie ograniczania liczby pato-
gennych beztlenowców.
W celu ograniczenia możliwości na-
mnażania się Cl. perfringens w stadach za-
grożonych występowaniem krwotoczne-
go zespołu jelitowego celowe jest również
okresowe stosowanie pasz leczniczych za-
wierających chlortetracyklinę, oksytetra-
cyklinę lub doksycyklinę w dawce dobo-
wej 2 mg/kg m.c. Metafi laktyczne poda-
nie leków prowadzić należy przez okres
co najmniej 7 dni, w odstępach 5–6-mie-
sięcznych.
lub konwencjonalnych szczepionek prze-
ciw zakażeniom beztlenowcowym (Clo-
stricol, Gletvax).
Terapia
Gwałtowny przebieg choroby wyklucza moż-
liwość prowadzenia skutecznej terapii.
Piśmiennictwo
1. Cygan Z. M.: Choroby beztlenowcowe zwierząt. Wyd. Pol-
Druk, Kraków 1999.
2. Hani H., Zimmermann W., Huber A., Schmidt J.: e he-
morrhagic bowel syndrome of swine: clinical, pathoana-
tomic and etiopathogenic aspects. Schweiz. Arch. Tierhe-
ilkd. 1993, 135 , 117.
3. Schaefer R., Hargens T.: Analyzing growth curves as a pre-
dictive indicator for hemorrhagic bowel syndrome in swi-
ne. Proceedings of the Annual Meeting of AASV . Chicago,
2006 r.
4. Straw B., Dewey C., Kober J., Henry S. C.: Factors asso-
ciated with death due to hemorrhagic bowel syndrome in
two large commercial swine farms. J. Swine Health Prod.
2002, 10, 75.
Profi laktyka swoista
Tam, gdzie ma to uzasadnienie ekono-
miczne, efektywne może być stosowanie
autoszczepionek przeciw Cl. perfringens
Prof. dr hab. Z. Pejsak, Państwowy Instytut Weterynaryjny,
Al. Partyzantów 57, 24-100 Puławy
617007982.002.png 617007982.003.png 617007982.004.png 617007982.005.png 617007982.006.png 617007982.007.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin