dieta gacy.rtf

(6 KB) Pobierz

dieta gacy

 

Ostatnio głośno zrobiło się o diecie Konrada Gacy. Czy warto brać ją w ogóle pod uwagę, czy też jest to jeden z tych sposobów odchudzania, o którym w przyszłym roku nikt już nie będzie pamiętać?

 

W 2010 roku do grona korzystających z diety Konrada Gacy dołączyła znana celebrytka Iwona Pavlović. Jak twierdzi - przez pierwsze 4 miesiące schudła aż 17 kg, zyskując znakomitą sylwetkę, a teraz sama została ambasadorką programu i go promuje.

 

A kim jest sam autor diety? Konrad Gaca jest prezesem Stowarzyszenia Walki z Otyłością i specjalistą żywieniowym z  międzynarodowym tytułem Certified Nutrition Specialist. Jest także trenerem klasy Master amerykańskiej federacji PROPTA, w której znajdziemy czołowych, światowych specjalistów zajmujących się tematem żywienia oraz trenerem Europejskiej Federacji Fitness & Wellness. Do listy jego sukcesów należy też stworzenie kampanii prospołecznej Chudniesz – Wygrywasz Zdrowie.

 

 

Proces odchudzania za pomocą diety Konrada Gacy składa się z trzech etapów. Pierwszym z nich jest okres motywacyjny, który trwa dokładnie miesiąc. Według twórcy, rezultaty uzyskane w ciągu ostatnich lat stosowania programu, pozwalają stwierdzić, że przy nadwadze 30-40 kg możemy oczekiwać spadku wagi o 7-12 kg.

 

Drugim etapem jest okres pracy właściwej, czyli zestaw indywidualnie dobranych cykli 14-dniowych. Układane są one dla każdego z osobna, w oparciu o płeć, wiek, wzrost, czy obecną nadwagę.

 

Warto zauważyć, że Konrad Gaca nie udostępnia do publicznej wiadomości gotowych jadłospisów, które należy stosować. Konieczna jest osobista konsultacja z trenerem. Podczas procesu odchudzania uczestnicy są pod specjalną opieką Konrada Gacy i jego zespołu - konsultantów, na których składają się fizjoterapeuci i psychologowie przygotowani do motywowania i pomocy w procesie odchudzania. Odchudzający kontaktują się, po zakończeniu każdego cyklu (co dwa tygodnie), z wybranym przez siebie konsultantem, aby porozmawiać o przebiegu i rezultatach diety.

 

Ostatnim etapem jest wyprowadzenie z diety. W ramach tej części programu odchudzającego należy zgubić 2-3 kilogramy ponad to, co uczestnik planuje zrzucić. Ten etap trwa około 3 miesięcy i umożliwia zachowanie wagi po zakończeniu procesu odchudzania, a jednocześnie ma zapobiec efektowi jojo. Konrad Gaca podkreśla, iż należy zrealizować wszystkie trzy etapy procesu odchudzania, gdyż pozwoli to na spadek wagi z jednoczesnym przyspieszeniem działania metabolizmu.

 

W odróżnieniu od innych znanych planów żywieniowych, omawiany program ma wpływać przede wszystkim na pobudzenie przemiany materii. Powinniśmy wiedzieć, że podstawą codziennej diety jest tutaj przede wszystkim mięso. I to niekoniecznie chude. Dietę uzupełniają indywidualnie dobrane zestawy ćwiczeń, zatem z pewnością nie jest ona odpowiednia dla osób, które nie lubią  ruchu. Zgodnie z filozofią programu, dopiero połączenie tych dwóch elementów (dieta + aktywność fizyczna) gwarantuje realizację zamierzonego celu.

 

Warto zwrócić uwagę na przykładowy jadłospis, jaki proponowano uczestnikom programu, żeby samemu ocenić, czy jesteśmy zainteresowani stosowaniem diety. Wątpliwości  może budzić mała ilość warzyw, czy owoców i zastąpienie ich tłustym mięsem, ale jak przekonują osoby, które z diety skorzystały - efekt jest wart zachodu.

 

Przykładowy cykl ćwiczeń i jadłospis proponowany uczestnikom diety Konrada Gacy:

 

Tydzień pierwszy:

- pierwszy posiłek: godz.7.00, 75 g karczku smażonego na smalcu i średni pomidor;

- drugi posiłek: godz. 11.00, 75 g karczku smażonego na smalcu i średni pomidor;

 

- trzeci posiłek: godz.15.00, 75 g karczku smażonego na smalcu i średni pomidor;

czwarty posiłek: godz.19:00, 75 g karczku smażonego na smalcu i średni pomidor.

 

Do tego należy zażywać dodatkowe zestawy witamin oraz przyjmować błonnik. Nie wolno zapominać o dostarczaniu do organizmu dużej ilości płynów - co pół godziny należy wypić szklankę niesłodzonego napoju (woda mineralna, cola light, herbata, kawa) oraz koniecznie jedną szklankę wody przed snem. Pamiętajmy, że ważna w diecie jest ponadto całkowita rezygnacja z soli, cukru i cytryny. Jeśli chodzi zaś o trening fizyczny, to w drugim dniu diety rozpoczynamy sesję 50 minut jazdy na rowerku stacjonarnym.

 

Tydzień drugi:

- pierwszy posiłek: jajecznica z 2 jaj na smalcu;

- drugi posiłek: 75 g łopatki na smalcu i marchewka (ok. 12cm);

- trzeci posiłek:75 g łopatki na smalcu, papryka, świeża cebulka;

- czwarty posiłek: 75 g łopatki na smalcu  oraz papryka, pomidor, ogórek lub rzodkiewka do wyboru.

 

Na tym etapie zasady pozostają takie same, a dochodzą jednynie nowe suplementy. Trening fizyczny to jazda na rowerku, 3 razy w tygodniu, ale tym razem po 60 minut dziennie.

 

Tydzień trzeci:

- pierwszy posiłek: 75 g piersi z kurczaka na smalcu, ogórek;

- drugi posiłek: 75 g piersi z kurczaka na smalcu, ogórek;

- trzeci posiłek: 75 g piersi z kurczaka na smalcu, pomidor;

- czwarty posiłek: 75 g piersi z kurczaka na smalcu.

 

Istotne w tym tygodniu są zmiany w treningu. Zaczynamy od 4 serii po 15 brzuszków, potem 10 minut na „orbitreku”, a następnie 60 minut na rowerku.

 

Tydzień czwarty:

- pierwszy posiłek: kefir, 4 suszone śliwki, płatki owsiane na wodzie;

- drugi posiłek: jabłko lub inny owoc (jednakże nie banan albo winogrono);

- trzeci posiłek: warzywa na parze lub surowe polane łyżka oliwy z oliwek, pierś z kurczaka na parze gotowana lub grillowana bez tłuszczu;

- czwarty posiłek: serek chudy (nie zawierający soli), jogurt naturalny.

 

W tym tygodniu można dołożyć plasterek cytryny do herbaty i dolać odrobinę mleka do kawy. Trening taki sam jak w tygodniu trzecim, tylko że czas jazdy na orbitreku zwiększamy o 5 minut.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin