Schlegel - Mikrobiologia ogólna500-535.pdf

(2499 KB) Pobierz
Schlegel - Mikrobiologia ogólna.pdf
ROZKŁAD SUBSTANCJI NATURALNYCH
Chociaż od milionów lat rośliny zielone syntetyzuj substancje organiczne
z dwutlenku wgla, żadna z nich nie nagromadziła si w dużej ilości.
Jedynie tam, gdzie nie dochodziło powietrze, niewielka ich czść
przetrwała w postaci silnie zredukowanych zwizków wglowych (wgiel,
ropa naftowa, gaz ziemny). W warunkach tlenowych wszystkie zwizki
utworzone w wyniku biosyntezy ulegaj degradacji. Oznacza to, że dla
każdego zwizku, bez wzgldu na skomplikowanie budowy, znajdzie si
przynajmniej jeden drobnoustrój zdolny do jego całkowitej lub czściowej
degradacji. Powstałe produkty mog być wykorzystywane przez inne
organizmy. Drobnoustroje s zatem wszechstronnie, biochemicznie uzdol-
nione, co pozwala mówić o „zasadzie ich niezawodności". Ostatnio stało
si konieczne pewne ograniczenie tej zasady. Niektóre syntetyczne
substancje niskoczsteczkowe oraz materiały o wysokim stopniu poli-
meryzacji okazały si, po latach obserwacji i badań, oporne na atak ze
strony bakterii.
Znajomość drobnoustrojów atakujcych, rozkładajcych i przekształ-
cajcych poszczególne substancje naturalne wynika głównie z eksperymen-
tów z hodowlami wzbogacajcymi. Proste roztwory podstawowych
składników odżywczych z badanym zwizkiem jako jedynym źródłem
energii (i/lub wgla) pozwalaj na wzrost jedynie organizmów o stosun-
kowo niewielkich wymaganiach odżywczych; w płynnych hodowlach
wzbogacajcych zaczynaj dominować organizmy rosnce najlepiej. Można
zatem wtpić, czy organizmy te można uważać za typowych reprezentan-
tów drobnoustrojów przeprowadzajcych badany proces degradacji w wa-
500
709870870.001.png 709870870.002.png
runkach naturalnych. Organizmy o odmiennych wymaganiach wzrostowych
i właściwościach fizjologicznych mog pozostać nierozpoznane. Nie tylko
bakterie, lecz również drobnoustroje eukariotyczne oraz małe zwierzta
(robaki, miczaki, owady) uczestnicz w rozkładzie substancji organicz-
nych w glebie (ryc. 14.1). Jednym z celów ekologii drobnoustrojów jest
zbadanie tlenowego łańcucha pokarmowego.
Rozkład w warunkach beztlenowych i tlenowych. Duża czść biomasy
powstajcej w wyniku fotosyntezy ulega mineralizacji w warunkach
beztlenowych. Do ekosystemów beztlenowych, poza wspomnianymi
osadami na dnie stojcych wód, polami ryżowymi, bagnami i tundr,
można zaliczyć również gleby ze stojc wod, składy odpadów, silosy
oraz układ pokarmowy zwierzt. Drobnoustroje uczestniczce w procesach
beztlenowego rozkładu i wchodzce w skład beztlenowego łańcucha
pokarmowego s dobrze zbadane (rozdz. 9.3). Interakcje midzy po-
szczególnymi organizmami obejmuj symbioz, syntrofi, midzygatun-
kowe przekazywanie wodoru i kometabolizm, a ogólny obraz tych
zjawisk wydaje si dość dobrze poznany. Wynika to z tego, że w bez-
tlenowych procesach metabolicznych bior udział prawie wyłcznie
bakterie i archeony.
Z drugiej strony, główna czść biomasy jest rozkładana tlenowo.
Proces ten jest przeprowadzany przez organizmy prokariotyczne i euka-
riotyczne, z tym że dominuj w nim te drugie, zarówno pod wzgldem
liczby organizmów, jak i ilości przetwarzanej biomasy. Przebieg tlenowego
501
709870870.003.png
rozkładu jest znacznie bardziej rozgałziony niż w beztlenowym łańcuchu
pokarmowym. Z tego powodu można w tym przypadku mówić nie
o łańcuchu pokarmowym, lecz raczej o sieci pokarmowej. Wiele
drobnych zwierzt, głównie takich jak robaki, miczaki, owady i ich
larwy, zajmuje znaczn czść tej sieci. Z drugiej strony, nie należy
zapominać o tym, że drobnoustroje odgrywaj duż rol w trawieniu
pokarmów i substancji odżywczych w układzie pokarmowym zwierzt, by
tylko wspomnieć o rozkładzie takich substancji włóknistych, jak lig-
noceluloza i celuloza, które stanowi ponad połow biomasy powstajcej
w wyniku fotosyntezy. Niestety, zarówno procesy, jak i organizmy
wystpujce w jelitach zwierzt s stosunkowo słabo zbadane zarówno
pod wzgldem opisowym, jak i biochemii czy dynamiki populacyjnej.
Jedynym chlubnym wyjtkiem jest jelito termita. Zwikszenie zaintereso-
wania tlenowym rozkładem pierwotnej biomasy wydaje si zatem spraw
nader piln.
14.1. Celuloza
Celuloza stanowi podstawowy składnik materiału roślinnego i powstaje
w wikszych ilościach niż jakakolwiek inna substancja. Mniej wicej
połowa biomasy powstajcej w fotosyntezie to celuloza. Resztki roślinne
w glebie składaj si (przecitnie) w 45% do 90% (bawełna) z celulozy,
która ma zatem — obok dwutlenku wgla — ważne znaczenie w obiegu
wgla.
Celuloza składa si z łańcuchów utworzonych z jednostek β-D-glukopiranozy połczonych
wizaniem 1,4-glikozydowym. Liczba reszt glukozy tworzcych jedn czsteczk celulozy
waha si od 3 500 u bakterii Acetobacter xylinum, 14 000 u roślin, do 25000 u zielenicy
Valonia. Podstawow jednostk tworzc celuloz nie jest jednak glukoza, lecz disacharyd
celobioza. Celuloza ma charakter czściowo krystaliczny, to jest strefy krystaliczne przeplataj
si w niej ze strefami amorficznymi. Strefy krystaliczne wykazuj zdecydowany pleomorfizm;
celuloza I (naturalna celuloza) i celuloza II (bawełna merceryzowana) różni si ułożeniem
łańcuchów glukozy w sieci krystalicznej. Duża wytrzymałość mechaniczna oraz nierozpusz-
czalność celulozy wynikaj, na poziomie molekularnym, z obecności midzy- i wewntrz-
czsteczkowych mostków wodorowych. Te pierwsze łcz ze sob pojedyncze łańcuchy.
Pojedyncze łańcuchy s stabilizowane przez wewntrzczsteczkowe mostki wodorowe (dwa
na każd reszt glukozy). W ten sposób powstaje dwuwymiarowa sieć mostków. Silne
zwizki midzy poszczególnymi poziomami sieci wynikaj z sił Van der Waalsa (celuloza
I) lub z mostków wodorowych (celuloza II), co prowadzi do powstania sieci trójwymiarowej.
502
Enzymatyczne rozszczepienie celulozy jest katalizowane przez celulaz.
Badania przeprowadzone na grzybach wykazały, że system celulazy
składa si z co najmniej trzech enzymów. 1. Endo- β -1,4-glukanazy
atakuj wizania β -1,4 wewntrz czsteczki, wytwarzajc długie łańcuchy
o wolnych końcach. 2. Egzo- β -l,4-glukanazy odcinaj disacharyd celobioz
od końców łańcuchów celulozy. 3. β-glukozydazy hydrolizuj celobioz
do glukozy.
Regulacja syntezy celulozy zachodzi albo przez kataboliczn represj, albo
w drodze indukcji substratowej przez celobioz, kiedy w sposób konstytuty-
wny wytwarzana jest celulaza. Stżenia celobiozy powodujce indukcj lub
represj różni si u poszczególnych organizmów. Najogólniej, małe
stżenia celobiozy maj aktywność indukujc, a duże hamujc. W dodat-
ku, na poziomie enzymatycznym celobioza może również być kompetety-
cyjnym inhibitorem. Sama celuloza, bdc nierozpuszczalna w wodzie, nie
wpływa bezpośrednio na syntez i może oddziaływać na ni jedynie
pośrednio przez celobioz powstajc w wyniku degradacji łańcuchów.
Tłumaczy to pozorne działanie indukujce krystalicznej celulozy.
Degradacja w warunkach tlenowych. W dobrze nawietrzanych glebach
celuloza jest rozkładana i wykorzystywana przez drobnoustroje tlenowe
503
709870870.004.png
(grzyby, miksobakterie i inne bakterie), a w warunkach beztlenowych
— przez bakterie, kilka beztlenowych grzybów oraz pierwotniaki
(tab. 14.1).
Grzyby odgrywaj znaczc rol w degradacji celulozy w warunkach
tlenowych. Przeprowadzaj one ten proces skuteczniej niż bakterie
w kwaśnych glebach oraz tam, gdzie celuloza jest inkrustowana lignin
(drewno). Wyróżniaj si tu gatunki z rodzajów Fusarium i Chaetomium.
Inne gatunki celulolityczne to Aspergillus fumigatus i A. nidulans, Botrytis
cinerea, Rhizoctonia solani, Trichoderma viride, Chaetomium globosum
i Myrothecium verrucaria. Trzy ostatnie gatunki s używane do wykazy-
wania aktywności celulolitycznej, np. do badania środków impregnacyjnych
stosowanych na tkaninach i okrywach w celu zapobiegania szkodom ze
strony drobnoustrojów celulolitycznych. Grzyby te wydzielaj celulazy,
które można wyizolować zarówno z grzybni, jak i podłoża hodowlanego.
Cytophaga i Sporocytophaga to bakterie najłatwiejsze do wyizolowania
spośród tlenowych bakterii celulolitycznych; osiga si to stosujc
hodowle wzbogacajce w płynnym podłożu. Niewiele wiadomo o wyko-
rzystywaniu i wstpnej degradacji celulozy przez bakterie śluzowe, gdyż
nigdy nie wykazano zewntrzkomórkowej celulazy ani wstpnych produk-
tów rozszczepienia celulozy. Komórki bakteryjne przytwierdzaj si do
włókna celulozy tak, że ich oś podłużna jest równoległa do osi włókna.
Wydaje si, że hydrolizuj celuloz tylko wtedy, gdy s z ni w bezpo-
średnim kontakcie i natychmiast wchłaniaj produkty jej hydrolizy.
Oprócz gatunków należcych do Cytophaga zdolność wzrostu na celulozie
wykazuj również bakterie śluzowe wytwarzajce ciała owocowe, należce
do rodzajów Polyangium, Sorangium i Archangium.
Zdolność wzrostu na celulozie jako substracie jest dość czsta u wielu
tlenowych bakterii uważanych za „wszystkożerne". Niektóre z nich atakuj
celuloz jedynie wobec braku innych źródeł wgla. Niektóre bakterie
przypominajce Pseudomonas niegdyś zebrano w grup Cellvibrio. Dopiero
niedawno opisano gatunek Pseudomonas fluorescens var. cellulosa.
Cellulomonas z kolei należałoby zaliczyć do bakterii z grupy maczugow-
ców. Niewiele gatunków celulolitycznych opisano wśród promieniowców,
s to: Micromonospora chalcea, Streptomyces cellulosae, S. sporangium.
Degradacja w warunkach beztlenowych. W warunkach beztlenowych
celuloz rozkładaj bakterie mezofilne i termofilne oraz nieliczne grzyby
i pierwotniaki. Termofilna bakteria Clostridium thermocellum rośnie na
504
Zgłoś jeśli naruszono regulamin