Ziemniaczane krokieciki
Składniki:
1kg ziemniaków
Pęczek zielonej pietruszki
Sól, pieprz
2 jaja
Szczypta ostrej i słodkiej papryki
Szczypta gałki muszkatołowej
Bułka tarta
Olej do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach. Odcedź, ostudź i obierz. Następnie przeciśnij je przez praskę lub zmiel za pomocą robota kuchennego. W dużej misce wymieszaj ziemniaki z jajkami i przyprawami oraz posiekaną pietruszką. Z masy formuj małe krokieciki, obtaczaj je w bułce tartej i smaż na oleju, aż będę rumiane.
Ziemniaki z miodem, chilli i sezamem
3 ząbki czosnku
1 łyżka słodkiej papryki
2 łyżki ostrej papryki
Sól
2 łyzki Liwy
Sos:
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka sosu chili
1 łyżka octu winnego
2 łyzki miodu
1 łyżka oliwy
świeża kolendra
garść sezamu
Ziemniaki pokrój w cienkie słupki, jak do frytek. Przełóż je na głęboką blachę dodaj sól, papryki, oliwę i rozdrobniony czosnek, dokładnie wymieszaj (najlepiej rekami). Zapiekaj Około 40 minut w temperaturze 190 stopni. Wszystkie składniki sosu połącz ze sobą i podgrzej, wylej go na upieczone i gorące ziemniaki, wymieszaj (lepiej nie rękami bo się poparzysz), dodaj sezam, wymieszaj. Gorące ziemniaki podawaj z odrobiną świeżej kolendry.
Zapiekanka ziemniaczana
300ml śmietanki 30%
70g tartego sera gruyere
70g wędzonego boczku
Boczek pokrój kostkę przysmaż na patelni. Ziemniaki obierz na następnie zetrzyj na tarce na cienkie plasterki. Przełóż je do rondla, zalej śmietanką, dodaj cienko pokrojony czosnek, sól, pieprz, rozmaryn. Zagotuj. Następnie przelej całą zawartość do żaroodpornego naczynia, dodaj boczek, lekko wymieszaj. Piecz około godziny w temperaturze 180 stopni.
Ziemniaki faszerowane
8 dużych ziemniaków
400g mrożonego szpinaku
200g sera pleśniowego z niebieską pleśnią
2 łyżki gęstej śmietany
60g tartego parmezanu
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie na pól twardo. Rozmrożony szpinak odsącz z nadmiaru wody. Czosnek drobno pokrój i przysmaż go na odrobinie oliwy, dodaj szpinak ,a po paru minutach rozdrobniony ser. Gdy ten się rozpuści dodaj śmietanę, wymieszaj i dopraw do smaku. Ugotowane ziemniaki natnij w poprzecznie w kilku miejscach, w powstałe wgłębienia nałóż farsz. Ziemniaki ułóż na blasze do pieczenia, posyp parmezanem i włóż do piekarnika o temperaturze 180 stopni na około 30-40 minut ( w zależności od tego jak duże są twoje ziemniaki)
Zapiekane babaeczki z puree ziemniaczanego
500g ugotowanych ziemniaków
1 jajko
3 łyżki mąki
1 łyżka śmietany
Pół łyżki rozmarynu
Ziemniaki przepuść przez praskę lub zmiel na gładką masę za pomocą robota kuchennego. Wymieszaj je w misce razem z jajem, mąka śmietaną, rozmarynem, gałką, solą i pieprzem. Tak powstałą masę przełóż do rękawa cukierniczego i za jego pomocą nakładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia małe porcje puree o kształcie babeczek. Zapiekaj około 15 minut w temperaturze 190 stopni.
Pikantna pomidorówka
2 cebule
kawałek świeżego imbiru (około 2 cm)
mała papryczka chili
duża szczypta kuminu
duża szczypta mielonej kolendry
2 puszki krojonych pomidorów
600ml bulionu warzywnego
200ml mleka kokosowego
natka pietruszki lub świeżej kolendry
Czosnek i cebulę obierz i drobno pokrój. W rondlu rozgrzej odrobinę oliwy, przysmaż na niej cebule, czosnek i drobno pokrojoną papryczkę chili i imbir. Po paru minutach wlej do garnka pomidory, dopraw kuminem i kolendrą, zagotuj, dodaj bulion, znowu zagotuj. Za pomocą blendera zmiksuj zupę na gładka masę, przelej z powrotem do garnka i zagotuj. Dopraw do smaku i dolej połowę mleka kokosowego. Zupę podawaj z pietruszką lub świeżą kolendrą. Polej też odrobiną mleka kokosowego, które swym kolorem ładnie skontrastuje z barwą zupy.
Kolorowe schabowe
3 kotlety schabowe (około 100-150g każdy)
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 zielona papryka
1 jajo
sól
pieprz
bułka tarta
Papryki włóż do gorącego piekarnika (200 stopni) na około 10-15 minut, aż na ich skórce pojawia się pęcherzyki. Wtedy wyciągnij warzywa z piekarnika i szczelnie zawiń w przezroczystą folię. Poczekaj, aż wystygną, potem odwiń z folii i ściągnij z papryk skórkę. Każdą z nich pokrój w cienkie paseczki. Czosnek obierz, drobno pokrój i przysmażaj około 1 minuty na odrobinie oliwy. Każdy kawałek mięsa cienko rozbij, posyp odrobiną soli i pieprzu, dodaj odrobinę czosnku, oraz na każdym kawałek połóż innego koloru paski papryki. Kotlety zawiń w roladki. Każdą z nich maczaj w rozbełtanym jaju i obtocz w bułce tartej, smaż na rozgrzanym oleju. Roladki schabowe krój na połówki i podawaj na przykład z efektownymi leniwymi.
Efektowane leniwe
Skłaniki:
250g mielonego białego sera
150g mąki pszennej
garść grubo siekanej pietruszki
1 czerwona papryka drobno pokrojona
Ser wymieszaj z mąką, jajem, płaską łyżeczką soli, pietruszką i papryką. Jeśli ciasto będzie „za mokre” dodaj odrobinę więcej maki, pamiętaj jednak, że im więcej maki, tym twardsze kluski. Ciasto rozwałkuj na grubość 1,5cm, pokrój je na niewielkie kwadraty. Ciasto możesz formować tak jak tradycyjne leniwe. Kluski gotuj w lekko osolonej wodzie około 1-2 minuty.
Kasza jęczmienna à la risotto
200g grubej kaszy jęczmiennej
100ml białego wina
200g pieczarek
2 suszone borowiki
2 łyżki masła
3 szalotki
100ml śmietanki 30%
bulion warzywny około 2 ½ szklanki
50g tartego parmezanu
Suszone grzyby zalej wrzątkiem. Szalotki obierz i drobno pokrój, przysmaż je na maśle, dodaj kaszę, wymieszaj, zalej ją białym winem i poczekaj, aż płyn odparuje, potem stopniowo dolewaj bulion, gotuj na małym ogniu około 30 minut. W międzyczasie pieczarki pokrój w plasterki i przysmaż je na maśle. Dodaj cienko pokrojone i namoczone suszone grzyby. Gdy pieczarki zmienią swój kolor i zmniejszą objętość wlej na patelnie śmietankę i wymieszaj. Gdy gotująca się kasza będzie już miękka dodaj sos pieczarkowy, wymieszaj i gotuj jeszcze kilka minut, dodaj parmezan i podawaj natychmiast.
Miniaturowe kremówki z sosem malinowym
2 opakowania ciasta francuskiego
100g drobnego cukru
500g mrożonych malin
Krem:
500ml mleka 3,2%
Laska wanilii
4 żółtka
50g mąki
120g drobnego cukru
Ciasto francuskie rozwiń, posyp cukrem, pokrój w kwadraty. Ułóż je na blasze z papierem do pieczenia i przykryj drugą blachą (chodzi o to, żeby ciasto za bardzo nie urosło). Wstaw do piekarnika o temperaturze 200 stopni, po 10 minutach ściągnij górną blachę i piecz ciasto jeszcze 10-15 minut, aż nabierze złotego koloru. W garnku zagotuj mleko z ziarenkami wanilii i 20g cukru. W misce wymieszaj żółtka z cukrem i mąką, wlej do niej połowę gorącego mleka, a następnie przelej jej zwartość z powrotem do garnka z mlekiem. Gotuj na małym ogniu kilka minut. Następnie przełóż masę do płaskiego naczynia, przykryj ją przezroczystą folią i schładzaj w lodówce. Maliny rozmroź i podgrzewaj na małym ogniu, aż zamienią się w gęsty sos. Jeśli są za kwaśne możesz dodać odrobinę cukru. Za pomocą rękawa cukierniczego nakładaj krem na kwadraty ciasta i podawaj z gorącym sosem malinowym
PRZEPIS PODSTAWOWY NA NALEŚNIKI
SKŁADNIKI:
500g mąki pszennej
250ml mleka
250ml wody
Szczypta soli
2 łyżki stopionego masła
2 łyżki cukru (w przypadku naleśników na słodko)
2 łyżki kakao (w przypadku naleśników czekoladowych)
PRZYGOTOWANIE:
Wymieszaj jajka z mąką, solą (ewentualnie cukrem i kakao), stopniowo dodawaj mleko i wodę, cały czas mieszaj ciasto. Gdy będziesz miał już ciasto o jednolitej konsystencji dodaj masło, smaż naleśniki na rozgrzanej patelni około 1 minuty z każdej strony.
NALEŚNIKI Z JABŁKAMI I KARMELEM
10 usmażonych naleśników
6 jabłek
4 łyżki cukru
4 łyżki masła
pół łyżeczki cynamonu
Jabłka obierz i pokrój w „ósemki”. Na gorącą patelnię wsyp cukier, poczekaj chwile aż zacznie zmieniać kolor na brązowy, wtedy dodaj masło, wymieszaj, aby uzyskać syrop o jednolitej konsystencji. Wrzuć na patelnie jabłka, dodaj cynamon i smaż około 5 minut. Gorące naleśniki podawaj z gorącymi jabłkami i karmelowym sosem.
CZEKOLADOWE NALEŚNIKI Z WIŚNIAMI
10 naleśników usmażonych z ciasta z dodatkiem cukru i kakao
200g serka mascarpone
200ml gęstej śmietany
100g cukru pudru
3 żółtka
1kg mrożonych wiśni
2łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
Żółtka utrzyj z cukrem pudrem, dodaj serek, śmietanę oraz ziarenka wanilii, wymieszaj. Wiśnie podgrzej, dodaj cukier, zagotuj. Do szklanki odlej odrobinę wiśniowego soku, dodaj mąkę ziemniaczana, wymieszaj i przelej z powrotem do garnka, gotuj na małym ogniu aż wiśniowy sok zgęstnieje. Naleśniki smaruj masą mascarpone, składaj je w trójkąty i podawaj z sosem wiśniowym.
PANIEROWANE NALEŚNIKI Z OSCYPKIEM
500g oscypka
150g bułki tartej
2 jajka
3łyżki mleka
150ml Żurawiny
Oscypek pokrój w plasterki. Rozłóż je równomiernie na naleśnikach, złóż je w trójkąty. Każdy z naleśników maczaj w rozbełtanym jajku, a następnie obtocz w bułce tartej, smaż na małym ogniu około 2 minut z każdej strony. Panierowane naleśniki podawaj z żurawiną.
ZIELONE NALEŚNIKI Z FETĄ
500g szpinaku (może być mrożony)
150g sera feta
Łyżka pietruszki
Łyżka szczypiorku
Gdy będziesz przygotowywać ciasto na naleśniki dodaj do niego szczypiorek, pietruszkę, użyj blendera aby otrzymać lekko zielone ciasto. Jeśli używasz mrożonego szpinaku rozmroź go i odsącz. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy, dodaj czosnek a po chwili szpinak, smaż go kilka minut, dodaj fetę pokrojoną w kostkę, wymieszaj. Farsz rozprowadź na naleśnikach, składaj je w trójkąty.
NALEŚNIKI „RUSKIE”
300g mielonego białego sera
1 cebula
100g wędzonego boczku
PRZYGOTOWANIE
Boczek pokrój w drobną kostkę, przysmaż na rozgrzanej patelni, odłóż, na ta samą patelnie wrzuć pokrojoną cebulę smaż aż stanie się szklista. W misce wymieszaj przepuszczone przez praskę ziemniaki, ser, boczek, cebulę, dodaj sól i odrobinę pieprzu. Taki farsz nakładaj na naleśniki, składaj je w trójkąty, podgrzewaj na odrobinie masła.
GRYCZANE NALEŚNIK Z MIĘSNYM FARSZEM
200g mąki gryczanej
60g mąki pszennej
600ml wody
2 łyżki roztopionego masła
500g wołowego mięsa mielonego
2 ząbki czosnku
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
1 puszka pomidorów pokrojonych w kostkę
150g tartego żółtego sera
słodka papryka
ostra papryka
Z podanych składników zrób ciasto na naleśniki, smaż je na patelni około 1 minuty z każdej strony. Cebulę i czosnek drobno pokrój, wrzuć je na patelnie z odrobiną oleju, po kilku minutach dodaj mięso, smaż aż zmieni kolor, wtedy dodaj łyżeczkę ostrej i słodkiej papryki, kukurydzę, fasolę oraz pomidory, gotuj na małym ogniu około 15 minut. Na środek każdego naleśnika połoz 2 łyżki farszu, zwijaj je w ruloniki, układaj w naczyniu żaroodpornym, posyp serem i zapiekaj około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Źródło: Dzień Dobry TVN | Autor: Izabela Wodzińska
Zapiekanką z jabłek, gruszek i ricotty
Skladniki:
250g ricotty
2 jabłka
2 gruszki
3 jaja
sok z cytryny
laska wanilii
100g cukru
30g masła
50g brązowego cukru
30g płatków migdałowych
Owoce obierz i pokrój w plasterki. Na patelni rozpuść masło, przysmaż na nim kawałki owoców. W misce wymieszaj jaja, dodaj ziarenka wanilii, biały cukier, ubijaj masę mikserem, aż powiększy swą objętość i zmieni kolor na jasno żółty, wtedy dodaj śmietankę oraz ser i wszystko wymieszaj. W naczyniu żaroodpornym układaj na zmianę: warstwę owoców, warstwę kremu, warstwę owoców, warstwę kremu. Układankę zakończ owocami. Posyp je z wierzchu brązowym cukrem i płatkami migdałowymi. Piecz przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
HACHIS PARMENTIER - zapiekanka z puree ziemniaczanym
Farsz:
400g mielonego mięsa wołowego
tymianek
Puree:
50ml śmietanki 30%
100g mozarelli
80g sera gruyere
50g bułki tartej
Cebulę i czosnek drobno pokrój, przysmaż je na odrobinie oliwy, dodaj mięso, tymianek, smaż około 10 minut. Ziemniaki ugotuj, następnie przepuść przez praskę. Wymieszaj z masłem, śmietanką, drobno pokrojoną mozarellą i połową sera gruyere. Na dnie naczynia żaroodpornego połóż warstwę mięsa, przykryj ją grubą warstwą puree. Całość posyp bułka tartą wymieszaną i z resztką gruyere. Zapiekaj około 25 około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Zapiekanka z gorgonzolą
2 duże cukinie
400g ziemniaków
2 łyżki maki
3 łyżki śmietany 22%
100g sera gorgonzola
2 łyżki tartego parmezanu
Ziemniaki ugotuj na półtwardo, ostudź i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Zetrzyj też cukinie. Warzywa wymieszaj w dużej misce razem z jajami, mąką, śmietaną, parmezanem, odrobiną soli i pieprzu. Masę przełóż do żaroodpornego naczynia, wierzch posyp rozdrobniona gorgonzola. Zapiekaj około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Zapiekanka z łososiem i porem
500g filetu z łososia
białe części z 8 porów
400ml śmietanki 30%
2 łyżki maki kukurydzianej
4 jaja
50g orzechów włoskich
sól, pieprz
oliwa z oliwek
Orzechy zgrilluj na suchej patelni. Białe części porów pokrój w plasterki, przysmaż je na odrobinie oliwy, dodaj białe wino, gotuj na małym ogniu około 10 minut. W tym czasie wymieszaj jaja ze śmietaną, odrobina soli, pieprzu i mąką. Łososia pokrój w kostkę. Na dno naczynia żaroodpornego połóż warstwę pora, posyp ja grillowanymi orzechami, dodaj łososia. Całość polej masa jajeczną. Zapiekaj około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
KOLBY KUKURYDZY Z MASŁEM ZIOŁOWYM
4 kolby kukurydzy
100g miękkiego masła
do wyboru: pęczek pietruszki, koperku, kolendry, 4 ząbki czosnku, mała papryczka chili
W dużym garnku zagotuj wodę, wrzuć kolby kukurydzy (obrane z liści i „wąsów”) gotuj od 5 do 7 minut, aż ziarna kukurydzy zrobią się miękkie (do wody nie dodawaj soli, bo wtedy kukurydza stwardnieje). W mikserze wymieszaj masło z twoim ulubionym składnikiem, (możesz też je wymieszać), dodaj sól, pieprz do smaku. Gorące kolby podawaj z masłem!
KUKURYDZIANE MUFFINY
300g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200ml mleka
100g ostrego żółtego sera
50g roztopionego masła
łyżeczka tabasco
łyżeczka mielonej kolendry
50g wędzonego boczku
pęczek kolendry
Boczek pokrój w kostkę. Wrzuć go na gorąca patelnie i smaż przez chwilę. W jednej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, mieloną kolendrę, w drugiej jaja, mleko, starty ser, tabasco, boczek i kukurydzę. Wymieszaj zwartości obu misek używając miksera. Przełóż ciasto bo foremek na muffinki, posmaruj je masłem i zapiekaj około 25 minut w temperaturze 190 stopni.
PLACKI Z KUKURYDZĄ
100g mąki pszennej
50g mąki kukurydzianej
2jaja
60g tartego żółtego sera
400g kuk...
juhajuha