Pierniczki 2.doc

(23 KB) Pobierz
Pierniczki

                                                      Pierniczki

              25 dag ------------ miodu

                2 szklanki ------ mąki (niepełne)

              25 dag ------------ masy marcepanowej

              18 dag ------------ dżemu z czarnej porzeczki

               ½ kostki --------- masła lub (margaryny)

              2 ----------------- jajka

               4 czubate łyżki - cukru

              4 czubate łyżki - cukru pudru

              5 dag ------------ kandyzowanej skórki cytrynowej

           2-3 łyżki ----------- rumu

              2 czubate łyżki - przyprawy do pierników

              2 płaskie łyżki -- proszku do pieczenia

            60 dag ------------- polewy czekoladowej

      otarta skórka z ½ cytryny  kilka kropli olejku migdałowego

     

 

Miód z cukrem oraz tłuszczem rozpuścić w rondlu stale mieszając.              

Do prawie zastygniętej masy miodowej dodać drobno posiekaną kandyzowaną skórkę cytrynową, jajka, otartą skórkę z cytryny, przyprawę do pierników, zapach migdałowy i rum. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wyrobić na jednolita masę.   Rozsmarować masę na blasze o wymiarach 30x36 cm

                                     Piec 15-20 min. w temperaturze 175°

Masę marcepanową zagnieść z cukrem pudrem, rozwałkować na prostokąt 15x36 cm. Rozpuścić w rondlu dżem porzeczkowy i gotować 1-2 minuty mieszając.

Płat piernika przekroić na połowę. Posmarować jedną część lekko przestudzonym dżemem, przykryć warstwą marcepanową. posmarować resztą dżemu, przykryć drugą warstwą piernika. Zawinąć folią aluminiową i włożyć do lodówki na całą noc.

Rozpuścić polewę czekoladową, odstawić do ostygnięcia. Piernik pokroić w kostkę 3x3 cm. Ponownie podgrzać polewę, układać pierniki na widelcu i zanurzać w polewie. Układać na kuchenną kratkę, odstawić do zastygnięcia.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin