Co zakwasza a co odkwasza organizm, cz.1.pdf

(381 KB) Pobierz
Co zakwasza a co odkwasza organizm?
Lista produktów zmniejszających zakwaszenie
Marek Tronina/ Miesięcznik Bieganie
Mango (Shutterstock)
Jedną z trosk biegaczy jest zakwaszenie organizmu po szybkim, ciężkim treningu. Najlepszym
sposobem na przyspieszenie procesu usuwania kwasu mlekowego z mięśni jest lekki,
kilkunastominutowy trucht. Ale zakwaszenie organizmu może wzrosnąć albo spaść wskutek
spożycia określonych produktów. Gdybyście mieli obstawiać czy sok z cytryny jest
"zakwaszaczem" czy "odkwaszaczem" - co byście powiedzieli? Zaczynamy od produktów
alkalizujących.
Oto lista przykładowych produktów o silnych właściwościach alkalizujących:
SZPARAGI
CEBULA
PIETRUSZKA
ŚWIEŻY SZPINAK
BROKUŁY
CZOSNEK
991982192.011.png
CYTRYNA
ARBUZ
LIMONKA
GRAPEFRUIT
MANGO
PAPAJA
SOKI OWOCOWE
OLIWA Z OLIWEK
HERBATA ZIOŁOWA
SOK CYTRYNOWY
STEWIA
991982192.012.png 991982192.013.png 991982192.014.png 991982192.001.png 991982192.002.png 991982192.003.png 991982192.004.png
Słabsze, ale nadal alkalizujące właściwości mają:
KABACZEK
BURAK
SELER
SAŁATA
CUKINIA
SŁODKIE ZIEMNIAKI
DAKTYLE
FIGA
MELON
KIWI
WINOGRONA
JABŁKA
GRUSZKI
RODZYNKI
MIGDAŁY
OLEJ Z SIEMIENIA LNIANEGO
HERBATA ZIELONA
SYROP KLONOWY
991982192.005.png 991982192.006.png 991982192.007.png 991982192.008.png
 
Na podstawie artykułu dla Miesięcznika BIEGANIE ( www.bieganie.com.pl ) . Tekst opublikowany za
zgodą miesięcznika.
Przeczytaj również drugą część tego artykułu:
991982192.009.png 991982192.010.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin