Barszcz ukraiński.doc

(97 KB) Pobierz
Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

składniki

·         300 g pomidorów

·         4 składniki

·         150 g ziemniaków

·         150 g kapusty włoskiej

·         2 marchewki

·         1 pietruszka

·         150 ml kwasu buraczanego

·         80 g fasoli perłowej

·         100 ml śmietany

·         1 łyżka masła

·         1 liść laurowy

·         1 ząbek czosnku

·         cukier

·         sól, pieprz

Sposób przygotowania

1.      Namoczoną przez 8 godzin fasolę ugotować, odcedzić i odstawić. Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Pomidory ugotować w małej ilości wody i przetrzeć przez sito. Kapustę poszatkować, zalać wrzątkiem, gotować 5 minut i odcedzić.

2.      2 buraki, marchew, pietruszkę zalać 1,5 l wody i gotować 20 minut. Wywar przecedzić.

3.      Marchewkę i 2 buraki obrać, opłukać, pokroić w zapałkę, poddusić na maśle, zalać gorącym wywarem, dodać ziemniaki, kapustę, liść laurowy i sól. Gotować 20 minut.

4.      Pod koniec gotowania dodać fasolę, przetarte pomidory, czosnek roztarty z solą, cukier i kwas buraczany. Przed podaniem doprawić śmietaną.

5.      Kwas buraczany można zastąpić sokiem z cytryny. Barszcz ukraiński można również przyrządzić na wywarze z mięsa.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin