Barszcz biały.doc

(113 KB) Pobierz
Barszcz biały

Barszcz biały

składniki

·         500 ml żuru

·         50 g słoniny

·         lub wędzonego boczku

·         200 g białej kiełbasy

·         1 ząbek czosnku

·         szczypta majeranku

·         sól, pieprz

·         2 jajka ugotowane na twardo

Sposób przygotowania

1.     Słoninę lub boczek pokroić w kostkę i przesmażyć. Do żuru wlać 700 ml wody, dodać czosnek, słoninę, kiełbasę i majeranek, doprawić i gotować 15 minut.

2.     Kiełbasę wyjąć, pokroić na plastry. Jajka obrać i pokroić na pół. Rozłożyć jajka i kiełbasę na talerzach. Zalać zupą.

3.     Podawać z ugotowanymi ziemniakami okraszonymi plastrami usmażonej cebuli.

4.     Żur można ugotować na żeberkach, bulionie, wywarze z warzyw lub grzybów.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin