Grochówka.doc

(503 KB) Pobierz
Grochówka

Grochówka

składniki

·         1 ogon wieprzowy

·         20 dag żeberek wędzonych

·         30 dag grochu całego

·         15 gad boczku wędzonego

·         2 duże cebule

·         3 kawałki ulubionej kiełbasy

·         4 ząbki czosnku

·         * marchew, pietruszka, seler

·         2 listki laurowe

·         5 ziarenek ziela angielskiego

·         * majeranek

 

Sposób przygotowania

1.     Groch zamaczam dzień wcześniej (najlepiej na noc) ogon, żeberka i włoszczyznę gotuję z odrobiną tylko soli. Gdy mam już gotowy wywar dodaję odcedzony groch i gotuję do miękkości z listkiem i zielem angielskim. Międzyczasie kroję boczek, kiełbasę w kostkę, cebulę obieram i kroję w kostkę , smażę razem na małym ogniu. Gdy groch jest już miękki dodaję usmażoną cebulę z boczkiem i przyprawiam do smaku .Na koniec przeciskam przez praskę ząbki czosnku i dodaję pokrojone warzywa i majeranek. Gdy zupa jest za rzadka można zrobić małą zasmażkę .

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin