· 1 ogon wieprzowy
· 20 dag żeberek wędzonych
· 30 dag grochu całego
· 15 gad boczku wędzonego
· 2 duże cebule
· 3 kawałki ulubionej kiełbasy
· 4 ząbki czosnku
· * marchew, pietruszka, seler
· 2 listki laurowe
· 5 ziarenek ziela angielskiego
· * majeranek
1. Groch zamaczam dzień wcześniej (najlepiej na noc) ogon, żeberka i włoszczyznę gotuję z odrobiną tylko soli. Gdy mam już gotowy wywar dodaję odcedzony groch i gotuję do miękkości z listkiem i zielem angielskim. Międzyczasie kroję boczek, kiełbasę w kostkę, cebulę obieram i kroję w kostkę , smażę razem na małym ogniu. Gdy groch jest już miękki dodaję usmażoną cebulę z boczkiem i przyprawiam do smaku .Na koniec przeciskam przez praskę ząbki czosnku i dodaję pokrojone warzywa i majeranek. Gdy zupa jest za rzadka można zrobić małą zasmażkę .
Milka02