KOTLETY Z KALAFIORA.doc

(363 KB) Pobierz
KOTLETY Z KALAFIORA

KOTLETY Z KALAFIORA

Przepis pochodzi z książki "Potrawy jarskie i z ryb Siostry Leonilli "

 

Składniki:

·         1 duży kalafior (ok. 1,20 kg)

·         1 mała cebula ( ok. 6o g)

·         1 jajko

·         3 łyżki kaszy manny

·         ½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej

·         ½ łyżki posiekanej natki pietruszki

·         sól do smaku

 

dodatkowo:

·         1-2 mandarynki

·         majonez

·         bułka tarta do panierowania

·         olej do smażenia

 

Wykonanie:

Kalafior gotujemy, odciskamy wodę i sok. Ta czynność jest bardzo ważna, gdyż niedokładne odciśnięcie może spowodować rozpadanie się kotletów podczas smażenia.  Cebulkę drobno siekamy i  dodajemy wraz z pozostałymi składnikami do masy kalafiorowej. Dokładnie wyrabiamy( ja wyrabiałam dłońmi). Masa kalafiorowa powinna mieć konsystencję jak na kotlety z mięsa mielonego. Gdyby nie, to dodajemy jeszcze trochę kaszy manny. Formujemy owalne kotlety, panierujemy w bułce tartej i smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Dekorujemy plastrami mandarynki i kleksami majonezu. Podajemy z frytkami.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin