gril-przepisy.doc

(104 KB) Pobierz
Bakłażany z bazylią i mozzarellą

 

Bakłażany z bazylią i mozzarellą


 

·  2 duże bakłażany

·  20 dag mozzarelli

·  2 pomidory

·  16 dużych liści bazylii

·  2 łyżki oliwy

·  sól, czarny pieprz
   do przybrania:

·  listki bazylii

·  orzeszki piniowe
   na sos:

·  4 łyżki oliwy

·  1 łyżeczkę balsamicznego octu winnego

·  1 łyżkę soku z cytryny

·  1 łyżkę przecieru pomidorowego

    Sposób wykonania :

Bakłażany pokrój wzdłuż na jak najcieńsze plastry.
Wrzuć je do garnka z osoloną, wrzącą wodą i gotuj 2 minuty, po czym wyjmij i osusz starannie.
Gomółkę mozzarelli pokrój na 8 plasterków, podobnie pomidory.
Dwa plastry bakłażana połóż na krzyż, w środku umieść plasterek pomidora.
Posyp solą i pieprzem, przykryj liściem bazylii i kawałeczkiem mozzarelli.
Ser też posól, popieprz i przykryj ziołowym liściem.
Zawiń brzegi bakłażana w zgrabną paczuszkę, "sklej" oliwą i pozostaw na 20 minut w chłodnym miejscu.
Wymieszaj wszystkie składniki sosu.
Na rozgrzanym grillu piecz każdą z "walizek" około 5 minut z każdej strony, aż staną się złotożółte.
Oblej sosem i udekoruj listkami bazylii i orzeszkami pinii.

 

Biała kiełbasa po gospodarsku


 

·  12 pomidorów

·  5 dag owczego sera

·  kilka gałązek tymianku

·  2 łyżeczki oliwy

·  2 małe cukinie

·  4 krążki białej kiełbasy (około 20 dag każdy)

    Sposób wykonania :

Naciąć na krzyż 8 pomidorów.
Lekko je rozchylić, nafaszerować owczym serem i listkami tymianku, polać oliwą.
Cukinie umyć, pokroić na kawałki o długości około 5 cm
Każdy kawałek naciąć wzdłuż.
Warzywa zawinąć w folię, ułożyć na grilu razem z kręgami kiełbasy.
Pośrodku każdej kiełbasy umieścić jeden cały pomidor.
Warzywa grilować przez 12 minut, kiełbasę upiec na rumiano (po 5 minut z każdej strony).

 

Faszerowana papryka


 

·  8 strąków papryki

·  15 dag ryżu

·  20 dag mięsa

·  51 dag pieczarek

·  2 cebule

·  olej

·  sól, pieprz

    Sposób wykonania :

Paprykę umyć, odciąć piętki, oczyścić z gniazd nasiennych nie uszkadzając strąków.
Ugotować ryż na sypko, mięso zemleć, pieczarki i cebulę umyć, pokroić w grubą kostkę, przesmażyć na rozgrzanym oleju.
Następnie dodać mięso, ryż, doprawić solą i pieprzem i dusić około pół godziny.
Ciepłym farszem nadziać strąki papryki, posmarować z zewnątrz olejem, owinąć dokładnie folią aluminiową i piec na ruszcie około 30 minut.

 

Karp z rusztu z cebulą


 

·  60 dag oczyszczonego karpia

·  1 cebula

·  1 łyżka posiekanej natki pietruszki

·  olej

·  zielona papryka

·  pomidor

·  cytryna

·  sól, pieprz

    Sposób wykonania :

Oczyszczonego karpia wypatroszyć, umyć, osuszyć ściereczką, usunąć kręgosłup, pokroić na porcje i każdy kawałek głęboko naciąć.
Porcje posolić i popieprzyć.
Pokroić cebulę i zmieszać z posiekaną natką pietruszki i odrobiną oleju.
Posmarować tą mieszaniną porcje karpia, wypełnić nią także nacięcia.
Ułożyć na grilu przygotowane porcje, skropić je olejem i opiekać z każdej strony po około 4 minuty.
Gotowe wyłożyć na półmisek, ozdobić zieloną papryką, pomidorami i ćwiartkami cytryny.
Można podawać z chlebem.

 

Koszyczki z kiełbasy z jajecznicą


 

· 4 plastry grubej kiełbasy

·  40 g smalcu

·  2 małe cebule

·  4 jajka

·  40 g tartego żółtego sera

·  mielona czerwona papryka

·  sól, pieprz

    Sposób wykonania :

Nie obraną ze skórki kiełbasę pokroić na grube plastry.
Ułożyć plastry kiełbasy na grilu i opiekać z jednej strony około 4 minuty, aż utworzą się koszyczki.
Na stopionym smalcu podsmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać jajka, posolić i mieszać aż zgęstnieją.
Przygotowane koszyczki napełnić jajecznicą, popieprzyć, posypać tartym serem, papryką i opiekać jeszcze minutę.
Można podawać z chlebem i ogórkiem kiszonym lub z ziemniakami.

 

Koszyczki z kiełbasy z serem


 

·  4 plastry grubej kiełbasy

·  2 jajka

·  20 dag edamskiego sera

·  ogórek kiszony

·  mielona czerwona papryka

·  sól

    Sposób wykonania :

Kiełbasę nie obierając ze skórki pokroić na plastry.
Jajka roztrzepać widelcem dodać tarty ser, sól i wymieszać.
Plastry kiełbasy ułożyć na grilu, na środek plastra położyć łyżkę jajka z serem i opiekać z jednej strony około 4 minuty.
W czasie opiekania kiełbasy utworzą się koszyczki.
Gotowe posypać papryką i ozdobić ogórkiem kiszonym.

 

Kotlety baranie z czosnkiem


 

·  60 dag baraniny z udźca

·  4 ząbki czosnku

·  olej

·  sól, pieprz

    Sposób wykonania :

Mięso umyć, osuszyć ściereczką, oczyścić z powięzi i łoju, pokroić na plastry, lekko pobić tłuczkiem; posolić, popieprzyć, obficie natrzeć roztartym czosnkiem, polać olejem i zostawić w chłodnym miejscu aby skruszało.
Następnie ułożyć na grilu i opiekać z każdej strony po około 7 minut.
Gotowe kotlety wyłożyć na półmisek.
Można podawać z gotowaną fasolką szparagową i pieczonymi ziemniakami lub z duszoną fasolką szparagową i ziemniakami.

 

Kotlety cielęce garnirowane jarzynami


 

·  50 dag cielęciny z udźca

·  olej

·  sok z cytryny

·  40 g masła

·  różne jarzyny surowe lub gotowane

·  sól, pieprz

    Sposób wykonania :

Skruszałe mięso umyć w całości, osuszyć ściereczką, pokroić na grube plastry i lekko pobić tłuczkiem.
Następnie posolić, popieprzyć, skropić olejem i zostawić w chłodnym miejscu.
Tak przygotowane kotlety ułożyć na grilu i piec z każdej strony po około 5 minut.
Gotowe przełożyć na półmisek, skropić sokiem z cytryny, na każdym położyć kawałek masła i obłożyć jarzynami.
Można podawać z ryżem.

 

Kotlety cielęce z winem


 

·  60 dag cielęciny z udźca

·  białe wino

·  mielone ziele angielskie

·  60 g masła

·  cytryna

·  sól, pieprz

    Sposób wykonania :

Skruszałe mięso umyć w całości, osuszyć ściereczką i obrać z powięzi.
Pokroić na grube plastry, lekko pobić tłuczkiem, posolić, polać winem, popieprzyć i posypać zielem angielskim, zostawić w chłodnym miejscu.
Następnie ułożyć na grilu, na każdym kotlecie położyć kawałek masła i opiekać z jednej strony około 5 minut; potem je odwrócić, posmarować masłem i znowu opiekać około 5 minut.
Gotowe przełożyć na półmisek, polać sosem pieczeniowym i obłożyć plasterkami cytryny.
Można podawać z ryżem.

 

Kotlety z sarniny w sosie czosnkowym


 

·  60 dag młodej sarniny

·  2 ząbki czosnku

·  olej

·  sól, pieprz

    Sposób wykonania :

Skruszałą sarninę umyć, osuszyć ściereczką, pokroić na grube plastry, pobić tłuczkiem; posolić, popieprzyć natrzeć czosnkiem, skropić olejem i zostawić w chłodnym miejscu.
Ułożyć na grilu skruszałe kotlety i opiekać z każdej strony po około 7 minut.
Gotowe kotlety przełożyć na półmisek i polać sosem czosnkowym.
Kotlety można podawać z pieczonymi ziemniakami.

 

Kotlety wieprzowe panierowane


 

·  60 dag wieprzowiny z udźca

·  drobna tarta bułka

·  40 g smalcu

·  dwie średnie cebule

·  8 zielonych papryk

·  6 dojrzałych pomidorów

·  sól, pieprz

    Sposób wykonania :

Mięso umyć w całości, oczyścić z powięzi, pokroić na plastry, pobić tłuczkiem, posolić popieprzyć i zostawić na chwilę w chłodnym miejscu aby skruszało. Zeszklić na smalcu drobno posiekaną cebulę, dodać oczyszczoną paprykę pokrojoną w krążki, pomidory obrane ze skórki i oczyszczone z pestek, posolić popieprzyć i dusić do miękkości.
Plastry mięsa obtaczać w bułce i ułożyć na grilu, położyć na nich trochę masła i opiekać z każdej strony po około 7 - 8 minut.
Gotowe kotlety ułożyć na półmisku i udekorować duszonymi jarzynami.
Można podawać z ziemniakami.

 

Kotlety z zająca z jałowcem


 

·  Comber i uda młodego zająca

·  10 dag wędzonej słoniny

·  ziarenka jałowca

·  0,1 l czerwonego wina

·  olej

·  sól, pieprz

    Sposób wykonania :

Zająca umyć, oczyścić z powięzi, osuszyć ściereczką, pokroić na plastry, lekko pobić tłuczkiem, posolić, naszpikować pokrojoną wędzoną słoniną, popieprzyć, posypać potłuczonym jałowcem, skropić winem i olejem.
Zostawić w chłodnym miejscu aby skruszał.
Ułożyć plastry mięsa na grilu i opiekać z każdej strony po około 7 minut.
Gotowe kotlety wyłożyć na półmisek, polać sosem pieczeniowym i ozdobić brusznicami.
Można podawać z knedlami.

 

Krewetki z bazylią i prosciutto


 

·  20 dużych krewetek

·  1/2 kubka białego wina

·  1/4 kubka balsamicznego octu

·...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin