Ciastka Różyczki.doc

(1036 KB) Pobierz
Ciastka Różyczki

Ciastka Różyczki

 

Ciasto kruche:
 

40 dkg mąki tortowej
30 dkg masła
5 żółtek
10 dkg puder
1 cukier waniliowy
szczypta soli

Dodatkowo:
marmolada
białko do smarowania


Wszystkie składniki ciasta kruchego zagniatamy i wkładamy na godzinę do lodówki.
Po wyjęciu ciasto wałkujemy na grubość 3-4mm (nie może być za cienkie) i kieliszkiem do wódki wykrajamy kółka. Na wykonanie dwóch różyczek potrzeba 5 kółek. Kółka układamy tak aby jedno zachodziło brzegiem na drugie - łączenia smarujemy białkiem.

Jeżeli różyczki mają być z marmoladą to również kładziemy na środek paseczek marmolady.

Zwijamy w rulonik... 

...i przekrajamy po środku ...tak powstają dwie różyczki :)
Wszystkie kwiatki układamy na blaszce i pieczemy w (koniecznie)nagrzanym do 180 st piekarniku przez około 20 min.

                      

         Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem :)
Smacznego!

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin