Składniki na około 20 sztuk:
· pół szklanki zmielonych (na pył) orzechów włoskich lub laskowych (około 60 g)
· 5 czubatych łyżek masła + 1 łyżeczka dodatkowo
· pół szklanki śniadaniowych płatków kukurydzianych
· 1 szklanka pełnego mleka w proszku
· 1/3 szklanki cukru pudru
Orzechy zmielić lub kupić już zmielone. Na patelni rozgrzać 1 łyżeczkę masła, wsypać zmielone orzechy i smażyć, cały czas mieszając, około 3 minut, do przyrumienienia (uwaga: szybko się przypalają!). Odstawić do ostygnięcia.
Płatki kukurydziane zmielić lub pokruszyć na proszek.
Zmiksować masło, ostudzone orzechy i cukier puder. Dodać płatki śniadaniowe i mleko w proszku, zagnieść. Otrzymana masa powinna być zwarta. Ulepić kuleczki, schłodzić.
Przed podaniem można otoczyć je w cukrze pudrze, w kakao, ja otoczyłam w zmielonych orzechach. Do kuleczek można również włożyć po orzeszku ... Przechowywać w lodówce
.
Smacznego :)
barbarauczciwek