Ciasto marchewkowe z kremowym twarożkiem.doc

(85 KB) Pobierz
Ciasto marchewkowe z kremowym twarożkiem

Ciasto marchewkowe z kremowym twarożkiem

Składniki:

·         1 szklanka (250 ml) oleju

·         160 g jasnego brązowego cukru

·         3 jajka (białka i żółtka oddzielnie)

·         3 szklanki ubitej startej marchwi (720 g)

·         1 szklanka (120 g) posiekanych orzechów włoskich

·         2,5 szklanki mąki

·         1 i ¼ łyżeczki proszku do pieczenia

·         1 i ¾ łyżeczki sody oczyszczonej

·         2 łyżeczki przyprawy do piernika 

Składniki na polewę:

·         30 g masła

·         80 g kremowego twarożku (np. Philadelphia)

·         1 łyżeczka otartej skórki z cytryny

·         1 szklanka cukru pudru

Białka ubić na sztywno z cukrem, pod koniec ubijania dodać żółtka i stopniowo olej, ubijać. Całość przelać do większej miski, dodać marchew, orzechy, na końcu wsypać suche składniki. Wymieszać dokładnie.

Całość wyłożyć do formy kwadratowej o boku 23 cm, piec od 60 - 75 minut (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 180ºC. Wystudzić.

Wszystkie składniki na polewę zmiksować. Równo rozprowadzić po wystudzonym cieście. Ciasto pokroić na kwadraty.

Smacznego :)

Ciasto marchewkowe

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin