Ciasto migdałowe z kandyzowanymi wiśniami i kruszonką.doc

(108 KB) Pobierz
Ciasto migdałowe z kandyzowanymi wiśniami i kruszonką

Ciasto migdałowe z kandyzowanymi wiśniami i kruszonką

Składniki:

·         250 g masła

·         4 jajka

·         150 g drobnego cukru

·         200 g mąki

·         200 g zmielonych migdałów

·         3 łyżeczki proszku do pieczenia

·         80 ml maślanki

·         250 g kandyzowanych wiśni, pokrojonych na połowę 

Kruszonka:

·         70 g masła

·         pół szklanki zmielonych migdałów

·         pół szklanki mąki

·         1 łyżeczka cynamonu

·         5 łyżek cukru demerara

Wszystkie składniki powinny być temperatury pokojowej. Mąkę przesiać.

Wszystkie składniki na ciasto, oprócz wiśni, zmiksować (nie ma znaczenia kolejność, białek nie oddzielać od żółtek). Miksować bardzo długo, aż masa zmieni kolor na jaśniejszy. Na koniec wmieszać wiśnie.

Formę okrągłą o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do niej wyłożyć ciasto - będzie gęste, wyrównać. Posypać kruszonką.

Kruszonka: wszystkie składniki umieścić w naczyniu i wyrobić palcami na kruszonkę.

Piec około 1 - 1,5 godziny (w zależności od piekarnika, ciasto pieczemy do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 180ºC. Po upieczeniu przestudzić w formie.

Smacznego :)

Ciasto migdałowe z kandyzowanymi wiśniami i kruszonką

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin