Zebra.doc

(98 KB) Pobierz
Zebra

Zebra

Składniki:

·         5 jajek

·         1,5 szklanki cukru

·         1 szklanka wody

·         1 szklanka oleju

·         3 szklanki mąki

·         2 łyżki kakao

·         2 łyżeczki proszku do pieczenia

·         aromat do ciast (np. pomarańczowy, rumowy)

Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka oraz pozostałe składniki, wymieszać. Ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać 2 łyżki kakao, a do drugiej dodatkowo 2 łyżki mąki. Tortownicę o średnicy 24-26 cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Na środek formy nakładać na przemian po 2 łyżki ciemnego i jasnego ciasta (ma sie stopniowo rozlewać). Piec około godziny (sprawdzić patyczkiem) w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu pokryć polewą czekoladową jasną lub ciemną, wg uznania.

Smacznego :)

Oto "zebra" przed włożeniem do piekarnika:

zebra

zebra

zebra

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin