Piernik z powidłami.doc

(220 KB) Pobierz
Piernik z powidłami

Piernik z powidłami

składniki

·         4 szklanki maki pszennej

·         2 szklanki cukru

·         250 g. margaryny

·         3 jajka

·         słoik powideł lub dżemu

·         4 łyzeczki naturalnego kakao

·         2 opakowania przyprawy do piernika

·         2 szklanki mleka

·         2 łyżeczki sody

·         tłyszcz i bułka tarta do formy

Sposób przygotowania

  1. 1. Margarynę rozpuścić i ostudzić.
  2. 2. Jajka uić z cukrem i przyprawa do piernika.
  3. 3. Dodawać stopniowo wszystkie składniki ucierając dokładnie.
  4. 4. Na koniec dodać powidła (najlepiej śliwkowe) lub dżem.
  5. 5. Przygotować formę i przełożyć ciasto.
  6. 6. Piec 60 minut w 180"C
  7. Z podanych ilości wychodzi duża blacha ciasta. Zawsze robię więcej, gdyż piernik długo jest świeży.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin