Korzenna pieczona szynka
(fot. A. Rogalski)
Przygotowanie:Przygotować marynatę. Obrać cebulę i pokroić w talarki. Wymieszać z sokiem z cytryny. Szynkę umyć, dokładnie osuszyć (ściereczką lub bibułą kuchenną), natrzeć solą. Włożyć do kamionkowego naczynia. Polać przygotowaną marynatą. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 12 godzin. Wyjąć szynkę z marynaty, osączyć. Skórkę ponacinać w ukośną kratkę. W równych odstępach naszpikować goździkami oraz kawałkami cynamonu. Piec przez 2,5 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, często polewając najpierw marynatą, a potem wytworzonym w czasie pieczenia sosem. Cytryny dokładnie umyć gorącą wodą i zetrzeć skórkę. Miąższ cytryn pokroić w plasterki. W połowie pieczenia szynkę posypać skórką otartą z cytryn i obłożyć plasterkami cytryny. Upieczoną szynkę wyjąć, przełożyć na półmisek. Gdy ostygnie, pokroić w plastry grubości 2 cm. Do szynki podaj sos z pieczenia (możesz go zagęścić zasmażką), upieczone w folii ziemniaki oraz surówkę warzywną. Składniki:surowa szynka bez kości (około 2.5 kg),2 cebule,20 goździków,kawałek kory cynamonu,2 cytryny,sok z 2 cytryn, sól. Nasze rady:Przed pokrojeniem szynki, wyjmij kawałki kory cynamonu oraz goździki. Potrawa świetnie smakuje także na zimno. W takiej samej zalewie możesz zamarynować pokrojoną w plastry szynkę lub schab i upiec na grillu.Jedna porcja zawiera: 460 kcal. Czas przygotowania: 3 godz.
glajszmit