Kapsaicyna papryki trucizna.pdf

(177 KB) Pobierz
385910761 UNPDF
Tom 59 2010
Numer 1–2 (286–287)
Strony
133–139
J ustyna O lszewska
Zakład Toksykologii Zwierząt
Instytut Biologii Ogólnej i Molekularnej
Uniwersytet Mikołaja Kopernika
Gagarina 9, 87-100 Toruń
e-mail: ojustyna@doktorant.umk.pl
KAPSAICYNA — LEK CZY TRUCIZNA?
WPROWADZENIE
Kapsaicyna jest organicznym związkiem
chemicznym z grupy alkaloidów, wytwarza-
nym przez rośliny z rodziny Capsicum, ma-
jącym szerokie zastosowanie między inny-
mi w medycynie i przemyśle spożywczym.
Związek ten odpowiada za ostry, piekący
smak papryk (H ayman i k am 2008). Ponie-
waż różne odmiany papryk wykazują różny
stopień ostrości, dla porównania tego para-
metru utworzono tak zwaną skalę Scoville’a
(ang. Scoville Heat Units, SHU), przykładowo
jedna z najostrzejszych odmian papryk, ha-
banero, posiada 100 000 SHU, podczas gdy
czysta kapsaicyna oceniana jest na około 10
milionów SHU (C lapHam 1997). Substancja
ta jest znana i wykorzystywana od wieków.
Rdzenni Amerykanie stosowali suszone pa-
pryki chili do krótkotrwałego oślepiania wro-
gów oraz żuli je, aby uśmierzyć bóle zębów.
Czysta kapsaicyna została wyizolowana przez
Tresha w 1846 r., ale dopiero 73 lata później
poznano strukturę chemiczną tego związku
(Ryc. 1) (s zallasi i B lumBerg 1999). Stosun-
Ryc. 1. Wzór strukturalny kapsaicyny.
kowo niedawno odkryto receptor, na który
działa kapsaicyna. Przyspieszyło to badania
nad mechanizmami jej bardzo różnorodnego
działania i umożliwiło wykorzystanie jej wła-
ściwości w badaniach i w lecznictwie.
MECHANIZM DZIAŁANIA
Kapsaicyna wiąże się z receptorem wa-
niloidowym TRPV1 (ang. transient recep-
tor potential vanilloid subtype 1) (C rOmer
i m C i ntyre 2008). Receptor ten wiąże się
nie tylko z kapsaicyną, ale jest wrażliwy na
bardzo szeroki zakres bodźców. Jest on ak-
tywowany przez inne substancje chemiczne,
takie jak allicyna z czosnku (m aCpHersOn i
współaut. 2005), piperyna występująca w
pieprzu czarnym (m C n amara i współaut.
2005), resiniferatoksyna (s zallasi i B lumBerg
1999), etanol (t revisani i współaut. 2002)
czy kamfora (X u i współaut. 2005). TRPV1
otwiera się także po przyłączeniu protonów
(w niskim pH) oraz pod wpływem tempera-
tury powyżej 42 °C (Ryc. 2.) (O’n eil i B rOwn
2003).
Receptor waniloidowy podtyp 1 jest kana-
łem kationowym, lepiej przepuszczalnym dla
kationów dwuwartościowych niż jednowar-
tościowych (Ca 2+ > Mg 2+ > Na + K + Cs + ),
wykazuje więc relatywnie wysoki stosunek
przepuszczalności jonów wapnia w stosunku
do jonów sodu (P Ca /P Na =9,60; a P Mg /P Na =4.99)
385910761.002.png 385910761.003.png
134
J ustyna O lszewska
Ryc. 2. Czynniki aktywujące receptor wanilo-
idowy podtyp 1 (TRPV1) prowadzą do otwar-
cia nieselektywnego kanału kationowego, na-
pływu kationów do wnętrza komórki i jej de-
polaryzacji.
trójdzielnego, znajduje się również w mózgu
(podwzgórzu), a także w wątrobie, pęcherzu
moczowym, nerkach czy trzustce (O’n eil i
B rOwn 2003).
Kapsaicyna, po związaniu się z receptora-
mi zlokalizowanymi na zakończeniach neu-
ronów, powoduje otwarcie kanału i napływ
jonów do wnętrza komórki, co prowadzi
do depolaryzacji błony komórkowej (s zalla -
si i B lumBerg 1999). Wygenerowany w ten
sposób potencjał czynnościowy jest przeka-
zywany do rdzenia kręgowego i powoduje
między innymi odczuwanie bólu oraz ciepła.
Aktywacja zakończeń nerwowych objawia
się również uwolnieniem prozapalnych neu-
ropeptydów, takich jak substancja P (ważna
w procesach transdukcji bólu) czy peptydu
związanego z genem kalcytoniny (CGRP).
Peptyd ten odgrywa między innymi rolę w
utrzymaniu spójności śluzówki przewodu
pokarmowego. W badaniach przeprowadzo-
nych na zwierzętach wykazano, że kapsaicy-
na zmniejszała uszkodzenie tkanek podczas
zapalenia okrężnicy oraz chroniła przed po-
wstawaniem wrzodów (s zallasi 2002).
(C aterina i współaut. 1997). Receptor ten
występuje w dużych ilościach na zakończe-
niach neuronów czuciowych, w zwojach ner-
wowych korzenia grzbietowego, oraz nerwu
WPŁYW NA TERMOREGULACJĘ
Ponieważ receptor dla kapsaicyny jest
również aktywowany przez wysokie tempe-
ratury (>42 °C), zadziałanie tą substancją jest
odczuwane przez organizm nie tylko jako
ból, ale również jako ciepło. W związku z
tym kapsaicyna ma wpływ na procesy termo-
regulacyjne. J anCsó -g áBOr i współaut. (1970)
zaobserwowali, że po jednokrotnym podaniu
małej dawki kapsaicyny u szczurów nastę-
puje hipotermia, połączona z rozszerzeniem
skórnych naczyń krwionośnych. k OBayasHi i
współaut. (1998) wykazali, że kapsaicyna ma
istotny wpływ na termoregulację. Podskór-
ne podanie kapsaicyny u szczurów w dawce
5 mg/kg początkowo spowodowało urucho-
mienie procesów umożliwiających utratę cie-
pła. Następowało rozszerzenie naczyń skór-
nych, zwiększone oddawanie ciepła i w kon-
sekwencji spadek temperatury wnętrza ciała.
Spadek ten utrzymywał się przez około dwie
godziny od podania substancji. Z drugiej jed-
nak strony, kapsaicyna spowodowała wzrost
tempa metabolizmu badanych zwierząt, co
w konsekwencji skutkowało wzrostem tem-
peratury ciała, utrzymującym się przez około
10 godzin. Początkowo więc przeważały pro-
cesy rozpraszania ciepła ze względu na akty-
wację receptora waniloidowego, później na-
tomiast procesy produkcji ciepła. Warto pod-
kreślić, że wzrost temperatury ciała związany
jest z uwolnieniem katecholamin (adrenali-
ny i noradrenaliny) z rdzenia nadnerczy, co
powoduje wzrost tempa metabolizmu. Pod-
wyższenie temperatury ciała jest więc pro-
cesem niezależnym, nie wynikającym z tego,
że wcześniej temperatura ciała spadła, tylko
z działania adrenaliny. Mechanizm działania
kapsaicyny na procesy termoregulacyjne jest
prawdopodobnie związany z jej działaniem
na receptory TRPV1 zlokalizowane na zakoń-
czeniach nerwowych, z których informacja
przekazywana jest rdzeniem kręgowym do
ośrodków termoregulacyjnych podwzgórza
(C aterina 2007).
Wielokrotne podawanie kapsaicyny ma
już inne działanie na termoregulację. Zaob-
serwowano mianowicie, że częsta aplikacja
kapsaicyny powoduje utratę zdolności od-
czuwania wysokich temperatur otoczenia.
Zjawisko takie udokumentowano u szczu-
rów i świnek morskich, które po dużych
dawkach kapsaicyny przestawały odczuwać
wysokie temperatury otoczenia i nie chro-
niły się przed przegrzaniem (J anCsó -g áBOr i
współaut. 1970). Proces ten związany jest z
odwrażliweniem receptora waniloidowego,
385910761.004.png
Kapsaicyna — lek czy trucizna?
135
które w konsekwencji pozbawia wrażliwości
na ciepło. Odwrażliwienie TRPV1 jest przy-
najmniej w części procesem zależnym od
wapnia i jest związane z defosforylacją kana-
łu przez kalcyneurynę (n umazaki i współaut.
2003, m OHapatra i n au 2003). Kalcyneury-
na, to białko enzymatyczne o aktywności fos-
fatazy, które tworzy w komórkach kompleks
z wapniem i kalmoduliną. Utworzenie tego
kompleksu prowadzi do uaktywnienia kalcy-
neuryny, która powoduje defosforylację ka-
nału (H Ogan i l i 2005).
KAPSAICYNA A BÓL
Pobudzenie receptorów na zakończe-
niach nerwowych przez kapsaicynę powo-
duje uwalnianie różnych neuropeptydów,
między innymi substancji P. Jej uwalnianie
powoduje w konsekwencji odczuwanie bólu
(t Ominaga i J ulius 2000). Większe znaczenie
praktyczne w przypadku kapsaicyny ma jed-
nak jej działanie analgetyczne, czyli mające
na celu zniesienie czucia bólu. Związane jest
ono z odwrażliwieniem receptora waniloido-
wego. Po kilkukrotnym zadziałaniu kapsaicy-
ny na receptor następuje jego odwrażliwie-
nie, w związku z czym inne bodźce (w tym
bólowe) nie mogą już spowodować wydzie-
lania neuropeptydów, co w konsekwencji
powoduje blokadę przewodzenia bodźców
bólowych do rdzenia kręgowego i zreduko-
wanie odczuwania bólu (w inter i współaut.
1995). Kapsaicyna znalazła szerokie zasto-
sowanie w tym zakresie. Maści o działaniu
miejscowym stosuje się na nerwobóle i neu-
ropatię cukrzycową, chorobę zwyrodnienio-
wą stawów czy reumatoidalne zapalenie sta-
wów. Substancja ta stosowana jest również u
chorych na łuszczycę i w zaburzeniach pra-
cy pęcherza moczowego w celu zmniejsze-
nia bólu związanego z tymi dolegliwościami
(m asOn i współaut. 2004). Właściwości anal-
getyczne kapsaicyny zostały wykorzystane
w nowym leku Adlea (ALRGX-4975), który
jest na etapie badań. W II fazie badań kli-
nicznych wykazano, że pojedyncza iniekcja
tego leku zmniejsza w istotny sposób ból u
pacjentów z artretyzmem oraz pacjentów po
operacji stawu kolanowego. Mechanizm dzia-
łania oparty jest właśnie na procesie odwraż-
liwienia receptorów (r emadevi i s zallasi
2008). Ze względu na to samo zjawisko, kap-
saicyna została zakwalifikowana jako doping
w jeździectwie i zakazana. Na Olimpiadzie
w Pekinie w 2008 r. czterech jeźdźców zo-
stało zdyskwalifikowanych po tym, jak w mo-
czu ich koni wykryto kapsaicynę, stosowaną
w celu zwiększenia wydajności organizmu
tych zwierząt (artykuł na stronie BBC Olym-
pic horses fail drugs tests , 21 sierpnia 2008).
Warto jednak zwrócić uwagę, że wpływ kap-
saicyny na zmniejszenie czucia bólu i utratę
zdolności odczuwania wysokich temperatur
otoczenia oparte są na tym samym mechani-
zmie odwrażliwienia receptora waniloidowe-
go. Dlatego też podawanie tego alkaloidu (w
dawkach prowadzących do odwrażliwienia
receptora TRPV1) lub antagonistów tego re-
ceptora jako środka przeciwbólowego daje u
pacjentów efekt uboczny — przemijające pod-
wyższenie temperatury ciała. Znaczenie kli-
niczne tego zjawiska nie jest do końca jasne,
w związku z czym kapsaicyna prawdopodob-
nie nie powinna być podawana pacjentom z
gorączką (s zallasi i współaut. 2006).
KAPSAICYNA JAKO ZWIĄZEK PRZECIWNOWOTWOROWY
Duże zainteresowanie i duże nadzieje ba-
daczy wiążą się z działaniem chemoprewen-
cyjnym oraz antynowotworowym kapsaicyny.
Poprzez chemoprewencję rozumiemy sto-
sowanie nietoksycznych dawek leków bądź
środków obecnych w pożywieniu, które
mogą zapobiegać powstawaniu nowotworów
poprzez spowolnienie procesu karcynogene-
zy (s zumiłO 2009).
Udowodniono, że ten alkaloid pikantno-
ści wykazuje działanie chemoprewencyjne
poprzez modulowanie metabolizmu związ-
ków rakotwórczych i mutagenów oraz ich
oddziaływań na DNA. Kapsaicyna chroni
przed metabolizowaniem, wiązaniem z DNA
oraz działaniem mutagennym takich związ-
ków rakotwórczych, jak: nitrozoamina czy
aflatoksyna B 1 (s urH i l ee 1996). Nitrozo-
amina jest zawartym w tytoniu związkiem
rakotwórczym, który aktywowany jest przez
enzymy mikrosomalne wątroby. Wykazano,
że kapsaicyna poprzez hamowanie działania
tych enzymów chroniła przed tworzeniem
mutagennych metabolitów nitrozoaminy
(m iller i współaut. 1993). Aflatoksyna, my-
kotoksyna wytwarzana przez grzyby z rodza-
136
J ustyna O lszewska
ju Aspergillus (kropidlak), jest mutagenem i
karcynogenem. Substancja ta podczas meta-
bolizowania przez wątrobę ulega aktywacji,
po czym wiąże się z komórkowym DNA i po-
woduje jego uszkodzenia (d’a ndrea i H asel -
tine 1978). Kapsaicyna zmniejszała wiązanie
aflatoksyny B 1 do DNA poprzez modyfikowa-
nie aktywności enzymów wątroby u szczu-
rów (t eel 1991). Miejscowe podawanie kap-
saicyny u myszy zapobiega również karcyno-
genezie zachodzącej w komórkach skóry, wy-
wołanej karbaminianem winylu. Rakotwórczy
metabolit tej substancji powstaje podczas
jej metabolizmu z udziałem cytochromu
P4502E1, którego aktywność hamowana jest
przez kapsaicynę (s urH i l ee 1996). Chemo-
prewencyjne działanie kapsaicyny związane
jest więc przede wszystkim z wpływem na
funkcjonowanie enzymów wątroby, które
odgrywają kluczową rolę w aktywacji lub de-
toksykacji różnych mutagenów i związków
rakotwórczych (s urH i l ee 1995). Wykazano
także, że kapsaicyna hamuje wzrost komórek
nowotworu prostaty u myszy (m Ori i współ-
aut. 2006).
Zdolność kapsaicyny do hamowania
wzrostu komórek nowotworowych wiąże się
z indukowaniem przez tę substancję apopto-
zy, czyli zaprogramowanej śmierci komórki.
Zachodzi ona w wyniku hamowania ostatnie-
go etapu procesu oddychania komórkowe-
go zachodzącego w mitochondriach. Wpływ
kapsaicyny na oddychanie może być dwojaki.
Z jednej strony substancja ta może być inhi-
bitorem enzymu transportującego elektrony
z oksydoreduktazy dinukleotydu nikotyno-
adeninowego (NADH) do ubichinonu (kom-
pleks I łańcucha oddechowego). Poza tym,
kapsaicyna prawdopodobnie może także
wiązać się bezpośrednio z koenzymem Q, co
spowoduje zmianę kierunku przepływu elek-
tronów i powstawanie reaktywnych form
tlenu w nadmiarze, a w konsekwencji do
rozproszenia transbłonowego potencjału w
mitochondriach (s urH 2002). Potencjał trans-
błonowy jest częścią składową gradientu pro-
tonowego powstającego podczas przepływu
elektronów przez łańcuch oddechowy i ma
podstawowe znaczenie dla funkcjonowania
mitochondriów. Pierwszym sygnałem dla ko-
mórki do rozpoczęcia apoptozy jest właśnie
załamanie potencjału transbłonowego (p O -
targOwiCz i współaut. 2005). Powstanie re-
aktywnych form tlenu połączone z inhibicją
enzymów może prowadzić w rezultacie do
stresu oksydacyjnego i uszkodzenia struktu-
ry oraz funkcjonowania mitochondriów, i
w konsekwencji do śmierci komórki (s urH
2002).
TOKSYCZNOŚĆ KAPSAICYNY
Kapsaicyna wykazuje właściwości leczni-
cze tylko w małych dawkach. W wysokich
dawkach jest substancją wysoce toksyczną.
Zjawisko, w którym substancja w małych
dawkach działa korzystnie, a w dużych szko-
dliwie na organizm, nazywa się hormezą.
Dawka LD 50 (droga dootrzewnowa) jest róż-
na dla różnych gatunków, przykładowo dla
świnki morskiej jest to 1,1 mg/kg masy cia-
ła, szczura — 9,5 mg/kg, królika >50 mg/kg, a
dla chomika aż powyżej 120 mg/kg (C Handa
i współaut. 2005). Przyczyny dlaczego duże
dawki kapsaicyny są śmiertelne, nie zostały
całkowicie poznane, prawdopodobnie wią-
że się to jednak z paraliżem oddechowym.
Natomiast kapsaicyna podawana doustnie
odznacza się bardzo małą toksycznością, co
związane jest aktywnością enzymów przewo-
du pokarmowego, które ją hydrolizują (s urH
i l ee 1995).
Kapsaicyna jest substancją neurotoksycz-
ną. Wykazano, że jej systematyczne podawa-
nie nowo narodzonym szczurom powoduje
trwały ubytek niemielinowanych aksonów
obwodowych neuronów czuciowych ko-
rzenia grzbietowego oraz ciał neuronów w
zwojach czuciowych (s ugimOtO i współaut.
1998). Przyczyną tego zjawiska jest pozba-
wienie neuronów czynnika wzrostu nerwów
(ang. nerve growth factor, NGF). Kapsaicyna
zaburza transport tego czynnika do ciał ko-
mórek nerwowych, w związku z czym pro-
wadzi do degeneracji neuronów. Tą hipo-
tezę potwierdza fakt, iż zastosowanie NGF
zaraz po wstrzyknięciu kapsaicyny zapobiega
śmierci komórek (s zöke i współaut. 2002).
U ludzi, śródskórne podanie kapsaicyny po-
woduje szybki zanik włókien nerwowych w
naskórku, ale tylko tych, które miały bezpo-
średni kontakt z tym alkaloidem (s imOne i
współaut. 1998). Neurotoksyczne działanie
kapsaicyny u dorosłych osobników może
wiązać się z dużym wzrostem stężenia wap-
nia wewnątrz komórki (który napływa po-
przez otwarty kanał TRPV1). Nadmiar wap-
nia uaktywniałby wtedy zależne od niego
Kapsaicyna — lek czy trucizna?
137
proteazy, takie jak kalpaina, która może brać
udział w degradacji niektórych kanałów jo-
nowych, enzymów czy białek cytoszkieletu.
Zablokowanie napływu wapnia do wnętrza
komórki przez czerwień rutenową zapobiega
śmierci komórek (C Hard i współaut. 1995).
KAPSAICYNA JAKO REPELENT
Kapsaicyna znalazła szerokie zastosowa-
nie jako środek odstraszający ssaki. Stosuje
się ją przeciwko ssakom leśnym, które mogą
wyrządzać szkody w szkółkach leśnych. Jej
skuteczne działanie udowodniono dla wie-
lu gatunków ssaków, między innymi niedź-
wiedzi, jeleni wirgińskich, kotów, psów czy
wiewiórki szarej (r Ogers 1984). Kapsaicyna
poprzez działanie na receptory nocyceptyw-
ne na zakończeniach nerwu trójdzielnego w
błonach oczu, nosa, ust i przewodu pokarmo-
wego wywołuje uczucie pieczenia i bólu, co
jest odstraszające dla ssaków (w agner i n Ol -
te 2000). Co ciekawe, kapsaicyna nie działa
odstraszająco w stosunku do ptaków. Zakła-
da się, że ptaki nie posiadają specyficznych
receptorów, z którymi mogłaby związać się
kapsaicyna, bądź też są wyposażone w recep-
tory waniloidowe, ale niewrażliwe na kapsa-
icynę. Warto zwrócić uwagę, że u ssaków tyl-
ko jeden receptor (TRPV1) jest wrażliwy na
kapsaicynę, natomiast pozostałe pięć obecnie
znanych (TRPV2-TRPV6) nie reaguje na tę
substancję w ogóle. Podskórne podanie kap-
saicyny u epoletnika krasnoskrzydłego ( Age-
laius phoeniceus ) wywołało jednak reakcję
— zaburzenie procesów termoregulacyjnych
i pracy serca, nie spowodowało natomiast
miejscowych zmian wrażliwości na ten al-
kaloid. Dawki dla gołębi, które powodowały
ból, okazały się być 3–4 rzędy wielkości wyż-
sze niż te dla świnek morskich (F itzgerald i
współaut. 1995).
Kapsaicynę stosuje się również jako repe-
lent w stosunku do bezkręgowców. Jej dzia-
łanie w tym zakresie wykorzystywane jest
przeciwko szkodnikom bawełny oraz woł-
kowi kukurydzowemu ( Sitophilus zeamais )
(s purr i m C g regOr 2003). Udowodniono
także, że skutecznie odstrasza ślinika luzy-
tańskiego ( Arion lusitanicus Mabille), waż-
niejszego szkodnika rzepaku (k OzłOwski i
współaut. 2008).
Dodatkowo, prowadzono wstępne bada-
nia nad zastosowaniem tej substancji jako
insektycydu. Kapsaicyna wykazała toksyczne
działanie w stosunku larw komara Anopheles
stephensi , prawdopodobnie działając neuro-
toksycznie (m adHumatHy i współaut. 2007).
Wzrasta także zainteresowanie kapsaicyną
jako synergetykiem dla insektycydów, czyli
substancją, która wzmaga toksyczne działanie
insektycydów w stosunku do owadów, jed-
nocześnie nie będąc szkodliwą dla ssaków.
Już niewielkie stężenia kapsaicyny mogą
działać synergistycznie, a dawki te nie są
szkodliwe dla kręgowców i co najważniejsze,
człowieka. Powszechnie wiadomo, że aktyw-
ność owadobójcza insektycydów zależy od
temperatury (t ęgOwska 2003). Wstępne wy-
niki badań pokazują, że łączne zastosowanie
kapsaicyny w stężeniu 10 –3 M oraz roztworu
insektycydu karbaminianowego w wysokich
temperaturach (35 °C) zwiększa jego działa-
nie owadobójcze co najmniej sześciokrotnie
w stosunku do larw mącznika młynarka Tene-
brio molitor (Ryc. 3) (O lszewska i współaut.
2009). Badania w tym zakresie mają bardzo
duże znaczenie ze względu na zanieczyszcze-
nie środowiska pestycydami oraz wzrastającą
oporność owadów na stosowane już od wie-
lu lat insektycydy.
W najbliższych latach możemy spodzie-
wać się dalszego rozwoju badań nad zasto-
sowaniem kapsaicyny w wielu różnych dzie-
dzinach medycyny i gospodarki. Substancja
ta, ze względu na tak różnorodne działanie,
cieszy się ogromnych zainteresowaniem wie-
lu badaczy.
Ryc. 3. Śmiertelność (%) larw mącznika młynar-
ka po podaniu kapsaicyny i insektycydu karba-
minianowego (za O lszewska i współaut. 2009).
Serdecznie dziękuję Pani Prof. Eugenii
Tęgowskiej za cenne uwagi i komentarze w
385910761.005.png 385910761.001.png
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin