Kurczak pieczony klasycznie.rtf

(5 KB) Pobierz
Kurczak pieczony klasycznie

Kurczak pieczony klasycznie

 

Składniki na 4 porcje:

kurczak (około 1,5 kg)

cebula

marchewka

łka masła

2 łki oleju

po łeczce suszonego rozmarynu i tymianku

liść laurowy

50 ml Rosołu drobiowego WINIARY (z kostki)

l

pieprz

 

Kurczaka umyj, osusz, posmaruj z wierzchu i od środka masłem, natrzyj solą, pieprzem oraz rozmarynem wymieszanym z tymiankiem i pokruszonym listkiem laurowym.

 

Cebulę i marchewkę obierz, umyj i pokrój na drobno, posyp nimi wysmarowaną olejem formę i na tym podkładzie umieść kurczaka. Całość wstaw na 35 minut do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Po 10 minutach pieczenia polej kurczaka gorącym rosołem, a potem - co jakiś czas - sosem powstałym w trakcie pieczenia. Podawaj z białym pieczywem i zieloną sałatą.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin