Kurczak po pekińsku.rtf

(6 KB) Pobierz
Kurczak po pekiñsku

Kurczak po pekińsku

 

Składniki:

kurczak (1-1,2 kg)

1/4 szklanki sherry

1/4 szklanki sosu sojowego

2 małe cebule

2 ząbki czosnku

łka oleju sojowego

2 łeczki cukru

łeczka octu winnego

kawałek świeżego korzenia imbiru (lub pół łeczki sproszkowanego)

olej do smażenia

 

Kurczaka umyj, podziel na równe porcje i włóż do marynaty przyrządzonej z wina, 3 łek sosu sojowego i posiekanej cebuli (możesz też kupić gotowe, sproszkowane składniki do marynowania mięs). Po dwóch godzinach mięso wyjmij, osusz i usmaż na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju.

 

Z lekko ostudzonych porcji usuń kości, mięso pokrój na paseczki i podgrzej na patelni. Przełóż je teraz na ogrzany półmisek i trzymaj w cieple, na przykład w nagrzanym piekarniku lub na garnku z gotują się wodą.

 

Wymieszaj ocet z resztą sosu sojowego i łeczką oleju. Dodaj cukier, posiekany lub sproszkowany imbir, zmiażony czosnek i całość zagotuj. Gorące mięso polej przygotowanym sosem.

 

Podawaj z ryżem ugotowanym na sypko i smażonymi warzywami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin